Techniek hoeft niet ingewikkeld te zijn maar zorgt wel voor fantastische oplossingen.
Een eerste stap richting duurzaamheid is vaak eenvoudiger dan u denkt. Door de juiste producten toe te passen, komt u vaak al een heel eind.
Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van EC ventilatoren om een ruimte te ventileren. EC ventilatoren hebben een veel hogere efficiëntie dan AC ventilatoren en dus een veel lager energieverbruik.
Wanneer het gaat om koeling is er de keus tussen verschillende koudemiddelen. Door duurzame koudemiddelen toe te passen realiseert u een veel lagere GWP (Global Warming Potential). Om u een idee te geven: wij passen regelmatig het koudemiddel R454B toe in koelmachines en warmtepompen. R454B is één van de modernste A2L-koudemiddelen en heeft een GWP van 467. In tegenstelling tot het nog veel gebruikte R410A met een GWP van 2.088!
Bij ons staan ventilatie, verwarming, koeling en filtering centraal.
Ventileren is altijd nodig. Een luchtbehandelingssysteem zorgt ervoor dat de lucht die in een ruimte wordt toegevoerd, aan de juiste condities voldoet. Het CO2-gehalte wordt voldoende laag gehouden, de lucht wordt gezuiverd en krijgt de juiste temperatuur en liefst ook de juiste luchtvochtigheid.
Als er in een luchtbehandelingsunit een warmtewisselaar wordt toegepast, zijn er drie mogelijkheden:
Wat voor u de meest geschikte methode is, hangt af van uw situatie en de eisen en wensen die u heeft ten aanzien van het klimaatsysteem.
Dit is een bekende techniek voor het verwarmen en/of koelen van een productieruimte. Warmtepompen onttrekken hun energie uit de buitenlucht waardoor ze een aantrekkelijk alternatief vormen voor conventionele apparaten, zoals een gasgestookte cv-ketel.
Een duurzame methode ten opzichte van mechanische koeling. Dit koelconcept is uitsluitend gebaseerd op koelen met water (adiabatische bevochtiging) en wordt, om tot optimale omstandigheden te komen, aangevuld met een warmtepomp.
Naast de hoogste effectiviteit in de zomerperiode heeft het systeem, afhankelijk van de keuze in techniek, als groot voordeel dat het ventilatievolume ’s winters niet gereduceerd hoeft te worden. Zo realiseert u het hele jaar door – en zeker ook in de winter - de hoogste luchtkwaliteit.
Duurzame koeling, optimale ventilatie en van het gas af. | Lutec Luchttechniek BV
Door de restwarmte uit het klimaatproces opnieuw te gebruiken kan het energieverbruik drastisch gereduceerd worden.
Warmteterugwinning op uw productieproces? | Lutec Luchttechniek BV
De werking is precies andersom als bij warmte terugwinning. Ventileren is nodig, 365 dagen per jaar. Door koelte uit de binnenlucht slim te benutten, bespaard u ook in de zomer op de energiekosten.
‘Gratis’ koelen met buitenlucht behoort ook tot de mogelijkheden. Free-cooling – koelen met buitenlucht – kan een efficiënte manier zijn om warmte af te voeren uit productieomgevingen.