Grenswaarde lasrook
Grenswaarde lasrook

Wettelijk bepaalde regels rondom lasrook

Sinds 2007 zijn de bestuurlijke MAC waarden (Maximaal Aanvaardbare Concentratie schadelijke stof) in Nederland komen te vervallen. In plaats hiervan hanteert men vanaf 1 april 2010 zogenoemde wettelijke grenswaarden voor lasrook.  De wettelijke grenswaarde houdt in: 1 mg/m3 lasrook bij een tijdgewogen gemiddelde over 8 uur.

Deze wettelijke grenswaarde van 1mg/m3 lasrook gold al geruime tijd als de toelaatbare gezondheidswaarde, maar is hiermee dus wettelijk als grenswaarde vastgesteld. Alle bedrijven in Nederland waar lasactiviteiten plaats vinden, dienen hun personeel een werkomgeving te bieden waarbij deze concentratie niet overschreden wordt.

Grenswaarde lasrook van belang voor gezondheid

De grenswaarde lasrook is niet alleen van belang voor de lasser. Die is immers tijdens zijn lasactiviteiten vaak al voldoende beschermd. De lasser is verplicht tijdens zijn lasactiviteiten beschermd te zijn zoals de wetgeving dit voorschrijft. Daar is een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) voor beschikbaar. Dit kan variëren van een verbeterde lashelm tot een overdrukhelm met externe luchttoevoer, afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden.

Grenswaarde lasrook van belang voor gezondheid

Maar ook is beperking van de hoeveelheid lasrook in een ruimte van belang voor de rest van het personeel dat zich in de werkruimte begeeft. Het overige aanwezige personeel moet ook kunnen ademen in een schone werkomgeving. Net als de lasser op tijden dat hij niet met lasactiviteiten bezig is en de lashelm wordt afgezet. Hiervoor is een goede ruimtelijke ventilatie van essentieel belang.

Mogelijkheden om te voldoen aan grenswaarde lasrook

Wilt u ook uw werkruimte laten voldoen aan de geldende normen? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van uw situatie wordt gekeken wat de beste systeemkeuze of combinatie van systemen is.

LUTEC Luchttechniek is gespecialiseerd in het bedenken en realiseren van oplossingen voor bronafzuiging en ruimtelijke ventilatie. Wij hanteren bij het uitleggen van de installaties (al ver vóór april 2010) de grenswaarde lasrook van 1mg/m3.

 

De mogelijke oplossingen variëren van een relatief simpele bronafzuiging tot en met een geavanceerd centraal systeem met complete besturing en geïntegreerde functionaliteiten als verwarming, warmteterugwinning, koeling etc.

  • Bronafzuiging
  • Opmengsysteem (ook wel: diluter systeem)
  • Push Pull installatie (ook wel: horizontale verdringing)
  • Verticaal verdringingssysteem
Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact