Universiteit Utrecht

Stofafzuiging in praktijklokaal aardwetenschap

Voor een hogeschool in het midden van Nederland diende een laboratoriumruimte te worden voorzien van stofafzuiging. Bij het doen van onderzoek naar bodemgesteldheid komt op veel verschillende momenten stof vrij. Stof dat schadelijk kan zijn bij inademing. Deze hogeschool benaderde LUTEC dan ook om mee te denken over een passende oplossing.

Stofkasten met afzuiging

Bij de verschillende onderzoekswerkzaamheden in het lab komt stof vrij. Stof dat zowel handmatig als machinaal verspreid wordt door de ruimte. Met name het kwartsstof, dat bij het versnijden en malen van gesteente kan vrijkomen, is erg schadelijk voor de gezondheid.  LUTEC adviseerde daarom om de werkzaamheden in afgeschermde kasten uit te voeren, en die kasten te voorzien van afzuiging.

Door de werkzaamheden in de stofkasten uit te voeren, kan de afzuiging eenvoudig geoptimaliseerd worden. Er wordt een luchtstroming gecreëerd naar de achterzijde van de stofkast, waarmee het vrijkomende fijnstof weggehouden wordt uit de zone waar de studenten en leraren ademhalen.

Stofkasten met afzuiging

HEPA-filter voor filtering ultra fijne (kwarts)stofdeeltjes

Het afgezogen stof wordt vervolgens naar een filterinstallatie gebracht, waar het stof van de lucht gescheiden wordt. De soort stof waar we hier mee te maken hebben, vraagt om een extra stap in het filterproces, namelijk een HEPA filter. Deze zorgt voor een extreem hoog filterresultaat bij de kleinste schadelijke stofdeeltjes.

HEPA-filter voor filtering ultra fijne (kwarts)stofdeeltjes

Veilige en gezonde onderzoeksomgeving

Door de effectieve stofafzuiging werken de onderzoekers op dit laboratorium onder gezonde werkomstandigheden. De werkomgeving wordt schoongehouden van stof en het stof wordt op veilige wijze afgevangen en gefilterd. Onlangs mocht LUTEC dan ook een tweede aanvullende opdracht ontvangen voor het leveren van extra stofafzuiging.  

Veilige en gezonde onderzoeksomgeving

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

Ontstoffing.

Ontstoffing.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact