Ventilatie en luchtreiniging in sporthallen

De maatregelen van de Overheid om de verspreiding van het Corona virus een halt toe te roepen, treffen vele branches. Ook de sportbranche wordt getroffen. Sportaccommodaties zoals (met name indoor) tennisbanen, gymzalen, fitnesscentra, klimhallen en bouldercentra, speelhallen etc., willen hun leden / bezoekers toch de mogelijkheid bieden om sportief en actief bezig te blijven. Daarom zijn ze genoodzaakt strenge regels op te stellen binnen hun accommodatie.

Direct meer weten?
Neem contact op met onze specialisten.

Direct meer informatie

Effectieve maatregelen voor sporthallen

De maatregelen die de sportcentra nemen, zijn vooral de bekende “standaard” maatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden, max. groepsgrootte van 4 personen (18+), geen georganiseerde wedstrijden en competities, sportkantines, douches en kleedruimten gesloten houden. Echter, er zijn nog andere, (nog) niet verplichte maar veel effectievere maatregelen die sportaccommodaties kunnen treffen om hun locaties gezond te houden. Sleutelwoorden daarbij zijn ventilatie en luchtreiniging.

LUTEC Luchttechniek past de uitgebreide technieken op het gebied van ventilatie en luchtreiniging al decennia lang toe bij bedrijven in de maakindustrie (lashallen etc.). En ook in de voedingsmiddelenindustrie zijn wij actief om te zorgen voor optimale luchthygiëne in productieruimten. De laatste maanden zien we dat vanwege de bestrijding van het Corona virus, in nog veel meer sectoren ventilatie, luchtkwaliteit en luchtreiniging van enorm belang zijn / worden. En dus ook in de sportbranche.

Effectieve maatregelen voor sporthallen

Toegepaste ventilatienormen

Op dit moment krijgen wij dan ook veel aanvragen van met name indoor sportaccommodaties om advies te geven over een optimale ventilatievoorziening. Stichting Sportpark Molenbeke (Arnhem) is daar een voorbeeld van en benaderde ons met de vraag voor een optimale ventilatievoorziening voor haar tennnishal (8 banen).

Uitgangspunt voor het ventilatiesysteem was een maximaal aantal van 32 personen op de tennisbanen en nog eens 20 personen daar omheen (personeel, publiek, etc.).

Naast het bieden van voldoende verse lucht, is het uiteraard belangrijk voor de sporters dat de lucht ook van een aangename temperatuur is. Zowel in de zomer als in de winter. LUTEC adviseerde daarom een luchtbehandelingskast met warmteterugwinning (WTW). Via gescheiden luchtstromen (toe- en afvoer) blijft de warmte in de ruimte behouden. In de winter blijft het dus ondanks de toevoer van verse buitenlucht, lekker behaaglijk in de tennishal. Het WTW-systeem heeft een energielabel A+ en daarmee zeer duurzaam én komt in aanmerking voor subsidie (Energie Investerings Aftrek EIA; zie hieronder).

Toegepaste ventilatienormen

Toevoer verse lucht via luchtverdeelslang

Voor de toevoer van de verse, geconditioneerde lucht, is gekozen voor een polyester luchtverdeelslang van 120 meter lang, bevestigd aan het plafond over de gehele lengte van de tennishal. Een dergelijke luchtverdeelslang is de ideale oplossing voor het tochtvrij verdelen van de lucht in grote of kleine ruimten. Doordat de lucht op zeer lage snelheid de ruimte instroomt, ontstaat er geen hinder door tocht.

Toevoer verse lucht via luchtverdeelslang

kenmerken textiele luchtverdeelslang

 1. tochtvrije en gelijkmatige luchtverdeling
 2. lage uitblaassnelheden
 3. hoge circulatievoud
 4. hoge DHC (Dust Holding Capacity)
 5. eenvoudig te reinigen
 6. krimpvrij
 7. geluidarm / geluiddempend
 8. condensvrij
 1. licht in gewicht
 2. hygiënisch
 3. eenvoudig te monteren
 4. scheurbestendig
 5. lichtecht
 6. moeilijk ontvlambaar 
 7. wasbaar
 8. leverbaar in meerdere kleuren

Luchtbehandelingskast (LBK) en centrale besturingskast

De lucht die via de verdeelslang de sporthal in komt, wordt eerst via de luchtbehandelingskast behandeld. De grootte van de luchtbehandelingskast wordt uiteraard afgestemd op de benodigde luchtcapaciteit.

Alle verschillende processen die in het gehele ventilatie- en luchtbehandelingssysteem plaatsvinden, worden aangestuurd vanuit een slimme, centrale besturingskast. Voor deze kasten, die uitsluitend de beste componenten bevatten, ontwikkelt en beheert LUTEC zelf de software. Met de focus op energiebesparing en duurzaamheid, regelt deze intelligente kast de aansturing van de afzuig- en toevoerventilatoren en van de kleppen. Tevens bewaakt de kast de filtervervuilingen. U heeft er dus weinig tot geen omkijken naar.

Luchtbehandelingskast (LBK) en centrale besturingskast

Subsidiemogelijkheden voor lucht- en ventilatiesysteem sportaccommodaties

Een prettige bijkomstigheid van het gehele systeem is dat het een energiebesparende en duurzame investering vormt. Het systeem wint koude / warmte terug uit de ventilatielucht en valt daarmee onder de subsidieregeling Energie Investerings Aftrek (EIA). Indien wordt voldaan aan alle door SenterNovem en het Ministerie van Economische Zaken gestelde eisen, kan het worden opgevoerd voor de EIA regeling.

De voordelen voor u:

 1. Energiekosten gaan omlaag
 2. Belastingvoordeel door de EIA (41,5% van de investering kan op fiscale winst in mindering worden gebracht)
 3. Een sportaccommodatie die voldoet aan de strengste ventilatie-eisen
 4. Tevreden, gezonde sporters

 

Subsidiemogelijkheden voor lucht- en ventilatiesysteem sportaccommodaties

Ventilatie en luchtreiniging in uw sporthal?
Raadpleeg onze adviseurs!

Raadpleeg vrijblijvend onze adviseurs!