Ledder

Ledder Metaaltechniek

Nieuwe relatie LEDDER Metaaltechniek realiseert nieuwbouw in Harderwijk in samenwerking met LUTEC Luchttechniek.

LEDDER Metaaltechniek heeft meer dan 45 jaar ervaring in verspaning, de nadruk ligt op groot verspaning. Daarnaast hebben zij een afdeling apparatenbouw waar diverse samenstellingen gelast worden. Je kan je voorstellen, dat er bij deze diverse bewerkingen, ook het nodige stof en vervuiling vrij komt. LEDDER Metaaltechniek heeft LUTEC Luchttechniek benaderd voor advies over hun project “Nieuwbouw Harderwijk” met een oppervlakte van ca. 3500 m2. LUTEC Luchttechniek, dé specialist op het gebied voor advies, levering van apparatuur en duurzame installaties, is hiervoor de geschikte partner.

Nieuwe relatie LEDDER Metaaltechniek realiseert nieuwbouw in Harderwijk in samenwerking met LUTEC Luchttechniek.

Vervuiling

Immers, bij een bedrijf waar veel metaalbewerkingen worden uitgevoerd, komt er vervuiling en vaak ook lasrook vrij. In deze werkplaats waar veel laswerk, verspaning en diverse andere activiteiten worden uitgevoerd, leidt dit tot uitstoot van lasrook, olienevel/koelemulsie en -gassen in de lucht. Om dit zoveel mogelijk te beperken, dienen de juiste maatregelen te worden genomen zodat werknemers op een veilige manier hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Om een duurzaam, schoon, gezond en prettig werkklimaat voor de medewerkers te creëren, heeft LEDDER Metaaltechniek LUTEC benaderd, om te kijken, wat de mogelijkheden zijn. We zijn op bezoek geweest op de oude locatie en hebben samen gekeken, welke mogelijkheden er zijn en passend bij het gestelde budget.

Vervuiling

Toegepaste totaaloplossingen

De verschillende mogelijkheden werden aan de hand van projectvoorbeelden en
kosten-/baten analyses gepresenteerd. Na toetsing van deze mogelijkheden aan de productieomgeving en aan de wensen werd een totaal systeem geadviseerd. Dit systeem voorziet in filtratie, recirculatie, verwarming en voor een deel koeling. In de winter wordt de lucht in alle ruimtes verwarmd en in de zomer wordt de hal voor klein verspanen gekoeld door middel van een energiezuinige adiabatische koeling (subsidiabel).

Voor een optimaal gebruiksgemak wordt alles centraal per ruimte vanuit één systeem met één besturing aangestuurd en geregeld.

Engineering

Nadat de offerte is omgezet tot opdracht heeft één van de Projectleiders het project ingemeten wordt er een P&ID opgesteld en een 3D tekening uitgewerkt. Op deze manier krijgt de klant beeld van de oplossing en uitvoering evenals de zaken die door hen moeten worden voorbereid. Denk hierbij aan voeding, sparingen, raveling en het afwerken van de sparingen.

Engineering

Montage

Om de verschillende ruimtes van stoffen en dampen te filteren, heeft LEDDER Metaaltechniek gekozen om lasrookafzuiging, olienevel afzuiging en ventilatie te laten plaatsen in combinatie met verwarming. Dit heeft ons team van vakbekwame monteurs uitgevoerd volgens tekening, onze monteurs hebben zowel de kennis van de disciplines lucht als ook van elektrotechniek. Na de montage is de installatie door een specialist van ons in bedrijf gezet.

Montage

Resultaat

De medewerkers zijn zeer tevreden over hun nieuwe en prachtige productielocatie. Naast het feit dat de temperaturen onder controle zijn, is er ook een aangenaam en duurzaam werkklimaat gerealiseerd.

Resultaat

Quote van een tevreden klant!

‘’De samenwerking met LUTEC Luchttechniek is prima verlopen. In het verkooptraject was er sprake van een heldere uitleg. Het was overduidelijk dat LUTEC, veel verstand heeft van de materie en tegelijkertijd ook nadenkt over de technische haalbaarheid. Nadien zijn wij ook uitstekend geholpen met onze subsidie aanvraag’’.

Koen Ledder, algemeen directeur LEDDER Metaaltechniek