Ventilatie en luchtreiniging in sporthallen

Sportief en actief bezig zijn en blijven, dat willen we allemaal. Sinds de coronapandemie zijn (met name indoor) sportaccommodaties, zoals gymzalen, fitnesscentra, klimhallen en bouldercentra, speelhallen etc., zich meer bewust van de noodzaak van goede ventilatie. Zij willen hun leden / bezoekers zuivere lucht bieden en een aangename temperatuur. 

Direct meer weten?
Neem contact op met onze specialisten.

Direct meer informatie

Effectieve maatregelen voor sporthallen

Sinds de coronapandemie zien we dat ventilatie, luchtkwaliteit en luchtreiniging in veel meer sectoren van enorm belang zijn, zoals in sporthallen. De technieken voor een optimale luchthygiëne, die LUTEC Luchttechniek al decennialang toepast bij bedrijven in de maakindustrie (lashallen etc.) en de voedingsmiddelenbranche, zijn ook toepasbaar in de sportbranche. 

Op dit moment krijgen wij dan ook veel aanvragen van met name indoor sportaccomodaties om advies te geven. Stichting Sportpark Molenbeke is hier een mooi voorbeeld van. Voor haar tennishal (8 banen) wensten zij een optimale ventilatievoorziening.

Effectieve maatregelen voor sporthallen

Optimaal binnenklimaat Sportpark Molenbeke

Voor een gezond binnenklimaat kunnen sportcentra zelf effectieve maatregelen treffen. Sleutelwoorden daarbij zijn ventilatie en luchtreiniging. Uitgangspunt voor het ventilatiesysteem van Sportpark Molenbeke was een maximaal aantal van 32 personen op de tennisbanen en nog eens 20 personen daar omheen (personeel, publiek, etc.).

Naast het bieden van voldoende verse lucht, is het uiteraard belangrijk voor de sporters dat de lucht ook van een aangename temperatuur is. Zowel in de zomer als in de winter. LUTEC adviseerde een luchtbehandelingskast met warmteterugwinning (WTW). Via gescheiden luchtstromen (toe- en afvoer) blijft de warmte in de ruimte behouden. In de winter blijft het dus, ondanks de toevoer van verse buitenlucht, lekker behaaglijk in de tennishal. Het WTW-systeem heeft een energielabel A+ en is daarmee zeer duurzaam én komt in aanmerking voor subsidie (Energie Investerings Aftrek EIA - zie hieronder).

Optimaal binnenklimaat Sportpark Molenbeke

Toevoer verse lucht via luchtverdeelslang

Voor de toevoer van de verse, geconditioneerde lucht is gekozen voor een polyester luchtverdeelslang van 120 meter lang, bevestigd aan het plafond over de gehele lengte van de tennishal. Een dergelijke luchtverdeelslang is de ideale oplossing voor het tochtvrij verdelen van de lucht in grote of kleine ruimten. Doordat de lucht op zeer lage snelheid de ruimte instroomt, ontstaat er geen hinder door tocht.

Toevoer verse lucht via luchtverdeelslang

Kenmerken textiele luchtverdeelslang

 1. Tochtvrije en gelijkmatige luchtverdeling
 2. Lage uitblaassnelheden
 3. Hoge circulatievoud
 4. Hoge DHC (Dust Holding Capacity)
 5. Eenvoudig te reinigen
 6. Krimpvrij
 7. Geluidarm / geluiddempend
 8. Condensvrij
 1. Licht in gewicht
 2. Hygiënisch
 3. Eenvoudig te monteren
 4. Scheurbestendig
 5. Licht-echt
 6. Moeilijk ontvlambaar 
 7. Wasbaar
 8. Leverbaar in meerdere kleuren

Luchtbehandelingskast (LBK) en centrale besturingskast

De lucht die via de verdeelslang in de sporthal komt, wordt eerst via de luchtbehandelingskast behandeld. De grootte van de luchtbehandelingskast wordt uiteraard afgestemd op de benodigde luchtcapaciteit.

Alle verschillende processen die in het gehele ventilatie- en luchtbehandelingssysteem plaatsvinden, worden aangestuurd vanuit een slimme, centrale besturingskast. Voor deze kasten, die uitsluitend de beste componenten bevatten, ontwikkelt en beheert LUTEC zelf de software. Met de focus op energiebesparing en duurzaamheid regelt deze intelligente kast de aansturing van de afzuig- en toevoerventilatoren en van de kleppen. Tevens bewaakt de kast de filtervervuilingen. U heeft er dus weinig tot geen omkijken naar.

Luchtbehandelingskast (LBK) en centrale besturingskast

Subsidiemogelijkheden voor lucht- en ventilatiesysteem sportaccommodaties

Een prettige bijkomstigheid is dat het ventilatiesysteem een energiebesparende en duurzame investering vormt. Het systeem wint koude / warmte terug uit de ventilatielucht en valt daarmee onder de subsidieregeling Energie Investerings Aftrek (EIA). Indien wordt voldaan aan alle door SenterNovem en het Ministerie van Economische Zaken gestelde eisen, kan het worden opgevoerd voor de EIA regeling.

De voordelen voor u:

 1. Energiekosten gaan omlaag
 2. Belastingvoordeel door de EIA (een % van de investering kan op de fiscale winst in mindering worden gebracht)
 3. Een sportaccommodatie die voldoet aan de strengste ventilatie-eisen
 4. Tevreden, gezonde sporters

 

Subsidiemogelijkheden voor lucht- en ventilatiesysteem sportaccommodaties

Ventilatie en luchtreiniging in uw sporthal?
Raadpleeg onze adviseurs!

Raadpleeg vrijblijvend onze adviseurs!