Kornelis Caps & Closures

Duurzame klimaatbeheersing in spuitgiet-omgevingen

De nieuwe productieomgeving van het bedrijf Kornelis Caps & Closures te Steenwijk is haar tijd ver vooruit. Er is namelijk volledig inzicht in en beheersing van de productieprocessen. Dit onderstreept het innovatieve karakter van het bedrijf. Totale en duurzame klimaatbeheersing is daarbij een belangrijk onderdeel. Als specialist op het gebied van duurzame klimaatbeheersing binnen spuitgiet-omgevingen, werd LUTEC gevraagd om als adviserende partij op te treden.

Kornelis Caps & Closures is een gerenommeerd bedrijf, dat volledig gespecialiseerd is in het ontwerpen en vervaardigen van sluitingen op maat. Daarnaast levert zij ook een breed gamma aan standaard artikelen voor kunststof sluitingen en glazen verpakkingen.

Het bedrijf is met haar productielocatie gevestigd in Steenwijk, waar het een gezonde en gestage groei doormaakt. De roots van het bedrijf gaan terug naar 1936, het jaar waarin Kornelis Sr. begon met kunstharsen en zaagsel. Later maakte het bedrijf armleuningen en filmdozen. Tegenwoordig is Kornelis volledig gespecialiseerd in de productie van deksels voor de levensmiddelenindustrie.  

Vorig jaar is een nieuw deel productie bijgebouwd. In dit nieuwe deel richt Kornelis haar blik op de productieomgeving van de toekomst. Het volledig beheersen van en inzicht hebben in de productieprocessen gaat hier een grote rol spelen als onderdeel van wat wij met z'n allen noemen Industrie 4.0. Dit is het innovatieve karakter wat precies bij Kornelis past.  

Klimaatbeheersing 4.0

Naast de primaire processen is het doel van Kornelis om ook de ondersteunende installaties, waaronder het klimaat, in de datastromen van de fabriek te krijgen. Door deze data te verzamelen en te koppelen aan productiegegevens is het mogelijk om optimaal grip te krijgen en houden.

Daarnaast was er uiteraard de vraag om een goed passend klimaat te realiseren. In haar huidige voorzieningen past Kornelis alleen basisventilatie toe voor het afvoeren van met name de vrijkomende warmte. Een nadrukkelijke wens hierbij was om de klimaatvoorzieningen zo te treffen dat er geen gasaansluiting nodig zou zijn.

In de nieuwe fabriek wil men ook een stap maken naar een totale duurzame klimaatbeheering. 

Klimaatbeheersing 4.0

LUTEC werd uitgenodigd om haar visie te geven op de vraagstukken bij Kornelis. De keuze viel op LUTEC vanwege haar ervaring en know-how op het gebied van klimaatbeheersing binnen spuitgiet-omgevingen.

Het advies werd in een aantal stappen opgebouwd en uiteengezet. De basis van het uiteindelijke totaalconcept wordt gevormd door de modulaire luchtbehandelingskast van het type AIRTEC HP.  Deze industriële luchtbehandelingskast werkt op basis van warmteterugwinning met een zeer hoog rendement. Het unieke van de warmteterugwinning is dat deze gerealiseerd wordt middels een kruisstroomwisselaar, waarbij de luchtstromen absoluut gescheiden zijn.

Met name in de industrie, waar dampen en geuren in de ventilatielucht aanwezig zijn, biedt dit een zeer groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een warmtewiel. Immers, bij zo'n warmtewiel wordt ook wel een hoog rendement behaald, maar er treedt altijd een percentage "lek" op van de vuile lucht naar de schone luchtzijde.

Vanwege het modulaire systeem van de AIRTEC HP kasten, is het systeem eenvoudig uit te breiden met extra functionaliteiten in de vorm van verwarming, koeling, be- en ontvochtiging.

Energiezuinige oplossingen

In nauw overleg met Ytse de Boer van Kornelis, werd een totaalconfiguratie afgestemd op de vraag. Dit resulteerde in een totaalplan in twee fasen. Fase 1 is reeds geïmplementeerd, fase 2 zal geïmplementeerd worden zodra de fabriek verder gevuld wordt met productiemachines. 

Voor fase 1 zijn er twee luchtbehandelingskasten AIRTEC HP 15 geplaatst, voorzien van de volgende functies:

  • filtering
  • hoogrenderende warmteterugwinning
  • indirecte adiabatische koeling en
  • mechanische verwarming en koeling

Door de hoogrenderende warmteterugwinning in combinatie met mechanische verwarming (op basis van warmtepomptechniek) kan de nieuwe fabriek "gasloos" draaien. De warmte uit de processen wordt grotendeels gebruikt om de ventilatielucht te verwarmen. Is er nog meer warmte nodig, dan wordt daarin voorzien middels elektrisch gevoede warmtepompen. Deze warmtepompen worden gevoed door een groot aantal zonnepanelen, waarmee het dak is volgelegd.

De regelaars van de luchtbehandelingskasten zijn voorzien van een TCP-IP configuratie. Hierdoor worden ze volledig opgenomen binnen de datastromen van de fabriek. 

Energiezuinige oplossingen

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

Industriële koeling

Industriële koeling

Bekijk oplossing
Industriële ventilatie.

Industriële ventilatie.

Bekijk oplossing
Systeemintegratie.

Systeemintegratie.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact