Byk

ATEX veiligheid in de chemie met SIL2

BYK Nederland is onderdeel van één van de meest succesvolle en innovatieve chemische bedrijven ter wereld. Het bedrijf ontwikkelt en produceert hoogwaardige additieven voor verbetering van producteigenschappen. De bedrijfspanden van de vestiging in Deventer hebben de laatste jaren een behoorlijk ingrijpende vernieuwbouw ondergaan. In dat kader moest de afzuiging van de chemische stoffen waarmee gewerkt wordt, dringend geoptimaliseerd worden.

Optimale procesafzuiging in productieruimte

Dit project, waar LUTEC voor werd ingeschakeld, had een grote complicerende factor, namelijk TIJD. Alleen rond Kerstmis was een periode van 2 weken beschikbaar om de werkzaamheden uit te voeren. Gelukkig had LUTEC de flexibiliteit om de nodige extra montageteams beschikbaar te maken. Hierdoor kon dit project, dat anders toch zeker 2-3 maanden in beslag had genomen, nu met meerdere teams in 2 weken worden gerealiseerd. Zelf zijn we best wel een beetje trots op deze unieke prestatie die onze monteurs hebben waargemaakt.

Naast de factor tijd was ook de beschikbare ruimte een uitdaging. De betreffende ruimte is voorzien van een grote variatie aan technische installaties. Met creativiteit, innovatieve toepassingen en vakmanschap lukte het om de productieruimte te voorzien van de juiste kunstmatige ruimtelijke ventilatie en van optimale procesafzuiging van zowel dampen, stikstof, hybride dampmengsels en vaste stof.

Optimale procesafzuiging in productieruimte

Voor de luchttoevoer is op het dak van de productieruimte een LUTEC AIRTEC HP luchtbehandelingskast geplaatst, voorzien van:

  • toevoerventilator
  • kleppensecties
  • filters
  • een (indirecte) naverwarmingseenheid

Een centrifugaal ventilator (geschikt voor ATEX zone 1) zorgt voor de luchtafvoer. Voor de procesafzuiging van dampen en stikstof werden 2 ATEX afzuigventilatoren geïnstalleerd, elk voorzien van een leidingsysteem waarop de diverse afzuigpunten werden aangesloten. De vele afzuigarmen zijn compleet geaard en voorzien van antistatische slang, en voldoen daarmee aan de ATEX-eisen. Een stofafscheider met patronenfilter (voor optimale stof- en rookfiltratie) regelt de procesafzuiging van dampen met vaste stof. Hierbij is het leidingwerk naar het filter toe van een explosie-isolatieklep voorzien. Dit is een ATEX-gecertificeerde isolatieklep waarmee de overdracht van een eventuele explosievlam en druk via de zuigleiding naar het afzuigpunt voorkomen wordt. Dit uiteraard ter bescherming van medewerkers en materiaal, maar ook om te voorkomen dat een eventuele steekvlam een tweede explosie zou kunnen veroorzaken bij het punt van afzuiging en de omgeving grotere schade zou kunnen berokkenen.

Centrale besturingskast voor SIL2 veiligheidsnormering

Een laatste, niet onbelangrijk onderdeel van de gehele installatie, is de centrale besturingskast. Deze kast bedient, voedt en monitort alle onderdelen van de installatie. Maar bovenal bewaakt deze kast de flow en druk van alle systemen. Indien alles in orde is, mag de ruimte betreden worden. Indien het niet in orde is, wordt dit door licht- en geluidsignalen duidelijk kenbaar gemaakt bij de verschillende ingangen. Vooral bij de afzuigtoepassing is betrouwbaarheid van het proces extreem belangrijk voor waarborging van de veiligheid. Het elektrisch systeem voldoet hier aan de SIL2 veiligheidsnormering (SIL = Safety Integrity Level). Dit is een methode om de betrouwbaarheid en veiligheid van processen te meten. SIL2 geeft een betrouwbaarheid van 99% aan.

Centrale besturingskast voor SIL2 veiligheidsnormering

Eigen Engineeringsteam

Voor het programmeren en inregelen van de besturingskasten heeft LUTEC een eigen afdeling met engineeringsteams beschikbaar. Deze afdeling bestudeert per opdracht het totale proces en schrijft voor de aansturing van alle processen eigen software. De toegepaste componenten zijn van hoogwaardige (Siemens) kwaliteit. Dit alles wordt vervolgens op locatie gemonteerd, ingeregeld en uiteraard getest. In de ‘’site acceptance test ook wel SAT genoemd’’ wordt dit uiteindelijk samen met de klant gecontroleerd.

Na oplevering wordt het project binnen Lutec overgedragen aan de afdeling Service & Onderhoud waar een onderhoudsovereenkomst wordt voorgesteld voor correctief en preventief onderhoud.

Objecten worden aangemaakt in het onderhoudssysteem waarin de gehele ontwikkeling van de installatie wordt gewaarborgd. 

Voor de gebruikersvoorzieningen hebben wij maatwerkoplossingen geleverd in de vorm van besturingstechniekbronafzuiging en een ATEX stoffilter

Eindresultaat: Een duurzaam totaal systeem, waarbij de ruimteveiligheid en luchtkwaliteit (optisch en akoestisch) gewaarborgd zijn zodat personeel en omgeving veilig zijn en blijven. 

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

Ontstoffing.

Ontstoffing.

Bekijk oplossing
Afzuigen van dampen.

Afzuigen van dampen.

Bekijk oplossing
Systeemintegratie.

Systeemintegratie.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten binnen de chemische industrie

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact