LUTEC casestudy
30 april 2024

LUTEC casestudy

Correcte luchtstroming is cruciaal voor de voedselveiligheid.

Ga terug naar het overzicht

Correcte luchtstroming cruciaal voor voedselveiligheid

In de praktijk komen wij regelmatig tegen dat productieafdelingen in open verbinding staan met afvul- en verpakkingsafdelingen. Dit kan uitdagingen opleveren bij het handhaven van de juiste klimaatcondities op elke afdeling.

Warmte en waterdamp in de Food Industry

Bij LUTEC begrijpen we dat u flexibel wilt produceren, zelfs in bestaande gebouwen. Dit betekent dat processen kunnen veranderen en verschillende afdelingen niet altijd van elkaar gescheiden zijn door deuren. Het kan dan lastig zijn om vuile en schone ruimtes te scheiden. Maar met een goede luchthiërarchie is dit wel mogelijk.

Neem bijvoorbeeld de maaltijdenfabrikant waar in de keuken tijdens de productie zoveel warmte en waterdamp vrijkwam dat er een ware mist ontstond. Dit resulteerde niet alleen in een onaangenaam werkklimaat in de keuken, maar door de open verbinding naar de afvulafdeling had dit ook nadelige effecten op deze ruimte.

Warmte en waterdamp in de Food Industry

Dit is de oplossing

Voor de afvulafdeling is een andere temperatuur gewenst dan voor de keuken waar immers veel warmte en damp vrijkomt.

Door overdruk te creëren op de afvulafdeling en de keuken op onderdruk te zetten, kan de lucht niet meer van de keuken naar de afvulafdeling stromen en wordt voorkomen dat er warmte en waterdamp van de ene naar de andere afdeling stroomt. Zeer belangrijk voor de voedselveiligheid.

We hebben gekozen voor een opgesplitste installatie, wat de bedrijfszekerheid ten goede komt.

Dit is de oplossing

Noodzaak tot conditioneren

De lucht die afgevoerd wordt (door afzuigkappen en ruimtelijke ventilatie) moet uiteraard ook weer worden aangevuld om balans in de ruimte te houden. Hierdoor ontstaat de noodzaak om de toevoerlucht te conditioneren.

In de winter moet de luchttoevoer (buitenlucht) opgewarmd worden om tochtklachten te voorkomen en de ruimte niet te ver af te koelen. Om energieverspilling te voorkomen, wordt er warmteterugwinning toegepast.

In de zomer wordt alle lucht afgevoerd en volledig met buitenlucht gecompenseerd. Doordat er met twee systemen lucht toegevoerd wordt en deze op verschillende plekken wordt ingebracht, is het goed regelbaar om meer koelcapaciteit naar de afvulafdeling te brengen.

In het voor- en het najaar worden de installaties uiteraard compleet op basis van temperatuurmetingen bijgestuurd en geregeld naar de juiste instellingen.

Noodzaak tot conditioneren

Met de juiste luchthiërarchie hebben we voor zowel de keuken als de afvulafdeling optimale voedselveiligheid gecreëerd én voor de medewerkers een comfortabel binnenklimaat.
Ook op zoek naar een oplossing voor een klimaatprobleem?
Meer weten?

Ook op zoek naar een oplossing voor een klimaatprobleem?

Neem contact met ons op!