Drukkerij

Adiabatische koeling binnen de grafische sector

In de grafische wereld ontstaan bij de verschillende productieprocessen hinderlijke dampen. Maar ook de warmteontwikkeling van machines én de invloed van steeds warmer wordende zomers is merkbaar in deze industrie. Deze klant in de grafische sector kampte, met name in de zomerperiodes, met onwerkbaar hoge temperaturen. LUTEC werd gevraagd een oplossing te bieden om de temperatuur in de productieruimten beheersbaar te maken.

Ventilatie en koeling

Bij dit bedrijf liep door het geïnstalleerde vermogen van drukpersen, kartonnage machines en printers de temperatuur behoorlijk op. En omdat het uit kostenoogpunt niet verantwoord was om mechanisch te gaan koelen, bood LUTEC met een installatie voor adiabatische koeling uitkomst.

Uiteraard gaat het hier met name om de zomerperiodes. Extra ventilatie is dan een goede oplossing om de overtollige warmte af te voeren. Maar dan moet natuurlijk wel voorkomen worden dat de in te brengen lucht, warme buitenlucht is. Door het toepassen van (duurzame) adiabatische koeling kan deze ventilatielucht eenvoudig in temperatuur verlaagd worden, zonder hoge kosten. 

Ventilatie en koeling

Koeling via verdamping

Dit proces van adiabatische koeling (ook wel genoemd: verdampingskoeling) werkt door op eenvoudige wijze leidingwater te verdampen. Dit onttrekt warmte aan de lucht en hiermee kan de luchttemperatuur wel zo’n 4 tot 8 graden omlaag gebracht worden.

De afgekoelde lucht wordt vervolgens gebruikt om middels ventilatie de warmte op te nemen en af te voeren. 

Een voordelige oplossing met lage gebruikskosten die ook nog eens zeer efficiënt is!

Koeling via verdamping

Adiabatische koeling en luchtvochtigheid

Naast de vele voordelen heeft adiabatische koeling één nadeel.  En dat is dat de luchtvochtigheid van de in te blazen lucht stijgt. Maar in veel grafische omgevingen / drukkerijen is dit juist een voordeel. Het is dan ook om deze combinatie van factoren dat directe adiabatische koeling hier veelvuldig ingezet wordt.

Voor die locaties waar een verhoging van de luchtvochtigheid niet wenselijk is, kan indirecte adiabatische koeling een goed alternatief zijn.

Ook in zomerperiode een prettig werkklimaat

Of het nu via directe of indirecte adiabatische koeling gaat, ook voor uw productieruimte kan LUTEC verkoeling bieden.  Een interessante investering die met lage gebruikskosten in de warme zomermaanden voor u en uw medewerkers een prettig werkklimaat levert!

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen.

Industriële koeling

Industriële koeling

Bekijk oplossing
Afzuigen van dampen.

Afzuigen van dampen.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact