Wila

Klimaatbeheersing in productiehal met veel CNC bewerkingen

De firma WILA uit Lochem ontwikkelt en produceert high-end kantpers klemsystemen en gereedschappen voor kantpers bouwers en gebruikers. WILA is zeer innovatief en internationaal actief binnen de plaatverwerkende industrie. Het bedrijf beschikt over een aanzienlijk machinepark met CNC bewerkingscentra. De hoogwaardige productiemachines worden ingezet voor het vervaardigen van gereedschappen voor buigbewerkingen. WILA levert haar gereedschapsystemen wereldwijd aan alle grote spelers op buiggebied.

Warmteafvoer voor beter werkklimaat binnen CNC omgeving

WILA heeft een passie voor veiligheid. Niet zo vreemd dus dat het bedrijf voor de nieuwbouwlocatie een optimaal inzetbaar klimaatsysteem op het wensenlijstje had staan. Hiermee kan op efficiënte wijze de vrijkomende warmte afgevoerd worden. De behoefte aan warmteafvoer ontstaat door de combinatie van het aanzienlijke machinepark en de hoge isolatiewaarden van het pand volgens de huidige nieuwbouw standaarden. Optimale afvoer van warmte heeft vooral als doel om voor de medewerkers een aangenaam en prettig werkbaar werkklimaat te realiseren. Het is immers aangetoond dat bij werken onder goede klimatologische omstandigheden het aantal ongevallen daalt en de productiviteit stijgt.

Warmteafvoer voor beter werkklimaat binnen CNC omgeving

Energiezuinige warmteafvoer via free cooling

Om de warmte af te kunnen voeren,  is ventilatie nodig en hiervoor wordt in de basis de koelere buitenlucht gebruikt. Deze is immers “gratis”. Het koelen met buitenlucht (ook wel free-cooling genoemd) is een zeer efficiënte manier om warmte af te kunnen voeren uit productieomgevingen.

Echter, deze optie gaat alleen op wanneer de temperatuur van de buitenlucht lager ligt dan de binnentemperatuur. Bij hoge buitentemperaturen en grote ventilatievolumen, die nodig zijn voor het afvoeren van de warmte, wordt de binnentemperatuur al snel minimaal zo hoog of zelfs hoger dan de geldende buitentemperatuur. Met het oog op het steeds warmer wordende klimaat, is dit onwenselijk. Het is dan ook van belang dat we de temperatuur van de ventilatieluchtstroom kunnen verlagen. 

Energiezuinige warmteafvoer via free cooling

Adiabatische koeling en verdringingsventilatie

Omdat mechanische koeling voor grote luchtvolumes kostbaar is, en dus onwenselijk, ligt de optie voor (duurzame) adiabatische koeling voor de hand. WILA had al ervaring met deze techniek op haar huidige productielocatie. Adiabatische koeling levert niet alleen gekoelde lucht, maar door de hoge mate van ventilatie, ook veel schone  lucht. Dit levert een grote bijdrage aan een gezond en schoon werkklimaat.

Het is om deze redenen en vanuit duurzaamheidsoogpunt dat LUTEC voor de nieuwbouw adviseerde om adiabatische koeling te combineren met verdringingsventilatie. Door de gekoelde lucht in te brengen middels verdringingsventilatie, worden tochtstromingen voorkomen en is een minder groot ventilatievolume benodigd. En wanneer dit ook nog eens uitgevoerd wordt in een “All-season” concept, kan de temperatuur van de inblaaslucht in alle seizoenen geregeld worden.

De combinatie van verdringingsventilatie en adiabatische koeling resulteert dan ook in een zeer gunstige TCO.

Adiabatische koeling en verdringingsventilatie

Duurzaam totaalconcept

Door deze gecombineerde toepassing van adiabatische koeling én de zeer efficiënte verdringingsventilatie ontstaat een duurzaam totaalconcept. Hiermee kan tegen relatief lage investeringen en lage gebruikskosten een dergelijk grote productieomgeving, met veel vrijkomende warmte, optimaal geconditioneerd worden.

Het gehele systeem, opgebouwd uit meerdere adiabatische koelunits, wordt middels een centrale besturingsunit aangestuurd. Deze unit, voorzien van hoogwaardige SIEMENS componenten en Remote access, stuurt de diverse aaneen gekoppelde regelingen aan en geeft perfect inzicht in de klimaatprocessen. 

Duurzaam totaalconcept

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

Industriële koeling

Industriële koeling

Bekijk oplossing
Afzuigen van dampen.

Afzuigen van dampen.

Bekijk oplossing
Industriële ventilatie.

Industriële ventilatie.

Bekijk oplossing
HVAC-systeem.

HVAC-systeem.

Bekijk oplossing

Uitbreiding systeem

In oktober 2022 is dit systeem uitgebreid met lucht-lucht warmtepompen.
Lees alles over het hoe en waarom op WILA geeft vorm aan welzijn medewerkers (lutec.nl)

Gerelateerde projecten

Onze gerelateerde projecten

 

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Lees dan hier verder of neem contact met ons op:

Ga naar contact