DAF Trucks

Lassen aan hoogwaardige assen

DAF Trucks N.V., een dochteronderneming van het Amerikaanse PACCAR Inc., richt zich op de productie, verkoop en service van middelzware en zware bedrijfswagens. Naast complete voertuigen, produceert de onderneming ook componenten als assen, motoren en cabines voor derden, bijvoorbeeld voor toepassing in bussen, off-road voertuigen en speciale voertuigen voor landbouw en industrie. De productielocatie van DAF in Westerlo (België) richt zich vooral op het fabriceren van assen en cabines. Het fabricageproces van de assen vindt in toenemende mate geautomatiseerd plaats.

Hoge kwaliteit: voor product én voor werkomstandigheden

Bij alle DAF-producten, dus zeker ook bij deze hoogwaardige assen, staat kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid hoog in het vaandel. Ook verantwoordelijkheid voor het milieu is één van de kernwaarden van de organisatie. Het bedrijf heeft hiervoor ambitieuze doelen gesteld, net als voor het welzijn van haar medewerkers. Om die reden wordt er in de enorme productiehal veel aandacht besteed aan goede werkomstandigheden. Het terugdringen van de dampen veroorzaakt door metaalbewerkingsactiviteiten is daar een belangrijk onderdeel van.

Hoge kwaliteit: voor product én voor werkomstandigheden

Lasdampafzuiging voor gezonde werkomgeving

Onlangs werden de bestaande productielijnen grondig gemoderniseerd. Nieuwe machines waren nodig om de toenemende productieaantallen aan te kunnen. Bovendien nemen de nieuwe machines minder m2 werkoppervlak in beslag en vergen ze minder logistieke handelingen en werken ze nog efficiënter.

Bij deze vernieuwing werd de deskundigheid van LUTEC ingezet om te zorgen voor optimale lasrookafzuiging. Een goede afzuiging van de vrijkomende lasrook en -dampen is essentieel voor een gezonde en aangename werkomgeving voor de medewerkers.

Lasdampafzuiging voor gezonde werkomgeving

Filter- en ventilatie-unit afgestemd op zware lasapplicaties

Na grondige inventarisatie van de situatie en van de eisen en wensen, heeft LUTEC in 2 fasen een energiezuinig en modulair opgebouwde filterinstallatie voor lasrookafzuiging gerealiseerd. Omdat de beschikbare ruimte in de productiehal beperkt was, zijn 3 LUTEC FM200 filtermodules buiten opgesteld. De afzuig- en toevoerkanalen (totaal debiet 68.400 m3/h) zijn over het dak aangebracht. Deze centrale filter- en ventilatie-unit zuigt de vuile lucht af en zorgt voor optimale filtering. De schone lucht wordt vervolgens weer het kanalensysteem ingeblazen. Via een automatisch filterreinigingssysteem wordt het opgevangen stof en vuil in de daarvoor bestemde containers verzameld. Voordeel van deze units is dat ze allemaal voorzien zijn van een eigen toerengeregelde ventilator, waardoor optimale bedrijfszekerheid is gegarandeerd. Bovendien is de installatie door de modulaire opbouw later eenvoudig uit te breiden. De 6 ventilatoren, die worden gestuurd op basis van onderdruk, draaien allemaal gelijktijdig, maar nooit op maximale toeren. Dit vergt minder elektrisch vermogen, beperkt slijtage van de lagers en reduceert het totale geluidsniveau van de installatie.

Filter- en ventilatie-unit afgestemd op zware lasapplicaties

Centrale afzuiging lasrobots

De cabines met lasrobots zijn via een centrale afzuiging op het filtersysteem aangesloten. Binnen de repair cabines wordt de in de ruimte aanwezige lucht continu ververst. Daarnaast is, voor optimale bescherming van de operators, ook bronafzuiging aanwezig in de vorm van flexibele afzuigarmen.

Centrale afzuiging lasrobots

Hoge eisen aan centrale besturing

Aan de besturing van het complete systeem werden door DAF hoge eisen gesteld. De productie draait 24/7 en dus is continuïteit van ondersteunende processen als afzuiging en filtering van groot belang.  Hiervoor is DAF bij LUTEC aan het juiste adres. Sinds een aantal jaar wordt uitsluitend nog gewerkt met de hoogwaardige besturingstechniek van SIEMENS. De SIEMENS configuraties bieden een hoge mate van bedrijfszekerheid. Om die reden zijn ze in veel industrieën verheven tot dé standaard. Ook bij DAF. Met haar kennis en expertise leverde LUTEC precies de besturing en controle, gebaseerd op een S7-1500 configuratie, die DAF voor ogen had.

Het gehele systeem, inclusief de communicatie  met de ABB lasrobots, is via een groot touchscreen visueel te volgen. Afzuigleidingen worden alleen geopend op het moment dat er gelast wordt. Voordat het lasproces kan plaatsvinden, controleert het systeem eerst de beschikbaarheid van de afzuiging, om zo een optimale werking te kunnen garanderen.

Hoge eisen aan centrale besturing

Positieve ervaringen met LUTEC

De keuze van DAF voor LUTEC als leverancier en installateur van het afzuig- en filtersysteem is gebaseerd op meerdere criteria. Uiteraard was prijs een belangrijke factor, maar ook het kunnen voldoen aan het totale Programma van Eisen, en de flexibiliteit om tijdens het traject nog gewenste aanpassingen te kunnen doen, speelden mee. Bovendien kon LUTEC een modulair systeem aanbieden wat een hoge bedrijfszekerheid biedt. Ook het feit dat LUTEC de besturingstechniek compleet in eigen huis ontwikkelt, was een groot pluspunt. Immers, hierdoor is optimale ondersteuning mogelijk en is geen afstemming met andere partijen vereist. Ook tijdens het traject van bouw en installatie is DAF tevreden over de samenwerking met LUTEC. De contacten met de medewerkers verlopen soepel en als er verbeterpunten zijn, worden die goed opgepakt.

Positieve ervaringen met LUTEC

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen.

Ontstoffing.

Ontstoffing.

Bekijk oplossing
Afzuigen van dampen.

Afzuigen van dampen.

Bekijk oplossing
Systeemintegratie.

Systeemintegratie.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Onze gerelateerde projecten:

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact