Lasrobot mét afzuiginstallatie ingezet voor uitbreiding productie
15 september 2020

Lasrobot mét afzuiginstallatie ingezet voor uitbreiding productie

Robotlassen is met name binnen de metaalsector enorm populair. Maar ondanks het feit dat robots het werk doen, blijft effectieve lasrookafzuiging van belang. De gezondheid van de overige werknemers in de productiehal mag natuurlijk niet in gevaar komen!

Ga terug naar het overzicht
---1

Lasrookafzuiging bij lasrobots

Lasautomatisering met behulp van lasrobots maakt de laatste jaren een enorme vlucht. En niet zo gek. Want de voordelen van werken met lasrobots zijn groot. Door de slimme (en steeds slimmer wordende) techniek in de lasrobots, is de kwaliteit van het werk zeer hoog.  De lasnaad heeft een hoge nauwkeurigheid en constante kwaliteit.  En door de hoge lassnelheid daalt de productietijd, wat een aanzienlijke besparing op de kosten oplevert. De lasrobot wordt vooral ingezet voor herhaalwerk / seriematig werk, maar door verdergaande techniek is de lasrobot inzetbaar bij steeds kleinere series. 

Ook bij inzet lasrobots blijft goede lasrookafzuiging noodzakelijk

De firma Wegbeveiliging Staphorst B.V. kiest bij haar productiewerkzaamheden ook voor lasrobots. Onlangs werd een nieuwe lasrobot van Valk Welding geplaatst.

Binnen veel bedrijven is er aandacht voor het verhogen van de productiecapaciteit door middel van lasrobots. Daarbij wordt vaak vergeten dat hierbij ook een afzuiginstallatie noodzakelijk is om de luchtkwaliteit voor de in de hal aanwezige medewerkers gezond te houden. Bij Wegbeveiliging Staphorst B.V. is dit nooit uit oog verloren. Veiligheid en een schone werkomgeving staan hier hoog in het vaandel. LUTEC Luchttechniek werd gevraagd om, na inventarisatie van de situatie en de wensen, een ruimtelijke afzuiginstallatie te ontwerpen voor deze specifieke toepassing en omgeving.

bekijk de video >>>>

Ook bij inzet lasrobots blijft goede lasrookafzuiging noodzakelijk

Maatwerk oplossing: iedere fabriek is immers uniek

Voor de realisatie van een efficiënte afzuiginstallatie zijn vele partijen bij dit project betrokken geweest. Helaas liet de situatie in dit geval geen standaard oplossing toe. Normaal gesproken wordt er vaak voor de combinatie afzuigkap + leidingwerk en filter gekozen. In deze productiehal wordt echter een bovenloopkraan gebruikt voor het laden en lossen van de 2 lasposities. Hierdoor is het praktisch niet toepasbaar om de toegang tot het gebied te beperken met kappen.

Voor dit project is het volgende wensenpakket neergelegd:

  1. Een veilige en schone werkomgeving;
  2. Geen uitstroming van lasdampen naar de rest van de productie;
  3. Lasgebied moet bereikbaar zijn met de bovenloopkraan t.b.v. het laden en lossen;
  4. De inblaas en afzuiging mogen geen veiligheidsgassen bij het proces wegnemen ten koste van de laskwaliteit;
  5. De medewerkers moeten een maximale toegang hebben tot het lasgebied zonder beperkingen van leidingwerk;
  6. Minimale inbeslagname van het vloeroppervlak;
Maatwerk oplossing: iedere fabriek is immers uniek

Samenwerken is de sleutel tot succes!

Nadat de opdracht voor het project is gegeven, komt er nog een Projectleider van LUTEC ter plaatse om alles in het meten. De gehele installatie wordt vervolgens ter goedkeuring in een 3D-tekening gezet (zie ook onderstaande afbeelding).

In samenspraak met de werkplaatschef en de afdeling werkvoorbereiding is er gezocht naar een optimale oplossing met inachtneming van het bovenstaande wensenpakket. Die oplossing is gevonden: de lasrobot en afzuiging werken inmiddels naar volle tevredenheid samen.  Samenwerken is de sleutel tot succes!

Toegepaste oplossing

  1. Plaatsing van een filtermodule FM100 11kW op een verhoging;
  2. Inblaasroosters op de vloer buiten bereik van de robot;
  1. Afzuigleidingen onder het dak boven de kraanbaan;
  2. Creëren van een buffer onder het dak met lamellen tot de kraan.

Wat gebeurt er precies bij deze oplossing?

(zie 3D tekening en video):

Op de hoeken van de lascellen wordt door middel van inblaasroosters met een lage snelheid lucht ingebracht.  Deze lucht verplaatst zich over de vloer en wordt opgewarmd door het lasproces. Als gevolg van de natuurlijke thermiek stijgt de lucht.

Door de aanzuigleidingen boven het lasgebied op het hoogste punt onder het dak is er een geforceerde en gebalanceerde situatie met toevoer en afvoer. De vervuilde, warme lasrook wordt afgezogen via leidingwerk naar het filter en weer schoon in de productieruimte ingeblazen. De warmte blijft hiermee behouden (duurzaam!).

Hiermee wordt er dus continu schone lucht ingebracht in de leefzone (daar waar de medewerkers verblijven). Middels verticale verdringing wordt de vervuiling afgevoerd naar de afzuigleidingen.

Wat gebeurt er precies bij deze oplossing?

LUTEC wenst Wegbeveiliging Staphorst B.V. veel schone lucht en efficiënte productie toe op hun nieuwe installatie!

Werkt u binnen uw productielocatie ook met lasrobots en bent u op zoek naar een complexe of een standaard oplossing?