W3 filterklasse NIET voldoende bij RVS lassen
21 november 2023

W3 filterklasse NIET voldoende bij RVS lassen

Bij blootstelling aan RVS lasrook (Chroom 6) is het verplicht om tien keer fijner te filteren (0,1 mg/m3).

Ga terug naar het overzicht

Tien keer fijner filteren bij RVS lassen

Wist u dat? Bij blootstelling aan RVS lasrook (Chroom 6) is het verplicht om tien keer fijner te filteren (0,1 mg/m3). Alleen met een HEPA14 filter bent u er zeker van dat u aan deze norm voldoet.

HEPA 14 filter biedt zekerheid

De wettelijke grenswaarde voor blootstelling aan lasrook is vastgesteld op 1 mg/m3 lucht (gemiddelde over een werkdag van 8 uur).

Daarom past LUTEC bij het lassen van RVS altijd een HEPA14 filter toe. Wordt er bij u in de productieruimte RVS gelast? Dan passen we deze filters standaard toe in onze industriële filterinstallaties CCM en FM en onze mobiele afzuigunits.

HEPA 14 filter biedt zekerheid

BGIA-W3 certificaat geeft géén garantie

Overweegt u de aanschaf van een filtersysteem? Er zijn filtersystemen voor roestvaststaal toepassingen op de markt verkrijgbaar met een BGIA-W3 certificaat.

Maar let op! dit is een test voor de unit en niet specifiek voor het filter. Het certificaat toont alleen aan dat de unit 99% van de lasrook afvangt. Een rendement van 99% leidt echter niet automatisch tot een concentratie lager dan 0,1 mg/m3.

De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid ligt hierin deels bij de leverancier maar in hoofdzaak bij de klant.

BGIA-W3 certificaat geeft géén garantie

HEPA 14 filtert 99,995%

HEPA14 is een zwaardere filterklasse dan W3 en vangt meer dan 99,995% van de deeltjes af binnen de 1822 test en vangt dit percentage af bij een deeltjesgrootte van 0,1 – 0,2 Micron.

In de Basisinspectiemodule Lasrook staat beschreven dat W3 niet automatisch voldoet. Met een HEPA14 filter is dit wél te garanderen. Wij adviseren dan ook om geen enkel risico te nemen met de gezondheid van uw medewerkers.

HEPA 14 filtert 99,995%

Lasrookafzuiging voor een gezond bedrijf

Rook en damp kan vrijkomen bij lassen en aanverwante processen zoals thermisch snijden, gutsen en solderen. Door de hoge temperatuur komen er gassen (waaronder stikstofoxiden en ozon), (metaal)dampen en stofdeeltjes vrij, die op korte en lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid van de lasser en andere personen in een laswerkplaats.

Lasrookafzuiging voor een gezond bedrijf

Meer weten?

Benieuwd hoe u een goede oplossing voor uw bedrijf kunt realiseren? Lees dan gauw verder Veilig lassen met Lasrookafzuiging | Lutec Luchttechniek BV

Wilt u meer weten over de wettelijke eisen rondom RVS lassen? Neem contact met ons op: 0318 743100. Ook voor een persoonlijk advies op maat.

Raadpleeg vrijblijvend onze adviseurs!