Adiabatische koeling
Adiabatische koeling

Adiabatische koeling - wat is het en wat zijn de voordelen voor uw bedrijf?

Adiabatische koeling - waarom?

De behoefte aan koeling binnen industriële ruimten zal in de toekomst alleen maar toenemen. Ons klimaat verandert, de zomers worden steeds warmer. Daarnaast worden gebouwen steeds beter geïsoleerd om in de winterperiode met minder energie de ruimten toch van een aangename temperatuur te kunnen voorzien. Het gevolg hiervan is dat in de zomermaanden met name voor de industrie de intern gegenereerde warmte (machines, productieprocessen) binnen blijft ‘hangen’. Voor deze situaties is adiabatische koeling een uitkomst.

Schematische weergave werking adiabatische koelng

Wat is adiabatische koeling?

Adiabatische koeling is een duurzame wijze van koelen, gebaseerd op een eenvoudig, natuurlijk proces: namelijk verdamping van water. Door het verdampen van water wordt energie uit de lucht onttrokken, waardoor deze in temperatuur daalt. Deze koelere lucht wordt een ruimte ingeblazen. De temperatuur van de ingeblazen lucht ligt tussen de 5° en 10°C lager ten opzichte van de buitentemperatuur.

Mechanische koeling, de traditionale wijze van koeling, is vaak kostbaar in gebruik en ook niet noodzakelijk in relatie tot de eisen. De gebruikskosten van adiabatische koeling zijn veel lager en de opbrengst is zeer effectief.

Wat is adiabatische koeling?

Duurzame koeling gecombineerd met ventilatie

Adiabatische koeling gaat samen met een hoge mate van ventilatie. Hierdoor wordt een gezond en schoon werkklimaat verkregen. Naast gekoelde lucht wordt dus ook schone lucht in uw productieomgeving toegevoerd. De toepassingen zijn divers en dienen altijd afgestemd te worden op uw situatie.

Duurzame koeling gecombineerd met ventilatie

Totaalconcept voor koele, schone lucht

Om een optimaal systeem te realiseren, is er de mogelijkheid om adiabatische koeling toe te passen in combinatie met verdringingsventilatie. Bij deze wijze van ventilatie wordt de gekoelde lucht laag in de ruimte (op leef-/werkniveau) ingebracht. Eventuele (door productieprocessen) vervuilde, warmere lucht wordt omhoog gedreven en boven in de hal afgezogen.

Zo zorgt deze oplossing naast de inbreng van koelere lucht, ook voor de toevoer van verse lucht. Dus niet alleen de temperatuur in uw productieruimte wordt positief beïnvloed, ook de luchtkwaliteit zal aanzienlijk verbeteren. Uw medewerkers zullen in een dergelijke ruimte onder zeer gunstige omstandigheden hun werk kunnen doen. Een aangename omgevingstemperatuur zal bovendien van invloed zijn op uw product. Een optimaal systeem: het LUTEC systeem!

Totaalconcept voor koele, schone lucht

De mogelijkheden voor koeling binnen uw bedrijf?

Onze adviseurs vertellen u graag alles over de voordelen, investeringen en gebruikskosten van adiabatische koeling. Naast de directe adiabatische manier van koelen is er ook een indirecte variant. Wij vertellen u er graag meer over en laten u met trots onze projectvoorbeelden zien.

Benieuwd wat adiabatische koeling voor uw bedrijf kan betekenen? Maak een vrijblijvende afspraak met onze technisch adviseurs!
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact

Adiabatische koeling in de praktijk

Adiabatische koeling bij fabrikant composiet onderdelen vliegtuigindustrie

Fijn werkklimaat zonder hinderlijke geuren en dampen

Bij dit bedrijf in de kunststof industrie zorgt adiabatische koeling voor een aangenaam binnenklimaat. De combinatie met verdringingsventilatie zorgt er voor dat hinderlijke geuren en dampen ook tot het verleden behoren.

Bekijk project DTC

Stationaire unit voor adiabatisch koelen van grote ruimtes

Adiabatische koelunit ICS20 bespaart tot wel 80%

Speciaal voor industriële toepassingen en grote ruimtes. Deze stationaire unit zorgt op goedkope en efficiënte wijze voor koeling van de lucht. Vergeleken met traditionele compressorkoeling bespaart deze unit tot wel 80% op de verbruikskosten.

Bekijk product ICS20

Adiabatische koeling bij bedrijf in CNC verspaningsindustrie

Minder overlast door warmteproductie van CNC processen

Bij Wila zorgen de CNC-bewerkingen voor enorme warmteproductie. Door de warmte op de juiste manier af te voeren en dit te combineren met adiabatische koeling, ontstaat een aangename temperatuur in de productiehal. 

Bekijk project Wila