Widek

Duurzaam koelsysteem voor producent fietsaccessoires

Eind 2022 heeft Widek een nieuwe, grotere fabriekshal in gebruik genomen. LUTEC staat garant voor de HVAC totaaloplossing van de CNC productieruimte.

Widek is een van de weinige bedrijven in de fietsbranche die ruim 90% van zijn producten nog in eigen huis - in Nederland - produceert. Naast fietsbellen worden hier kinderzitjes, snelbinders en handvatten geproduceerd door middel van spuitgieten.

HVAC oplossing voor de CNC productieruimte

LUTEC staat garant voor de HVAC totaaloplossing van de CNC productieruimte. In de nieuwe fabriekshal is een spuitgieterij gerealiseerd met productietmachines én een duurzaam koelsysteem voor efficiënter spuitgieten. De capaciteit van Widek is vergroot van 14 naar 17 spuitgietmachines, met de mogelijkheid om door te groeien.

HVAC oplossing voor de CNC productieruimte

Duurzaam ondernemen voor onze kinderen

Vanwege de stijgende vraag naar fietsaccessoires in combinatie met een snelle levertijd, is de uitbreiding een belangrijke stap voor de Nederlandse producent die in heel Europa actief is. Wim de Kwant, directeur bij Widek, heeft tijdens de nieuwbouw veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het pand.

Duurzaam ondernemen voor onze kinderen

“Duurzaamheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal”, aldus Wim de Kwant. “Eenvoudigweg voor onze kinderen. Dat is voor ons de reden om al ruim elf jaar actief bezig te zijn met verduurzamen. Zo’n 25% van de elektriciteit die we nodig hebben, wekken wij zelf op. Daardoor zijn we op een zomerse dag volledig selfsupporting. Ook warmteterugwinning en produceren zonder afvalstromen zijn voor ons vanzelfsprekend.”

Er werken bij Widek meer dan 50 mensen. “Wij motiveren hen om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Vanuit onze kant willen wij ook zo goed mogelijk voor onze medewerkers zorgen. Een comfortabel en schoon binnenklimaat hoort daar vanzelfsprekend bij.”

Aandacht voor het binnenklimaat

Het prettige klimaat in de nieuwe fabriekshal wordt gerealiseerd met verdringingsventilatie. Deze manier van luchtinbreng is zeer effectief voor het afvoeren van vervuiling in combinatie met koeling. Wat in de situatie van Widek in circa 80 tot 90% van de tijd nodig zal zijn.

“We hebben voor LUTEC gekozen vanwege de technische oplossing die zij adviseerden”, vertelt Wim de Kwant. “Het ontwerp waar wij onze beslissing op gebaseerd hebben, sluit naadloos aan bij de realisatie van het eindproduct. Dat klinkt als een open deur maar tijdens het bouwen van onze nieuwe hal heb ik wel gemerkt dat dit lang niet altijd de realiteit is. Bij LUTEC dus wel.”

Aandacht voor het binnenklimaat

Ventilatie, verwarming, koeling en zuivere lucht

Dankzij free-cooling (koelen met koudere buitenlucht) in combinatie met adiabatische koeling worden bij hoge buitentemperaturen nog zeer aangename binnentemperaturen bewerkstelligd.

Het totaalconcept omvat ventilatie, verwarming, filtering en adiabatische koeling op basis van verdringingsventilatie (het LUTEC-systeem).

Ventilatie, verwarming, koeling en zuivere lucht

Koeling met het oog op de toekomst

Binnen industriële ruimtes ontstaat steeds meer behoefte aan koeling. Ons klimaat veranderd en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd. Het gevolg is zeker voor de industrie direct merkbaar. De intern gegenereerde warmte blijft binnen, ook in de zomermaanden. Widek is hierop geen uitzondering.

Koeling met het oog op de toekomst

Adiabatische koeling biedt uitkomst. Omdat mechanische koeling vaak kostbaar is in gebruik en ook niet noodzakelijk in relatie tot de eisen, is adiabatische koeling een meer dan goed alternatief.

Stationaire adiabatische koeling is een duurzame, goedkope en efficiënte manier van koelen, speciaal voor grote ruimten. De productiehal van Widek is zo’n 1.700 m2. Door gebruik te maken van verdamping, wordt energie onttrokken uit de lucht waardoor deze afkoelt. Hiervoor is slechts een beperkte hoeveelheid water nodig. Wanneer de lucht in temperatuur stijgt wordt het systeem steeds efficiënter, omdat er meer koeling mogelijk is.

Adiabatische koeling gaat samen met een hoge mate van ventilatie, waardoor een gezond en schoon werkklimaat gerealiseerd wordt. Naast gekoelde lucht wordt dus ook schone lucht in de productieomgeving toegevoerd. In combinatie met verdringingsventilatie, waarbij de gekoelde lucht laag - op leefniveau - ingebracht wordt, ontstaat een optimaal systeem.

Klimaatinstallatie werkt naar tevredenheid

Wim de Kwant is tevreden: “We hebben een deskundig advies gekregen en de installatie is keurig uitgevoerd door de vakmensen van LUTEC. Onze klimaatinstallatie werkt nu enkele maanden (winter 2023, red.) en tot nu toe is de binnentemperatuur een stabiele 21oC. Er is goede kwaliteit geleverd.”

Ook een deskundig advies?

Ook een deskundig advies?

Benieuwd wat LUTEC voor u kan betekenen? Wij nemen altijd de situatie ter plaatse op voor een deskundig advies op maat.

Raadpleeg vrijblijvend onze adviseurs!