Adiabatische koeling
Adiabatische koeling

Wat is adiabatische koeling en wat zijn de voordelen voor uw bedrijf?

Adiabatische koeling - waarom?

De behoefte aan koeling binnen industriële ruimten zal in de toekomst alleen maar toenemen. Ons klimaat verandert, de zomers worden steeds warmer. Daarnaast worden gebouwen steeds beter geïsoleerd om in de winterperiode met minder energie te ruimten toch van een aangename temperatuur te kunnen voorzien. Het gevolg hiervan is dat in de zomermaanden met name voor de industrie de intern gegenereerde warmte (machines, productieprocessen) binnen blijft ‘hangen’. Voor deze situaties is adiabatische koeling een uitkomst.

Wat is adiabatische koeling?

De traditionale wijze van koeling, mechanische koeling, is vaak kostbaar in gebruik en ook niet noodzakelijk in relatie tot de eisen. Adiabatische koeling is een meer dan goed alternatief. Deze duurzame wijze van koelen is gebaseerd op een simpel en heel natuurlijk proces: namelijk verdamping van water. Door het verdampen van water wordt energie uit de lucht onttrokken, waardoor deze in temperatuur daalt. Deze koelere lucht wordt een ruimte ingeblazen. De temperatuur van de ingeblazen lucht ligt tussen de 5° en 10°C lager ten opzichte van de buitentemperatuur. Daarbij zijn ook de gebruikskosten van deze wijze van koelen nog eens erg laag en de opbrengst zeer effectief.

Duurzame koeling gecombineerd met ventilatie

Adiabatische koeling gaat samen met een hoge mate van ventilatie. Hierdoor wordt een gezond en schoon werkklimaat verkregen. Naast gekoelde lucht wordt dus ook schone lucht in uw productieomgeving toegevoerd. De toepassingen voor adiabatische koeling zijn divers en dienen altijd afgestemd te worden op uw situatie.

Optimaal totaalsysteem voor koele, schone lucht

Om een nóg beter totaalconcept te realiseren, is er de mogelijkheid om adiabatische koeling toe te passen in combinatie met verdringingsventilatie. Bij deze wijze van ventilatie wordt de gekoelde lucht laag in de ruimte (op leef-/werkniveau) ingebracht. Eventuele (door productieprocessen) vervuilde, warmere lucht wordt omhoog gedreven en boven in de hal afgezogen.

Zo zorgt deze oplossing niet alleen voor de inbreng van koelere lucht, maar ook voor de toevoer van verse lucht. Dus niet alleen de temperatuur in uw productieruimte wordt positief beïnvloed, ook de luchtkwaliteit zal aanzienlijk verbeteren. Uw medewerkers zullen in een dergelijke ruimte onder zeer gunstige omstandigheden hun werk kunnen doen. En ook zal een aangename omgevingstemperatuur van invloed zijn op uw product. Een optimaal systeem; het LUTEC systeem!

De mogelijkheden voor adiabatische koeling binnen uw bedrijf?

Onze adviseurs vertellen u graag alles over de voordelen, investeringen en gebruikskosten van adiabatische koeling. Naast de directe wijze van adiabatische koeling is er ook een indirecte variant mogelijk. Wij vertellen u hierover graag meer en laten u met trots onze projectvoorbeelden zien.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact