Amarant

Amarant Bakkers voert warmte ovens af met verdringingsventilatie

Zes bakkerijen, één missie: Amarant maakt zijn klanten groot met brood. Verspreid over verschillende provincies in Nederland, vormen zes moderne industriële bakkerijen samen Amarant Bakkers. In twee van deze bakkerijen zorgde LUTEC voor de afvoer van de overtollige warmte met behulp van verdringingsventilatie.

Bij een industriële bakkerij is warmte een factor om terdege rekening mee te houden. Logisch, om brood te bakken zijn ovens nodig. Amarant Bakkers vindt het niet alleen belangrijk dat het brood lekker, betaalbaar en gezond is. Ook een duurzame productie hoort daar voor Amarant zeker bij.

Investeren in technologie en in elkaar

Binnen het familiebedrijf Amarant hebben ze oog voor elkaar en vinden ze het belangrijk om te investeren in een prettig binnenklimaat. Voor de machines die er staan, maar zeker ook voor de mensen die er werken. Gebrek aan frisse lucht heeft invloed op de productiviteit. Hinder als gevolg van hitte en/of tocht leidt tot ziekteverzuim. Een comfortabel werkklimaat zorgt ervoor dat de werknemers elke dag met plezier naar het werk komen om brood te bakken. Dàt is maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Bovendien zijn er (wettelijke) voorschriften waar productieomgevingen, zoals industriële bakkerijen, aan moeten voldoen. Om de overtollige warmte van de ovens effectief af te voeren, heeft LUTEC voor beide bakkerijen van Amarant geadviseerd om te kiezen voor verdringingsventilatie.

Investeren in technologie en in elkaar

Recirculatie door middel van verdringingstechniek

Bij verdringingsventilatie wordt er schone lucht toegevoerd ter hoogte van de vloer. Dit gebeurd met een zeer lage snelheid en een temperatuur nét onder de ruimtetemperatuur. Deze lucht gaat zich daardoor over de vloer verspreiden, direct in de leefzone waar de mensen aan het werk zijn.

De al aanwezige warme lucht stijgt op en wordt weggedrukt naar de bovenin de hal gemonteerde afzuiging. Zo wordt er in de leefzone een gebied gecreëerd met uitsluitend schone lucht! De luchtverdeling is gelijkmatig (geen tochtklachten) en gecontroleerd.

Warmtebronnen zoals ovens veroorzaken opstijgende convectiestromen die hun lucht uit de koelere luchtstroom op de vloer onttrekken. Hierdoor wordt de werking van het systeem nog versterkt.

Recirculatie door middel van verdringingstechniek

Verdringingsventilatie is effectiever

Het grote voordeel van verdringingsventilatie, ook wel verticale verdringing genoemd is, dat er met veel minder ventilatielucht volstaan kan worden. Bij conventionele ventilatiesystemen circuleert de lucht tot wel zestig keer door de ruimte voordat deze via het afzuigsysteem de ruimte verlaat. Bij verdringingsventilatie wordt de warmte direct meegevoerd naar het bovenin de hal gemonteerde afzuigsysteem en daar afgevoerd.

Verticale verdringing is niet alleen de meest effectieve wijze van ventileren. Optioneel is het mogelijk de warme lucht, die zich onder het dak ophoopt en daar gefilterd wordt, ’s winters terug te voeren in de leefzone. In de zomer kan deze lucht naar buiten worden afgevoerd. Hierdoor is er maximale warmteterugwinning in de winter en wordt de warmte ‘s zomers afgevoerd zonder het milieu te belasten. Beide processen komen het comfort maximaal ten goede.

Verdringingsventilatie is effectiever

Een duurzame oplossing

De gebruikskosten liggen bij verdringingsventilatie veelal aanzienlijk lager dan bij andere ventilatiemethoden omdat andere systemen meer lucht moeten verplaatsen, geen warmteterugwinning kennen en hogere ventilatieverliezen hebben. Verwarming of koeling is eenvoudig te integreren en aan te sturen met intelligente PLC software. Als we daarnaast de overige voordelen bekijken: mogelijkheid tot subsidie, een betere luchtkwaliteit en geen emissie (gunstig voor ISO 14001), dan is verticale verdringing in veel situaties de meest duurzame oplossing.

Een duurzame oplossing

Vijfde ingrediënt voor optimaal klimaat

Voor het bakken van brood zijn er vier basis ingrediënten nodig: meel, water, zout en gist. Amarant voegde daar nog een vijfde ingrediënt aan toe: lucht.

Door te investeren in een duurzaam ventilatiesysteem genieten de medewerkers van de locaties in de provincie Utrecht en Gelderland nu van een aangenaam binnenklimaat met een prettige temperatuur. Zó maakt Amarant zijn klanten groot met brood.

Wij bedanken Amarant voor het vertrouwen en de prettige samenwerking en wensen hen nog jarenlang plezier van het ventilatiesysteem.

Vijfde ingrediënt voor optimaal klimaat

Wilt u meer weten over een HVAC totaaloplossing voor uw specifieke situatie?

Raadpleeg vrijblijvend onze adviseurs!