De Graaf

De Graaf Bakeries investeert in optimale luchtkwaliteit

Met 250 professionals ontwikkelt en produceert De Graaf Bakeries dagelijks de lekkerste zoete- en hartige snacks. Zowel voor de Nederlandse locatie van De Graaf Bakeries in Spakenburg als in Hoogeveen leverde LUTEC Luchttechniek meerdere installaties voor een hygiënisch werkklimaat.

In de food verwerkende industrie is luchtbehandeling een essentieel onderdeel van de totale hygiëne in productieruimten. Bacteriën en schimmels verspreiden zich eenvoudig door de lucht en vormen daarmee een risico voor het eindproduct. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn eveneens factoren om terdege rekening mee te houden. De Graaf Bakeries koos om deze reden voor een doordachte klimaattechnische oplossing van LUTEC Luchttechniek toegespitst op de specifieke productieruimte.

Voor een optimaal eindproduct en tevreden medewerkers

Zo vraagt de productie van zoete snacks in Spakenburg – natte cake, koeken, taarten, boterkoek en nog veel meer lekkers - om een andere oplossing als die voor de hartige bladerdeegproducten die gemaakt worden in Hoogeveen.

Op basis van de kwalificatie van de betreffende ruimte is voor elke vestiging een klimaatoplossing op maat geleverd. Behalve met het gewenste eindproduct is er uiteraard ook rekening gehouden met de factor mens. Hoeveel mensen werken er in de ruimte en wat zijn de noodzakelijke en gewenste klimaateisen?

Voor een optimaal eindproduct en tevreden medewerkers

Ventilatie van de friteuselijn in Hoogeveen

De ambitie van De Graaf Bakeries is om in 2030 volledig klimaatneutraal te produceren. Zónder externe compensatie, mét optimale warmteterugwinning en gebruik van duurzame energiebronnen.

Vanwege uitbreiding van de productiecapaciteit in Hoogeveen heeft LUTEC Luchttechniek nieuwe luchtbehandelingskasten geleverd. Daarmee is er voor zowel de nieuwbouw als voor de bestaande productiehal een duurzaam klimaatbeheersingssysteem gerealiseerd en heerst er voor de producten én de medewerkers een optimaal hygiënisch werkklimaat.

Voor de friteuseruimte van de nieuwe productiehal heeft LUTEC bovendien een innovatief ventilatiesysteem geïnstalleerd. De hartige snacks die geproduceerd worden in Hoogeveen vragen om een veilige bewerking. In goede samenwerking met de producent van de friteuse zijn vooraf enkele belangrijke zaken geïnventariseerd. Zo is er rekening gehouden met de hoge temperaturen van de af te voeren lucht bij de selectie van de equipment.

Ventilatie van de friteuselijn in Hoogeveen

Hygiënische oplossing voor Spakenburg

Nadat de installaties in Hoogeveen naar volle tevredenheid waren gerealiseerd heeft LUTEC ook voor twee nieuw gebouwde productieruimten in Spakenburg een klimaattechnische oplossing mogen realiseren.

Hier zijn de boven elkaar gesitueerde ruimten beide voorzien van een goede luchtkwaliteit en geconditioneerd op een temperatuur van 16°C. Naast het conditioneren van de ruimten en het voorzien in het wettelijk verplichte aandeel ventilatielucht voor de mensen die er werkzaam zijn, is de hygiëne van de lucht zeer belangrijk.

Deze hygiëne vertaalt zich in de volgende onderdelen:

  • Het aantal luchtwisselingen per uur. Hoe vaker de lucht ververst wordt, hoe meer vervuiling er uit de omgeving weggehaald wordt.
  • De filtratie van deze lucht. Naast dat we de vervuiling weghalen door luchtwisselingen (spoelen) dient deze lucht ook weer schoon teruggegeven te worden. Een goede filtratie is hiervoor noodzakelijk.
  • UV-C technologie. Hiermee kan een nog veel hogere graad van hygiëne verkregen worden. Zeker op het gebied van bacteriën, schimmels en virussen is UV-C zeer effectief voor zowel het product als de mens (zie link: Invloed van UV-licht op micro-organismen in de lucht / COVID19 - Gearchiveerd nieuws over lucht- of klimaattechniek | Lutec Luchttechniek BV).
  • Luchtverdeling. Het verkrijgen van een gelijkmatige en homogene luchtverdeling is van groot belang. Zodat de spoeling van de ruimte optimaal is, evenals de klimatisering.
Hygiënische oplossing voor Spakenburg

Kunststof of RVS?

In food verwerkende omgevingen adviseren wij om volledig uit kunststof vervaardigde luchtbehandelingsunits toe te passen. Deze luchtbehandelingskasten hebben een hoge mate van reinheid en zijn absoluut niet gevoelig voor corrosie. Daarbij voldoen ze aan de hoogste Eurovent kwalificaties. De luchtbehandelingskast volledig uitvoeren in RVS304 is ook een optie.

Een budgettair voordeliger alternatief hierop zijn onze luchtbehandelingskasten uitgevoerd in Sendzimir plaatstaal gecoat met een RVS 304 binnenzijde. Eveneens Eurovent gecertificeerd maar niet gebouwd volgens de hoogste normen. In veel situatie meer dan voldoende maar dat is ook afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat de klant verlangt.

Kunststof of RVS?

AIRTEC HP32 Food

Voor de Graaf Bakeries is gekozen voor een AIRTEC HP32 Food RVS304 luchtbehandelingsunit voor buitenopstelling. De luchtbehandelingkast AIRTEC© is er in twaalf verschillende bouwgroottes, waarbinnen de optimaal gedimensioneerde componenten warmteterugwinning, ventilatoren, filters, verwarming- en koeling afhankelijk van de toepassing naar inzicht geplaatst kunnen worden. De units zijn opgebouwd uit dubbelwandig 50 mm geïsoleerde versterkte panelen, voorzien van een beschermlaag.

Meer info: Luchtbehandelingskast AIRTEC HP voor foodsector | LUTEC BV

AIRTEC HP32 Food

Foodsafe luchtverdeelslangen

Het gebruik van foodsafe luchtverdeelslangen is de ideale oplossing voor tochtvrije luchtverdeling in grote en kleine ruimten. Door de lage luchtsnelheid kan een hoge ventilatiecapaciteit worden bereikt zonder hinder van tocht. Voor een aangenaam en duurzaam ruimteklimaat.

De luchtverdeelslang kenmerkt zich door:

  • Tochtvrije en gelijkmatige luchtverdeling, lage uitblaassnelheden.
  • Hoge circulatievoud, hoge DHC (Dust Holding Capacity).
  • Eenvoudig te reinigen (wasbaar), krimpvrij en geruisarm.
  • Geluiddempend, condensvrij, licht in gewicht en hygiënisch.
Foodsafe luchtverdeelslangen

Ingrediënten voor succesvol resultaat

Net zo goed als De Graaf Bakeries met ruim drie decennia ervaring continu zijn producten innoveert, zo is LUTEC specialist op zijn eigen vakgebied. Bij de ontwikkeling van de klimaattechnische oplossing staat de klantwens centraal.

Wij adviseren en ondersteunen bij de realisatie van een perfect werkend klimaatsysteem. Zo weet u precies welke klimaatoplossing het beste bij u past en wat u daarvan mag verwachten. Bij De Graaf Bakeries gaat het om de smaakbeleving, bij ons om de klimaatbeleving.