Vandemoortele

Constante temperatuur en luchtkwaliteit in productielocatie voedingsmiddelen

Vandemoortele is een familiebedrijf dat in 1899 in België werd opgericht. Oorspronkelijk was het bedrijf vooral actief met het persen en raffineren van lijnzaad- en koolzaadoliën voor toepassing in zeep en voor veevoeder industrieën. Tegenwoordig is het een echt internationaal voedingsbedrijf met twee divisies; ‘bakkerijproducten’ en ‘margarines, culinaire oliën en vetten’. Vandemoortele is aanwezig in 12 Europese landen met 5.200 werknemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Gent. In Zeewolde is een productielocatie gevestigd voor margarines, culinaire oliën en vetten.

Uitdagingen op het gebied van beheersbaarheid temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit

In de productielocatie in Zeewolde had Vandemoortele te maken met een lucht- en klimaatvraagstuk. Men zocht naar mogelijkheden om gedurende het hele jaar temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit te beheersen en te optimaliseren. Vanwege de complexiteit van de materie werd LUTEC ingeschakeld voor advies. Belangrijk uitgangspunt binnen dit hele advies was een optimale hygiëne in luchtkwaliteit; uiteraard essentieel binnen de voedingsmiddelenindustrie.

De engineers van LUTEC gingen in gesprek met het professionele projectteam van Vandemoortele. Al snel bleek dat wanneer een aanpassing in de betreffende ruimte uitgevoerd zou worden, dit van invloed zou zijn op de overige ruimtes binnen de fabriek.

Mede daarom heeft Vandemoortele het besluit genomen LUTEC eerst een pre-engineeringsonderzoek uit te laten voeren. Hierbij is voor de gehele fabriek in kaart gebracht wat er per ruimte benodigd is aan lucht- en klimaatbeheersing.

Uitdagingen op het gebied van beheersbaarheid temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit

AIRTEC HP FOOD luchtbehandelingskast voor optimale klimaatbeheersing

Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek is een stappenplan gemaakt voor optimalisatie van de klimaattechniek in de gehele fabriek. De betreffende kritische ruimte is voorzien van een LUTEC AIRTEC HP FOOD luchtbehandelingskast inclusief koelbatterij en mengsectie.

Deze luchtbehandelingskast bevat de componenten warmteterugwinning, ventilatoren, filters, verwarming- en koeling. Al deze componenten zijn afhankelijk van de specifieke situatie naar inzicht inzetbaar.

De kasten worden opgebouwd uit kunststof panelen, en zijn schimmel- en bacteriën werend. De binnenzijde van de kast is volledig vlak uitgevoerd, zonder hoekprofielen, sloten en schroeven, waardoor de kast eenvoudig te reinigen is. Vanwege al deze eigenschappen is de luchtbehandelingskast uitermate geschikt voor toepassing in de levensmiddelenindustrie.

AIRTEC HP FOOD luchtbehandelingskast voor optimale klimaatbeheersing

Hoge ventilatiecapaciteit zonder tocht

Voor een optimale luchtverdeling en ventilatie binnen de kritische ruimte wordt gebruik gemaakt van voedselveilige, textiele luchtverdeelslangen. De geklimatiseerde lucht wordt hierdoor met een lage luchtsnelheid binnen gebracht, zonder hinder van tocht. Goede werkomstandigheden voor de medewerkers zijn immers ook van groot belang. 

Hoge ventilatiecapaciteit zonder tocht

Inzicht in het klimaattechnisch systeem

Voor het besturen van de gehele installatie is een op maat gemaakte besturingskast inclusief SIEMENS PLC geïnstalleerd. De software is in eigen beheer van LUTEC op maat voor dit systeem ontwikkeld. Met deze besturingskast, o.a. voorzien van weekklok, wordt een belangrijk inzicht verkregen in de heersende condities binnen de betreffende ruimte. En niet alleen is er inzicht, er kan indien nodig ook bijgestuurd worden. Op locatie of vanaf afstand. Zo blijven de condities onder alle omstandigheden optimaal.

Uiteraard is er rekening gehouden met het toekomstperspectief binnen de fabriek zodat er vrij eenvoudig aanpassingen/uitbreidingen op het systeem te maken zijn.

 

Inzicht in het klimaattechnisch systeem

Resultaat klimaatinstallatie: constant en optimaal binnenklimaat

Door de nieuwe installatie heerst er binnen de betreffende ruimte nu het vooraf gewenste klimaat.
Dit zorgt voor optimalisatie in het productieproces alsmede dat de werknemers onder prettige omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren. En d
àt komt weer ten goede aan de productiviteit.

LUTEC Luchttechniek is er trots op om Vandemoortele Nederland BV tot haar klantenkring te mogen rekenen.

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

HVAC-systeem.

HVAC-systeem.

Bekijk oplossing
Industriële ventilatie.

Industriële ventilatie.

Bekijk oplossing
Systeemintegratie.

Systeemintegratie.

Bekijk oplossing
Industriële koeling

Industriële koeling

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Onze gerelateerde projecten

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact