Duurzame technieken
Duurzame technieken

Praktische uitleg

Praktische uitleg van de duurzame onderdelen in een klimaattechnisch systeem

Techniek hoeft niet ingewikkeld te zijn maar zorgt wel voor fantastische oplossingen.

De kracht van eenvoud

Een eerste stap richting duurzaamheid is vaak eenvoudiger dan u denkt. Door de juiste producten toe te passen, komt u vaak al een heel eind.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van EC ventilatoren om een ruimte te ventileren. EC ventilatoren hebben een veel hogere efficiëntie dan AC ventilatoren en dus een veel lager energieverbruik.

Wanneer het gaat om koeling is er de keus tussen verschillende koudemiddelen. Door duurzame koudemiddelen toe te passen realiseert u een veel lagere GWP (Global Warming Potential). Om u een idee te geven: wij passen regelmatig het koudemiddel R454B toe in koelmachines en warmtepompen. R454B is één van de modernste A2L-koudemiddelen en heeft een GWP van 467. In tegenstelling tot het nog veel gebruikte R410A met een GWP van 2.088!

De kracht van eenvoud

Uitleg van de meest voorkomende technieken

Bij ons staan ventilatie, verwarming, koeling en filtering centraal. 

Luchtbehandeling

Ventileren is altijd nodig. Een luchtbehandelingssysteem zorgt ervoor dat de lucht die in een ruimte wordt toegevoerd, aan de juiste condities voldoet. Het CO2-gehalte wordt voldoende laag gehouden, de lucht wordt gezuiverd en krijgt de juiste temperatuur en liefst ook de juiste luchtvochtigheid.

Luchtbehandeling

Als er in een luchtbehandelingsunit een warmtewisselaar wordt toegepast, zijn er drie mogelijkheden:

 • Een kruisstroomwarmtewisselaar wisselt thermische energie uit van de ene luchtstroom naar de andere. Dit gebeurd met een hoge thermische effectiviteit.
  In tegenstelling tot een roterende warmtewisselaar wisselt een kruisstroomwarmtewisselaar geen vochtigheid uit en bestaat er geen risico op luchtvermenging tussen de luchtstromen.

 • Een roterende warmtewisselaar, oftewel een warmtewiel, is een ronde schijf die is opgebouwd uit aluminium lamellen die eenvoudig warmte of koude lucht opnemen en weer afstaan.
  In een luchtbehandelingskast liggen de luchttoevoer en de luchtafvoer vaak naast elkaar. Het warmtewiel ligt voor de helft in het koude deel en voor de helft in het warme deel.
  Een warmtewiel werkt bijna net zo efficiënt als een kruisstroomwisselaar, herstelt de luchtvochtigheid in een ruimte met behoud van comfort en is eenvoudig te installeren.

 • Een twin-coil systeem bestaat uit twee warmtewisselaars. De warme lucht wordt door de eerste warmtewisselaar, gevuld met water/glycolmengsel, gevoerd waardoor de warmte aan de 2e warmtewisselaar wordt afgestaan.
  Het voordeel van deze methode is dat er geen deeltjes (zoals micro-organismen en stof) van de afvoer- naar de toevoerlucht getransporteerd kunnen worden. Het twin-coil systeem heeft echter ook het laagste thermische rendement.  

Wat voor u de meest geschikte methode is, hangt af van uw situatie en de eisen en wensen die u heeft ten aanzien van het klimaatsysteem.

Warmtepompen

Dit is een bekende techniek voor het verwarmen en/of koelen van een productieruimte. Warmtepompen onttrekken hun energie uit de buitenlucht waardoor ze een aantrekkelijk alternatief vormen voor conventionele apparaten, zoals een gasgestookte cv-ketel.

Warmtepompen worden ingezet om op een duurzame manier een productieruimte te verwarmen/koelen | Lutec Luchttechniek BV

Warmtepompen

Indirect adiabatische koeling

Een duurzame methode ten opzichte van mechanische koeling. Dit koelconcept is uitsluitend gebaseerd op koelen met water (adiabatische bevochtiging) en wordt, om tot optimale omstandigheden te komen, aangevuld met een warmtepomp.

Naast de hoogste effectiviteit in de zomerperiode heeft het systeem, afhankelijk van de keuze in techniek, als groot voordeel dat het ventilatievolume ’s winters niet gereduceerd hoeft te worden. Zo realiseert u het hele jaar door – en zeker ook in de winter - de hoogste luchtkwaliteit.

 Duurzame koeling, optimale ventilatie en van het gas af. | Lutec Luchttechniek BV

Indirect adiabatische koeling

Warmte terugwinnen

Door de restwarmte uit het klimaatproces opnieuw te gebruiken kan het energieverbruik drastisch gereduceerd worden.

Warmteterugwinning op uw productieproces? | Lutec Luchttechniek BV

Koude terugwinnen

De werking is precies andersom als bij warmte terugwinning. Ventileren is nodig, 365 dagen per jaar. Door koelte uit de binnenlucht slim te benutten, bespaard u ook in de zomer op de energiekosten.

‘Gratis’ koelen met buitenlucht behoort ook tot de mogelijkheden. Free-cooling – koelen met buitenlucht – kan een efficiënte manier zijn om warmte af te voeren uit productieomgevingen.

Heeft u nog vragen?

Als u benieuwd bent wat voor u de mogelijkheden zijn, neemt u dan gerust contact op voor een vrijblijvend advies van een van onze adviseurs. 

Voor een persoonlijk advies.