Zuivere lucht in de zuivelindustrie

Bij veel supermarkten ligt het in de schappen: de ambachtelijke producten van deze boerderij en zuivelmakerij. Karnemelk (meermalen uitgeroepen tot de lekkerste van Nederland!), melk, yoghurt, boter, toetjes: op ambachtelijke wijze geproduceerd van koe- en geitenmelk. Hier wordt er alles aan gedaan om de producten superlekker te maken. Dus worden niet alleen de koeien dagelijks in de watten gelegd, ook aan de werk- en productieomgeving wordt de grootst mogelijke zorg besteed.

Veel aandacht voor optimale productkwaliteit

Bij de bereiding van de producten worden uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt. En alhoewel de bereidingswijze eigenlijk nog net zo gaat als vroeger, worden wel de hedendaagse strenge hygiëne-eisen nageleefd. Oók op dat gebied streeft men naar het beste van het beste.

En dus werd voor de productieruimte gezocht naar de meest efficiënte manier om warmteontwikkeling in de productieruimte tegen te gaan en tegelijkertijd schimmels, bacteriën en virussen (die nu eenmaal overal voorkomen) te bestrijden. Uiteraard veilig voor mens, dier en milieu, én zonder dat dit van invloed is op de smaak en de houdbaarheid van de ingrediënten.

Veel aandacht voor optimale productkwaliteit

Klimaatsysteem gecombineerd met bacteriële bestrijding

Je kunt nóg zo hygiënisch werken, als de bacteriën met de lucht mee in de productieruimte komen, is het dweilen met de kraan open. Immers:

  • bij bijvoorbeeld het legen van de melktanks wordt lucht aangezogen
  • bij het productieproces (met name het mengproces) komen de producten in aanraking met de omgevingslucht
  • bij het afvullen van de verpakkingen komt het product in aanraking met lucht.

Bacteriën zijn ook gek op die heerlijke zuivel en kunnen zich, zeker bij een enigszins verhoogde temperatuur van de lucht, hier fijn in vermeerderen. Vandaar dus de noodzaak voor bacteriële bestrijding én koeling van de ruimte. Deze probleemstelling werd door LUTEC in samenwerking met VIROBUSTER® kraakhelder opgepakt.

Klimaatsysteem gecombineerd met bacteriële bestrijding

Zuivere lucht in de productieruimte

Op basis van diverse metingen op locatie adviseerde LUTEC een luchtbehandelingssysteem met meerdere, optimaal gedimensioneerde componenten. Een systeem voorzien van de benodigde filtratie, UV-technologie, mechanische koeling, mengsectie en een warmteterugwinningssysteem. 

Door het creëren van een overdruk in de productieruimte wordt voorkomen dat bij het openen van deuren, lucht met ongewenste micro-organismen de ruimte in komt. Maar uiteraard moet de ruimte wel voorzien worden van (microbiologisch) zuivere lucht. Vandaar dat de luchtbehandelingskast ook werd uitgerust met een aantal VIROBUSTER® UVPE-lampen. LUTEC en VIROBUSTER® werken al een aantal jaren succesvol samen. Door combinatie van de disciplines van beide bedrijven wordt een uitermate sterk eindresultaat verkregen dat zeker in de voedingsmiddelenindustrie een grote kwaliteitsverbetering oplevert.

Zuivere lucht in de productieruimte

Virobuster en de UVPE technologie

VIROBUSTER® is de grondlegger van de UVPE technologie. UVPE staat voor Ultra Violet Pathogeen Eliminatie; een technologie die erop is gericht om micro-organismen uit te schakelen die resistent zijn geworden voor antibiotica en dus toenemende gezondheidsrisico’s vormen. Zonder al te diep op de techniek in te gaan, werkt dit systeem als volgt. Micro-organismen (zoals dus de genoemde schimmels, bacteriën en virussen) gaan door de unit en worden daarbij bestraald met kortgolvig UV-licht.

Hierdoor wordt de DNA van de micro-organismen aangetast, waardoor celdeling stagneert. De cellen kunnen zich niet meer vermeerderen en dus is de kans op infectie voorkomen. In de situatie bij den Eelder wordt de lucht die naar de productieruimte gaat niet alleen gefilterd, maar ook nog eens door de UVPE-lampen geleid. Op deze wijze worden de in de lucht aanwezige micro-organismen bestreden en is de instromende lucht optimaal gezuiverd.

Virobuster en de UVPE technologie

Eindresultaat: lagere kiemgetallen

De installatie is vrij recent opgeleverd, maar de eerste metingen die gedaan zijn tijdens audits tonen een duidelijk verlaagde concentratie micro-organismen (hier gemeten in kiemgetallen) in de productieruimte aan.  De komende periode zullen meerdere metingen worden gedaan om ook over de langere duur te kijken hoe de luchtkwaliteit zich verhoudt tot de geldende norm. Het geïntegreerde koelsysteem heeft zich al wel heel duidelijk bewezen: de afgelopen hete zomermaanden konden de medewerkers in de productieruimte genieten van een aangename omgevingstemperatuur.

Eindresultaat: lagere kiemgetallen

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

Industriële koeling

Industriële koeling

Bekijk oplossing
HVAC-systeem.

HVAC-systeem.

Bekijk oplossing
Systeemintegratie.

Systeemintegratie.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Onze gerelateerde projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact