Promatrix

Promatrix maakt klimaatbeheersing top-of-mind

Voor de nieuwe bedrijfshal is een optimaal binnenklimaat gecreëerd. Prettig voor de medewerkers en goed voor het behoud van het machinepark.

Bij Promatrix zijn ze dol op maken. De diensten variëren van het spuitgieten van kunststof onderdelen, tot het maken van prototypes en aluminium matrijzen. Halverwege 2023 is Promatrix verhuisd naar een gloednieuw pand in Bodegraven met een bedrijfshal van maar liefst 5.500 m2.

Werknemers zijn de échte pro's

Drie belangrijke pro’s van Promatrix zijn de expertise, kwaliteit en het machinepark. Maar de échte Pro’s zijn zonder twijfel de medewerkers. Want, zoals Promatrix dat zelf zo mooi verwoord, “al heb je nog zulke hoogstaande machines, een goed eindproduct kan alleen maar tot stand komen dankzij de creativiteit en kunde van een team van mensen. Innovatieve oplossingen worden versterkt door mensen, niet andersom.”

Werknemers zijn de échte pro's

Innovatieve oplossing voor mens en machine

Voor de nieuwe bedrijfshal van Promatrix heeft LUTEC een klimaatbeheersingssysteem gerealiseerd op basis van adiabatische koeling in combinatie met verticale verdringing (het LUTEC-systeem).

Met verdringingsventilatie wordt de geconditioneerde lucht onder in de leefzone ingebracht - daar waar de mensen werken. De gekoelde lucht verspreidt en verdeelt zich effectief over de vloer en drukt de vervuiling en warmte naar boven. Zonder dat er tochtverschijnselen optreden.

Hiermee is er een optimaal binnenklimaat gecreëerd. De werknemers kunnen zomer en winter in een comfortabele omgeving werken. En ook voor het behoud van het machinepark is het beter.

Innovatieve oplossing voor mens en machine

Warmtelast heeft grote invloed

Deze totaaloplossing van LUTEC is gerealiseerd in alle productieruimten: de verspaningsafdeling, de spuitgietruimte, de eerste verdiepingsruimte waar de assemblage plaatsvindt en de afbraamruimte. Met name op de verspaningsafdeling en de spuitgietruimte creëren de machines een hoge interne warmtelast. Om te voorkomen dat de temperaturen hier ondraaglijk hoog oplopen, wordt de warmte afgevoerd.

Behalve met het machinepark is er bij de berekening van de klimaatinstallatie ook rekening gehouden met andere factoren die van invloed zijn op de totale warmtebelasting. Het spreekt voor zich dat de isolatiewaarde van de nieuwbouw een factor is om terdege rekening mee te houden maar daarnaast zijn er nog diverse andere factoren die van invloed zijn. Bijvoorbeeld of er lichtstraten op het pand aangebracht worden.

De interne en externe belasting maken samen de totale warmtebelasting op de ruimte. Om een goed binnenklimaat te kunnen creëren moet deze warmtelast op effectieve wijze afgevoerd worden.

Warmtelast heeft grote invloed

Een optimaal productieklimaat

Adiabatische koeling in combinatie met verdringingsventilatie is zeer effectief. Tegen een acceptabele investering en gebruikskosten wordt een prettig werkklimaat gerealiseerd, met name daar waar de warmtelast zeer hoog is en mechanische koeling kostbaar is in gebruik.

Adiabatische koeling is een duurzame manier van koelen, gebaseerd op het verdampen van water. De gebruikskosten zijn laag en de opbrengst zeer effectief. Door het verdampen van water wordt energie uit de lucht onttrokken, waardoor de luchttemperatuur daalt. De inblaastemperaturen liggen tussen de 5°C en 10°C lager ten opzichte van de buitentemperatuur.

Adiabatische koeling gaat samen met een hoge mate van ventilatie, wat resulteert in een gezond en schoon werkklimaat. Behalve gekoelde lucht wordt er dus ook schone lucht in de productieomgeving toegevoerd. In combinatie met verdringingsventilatie - waarbij de gekoelde lucht laag op leefniveau ingebracht wordt - ontstaat een optimaal systeem.

De pro’s van adiabatische koeling

Door te kiezen voor adiabatische koeling in combinatie met verticale verdringing is Promatrix goed voorbereid op de toekomst.

 

  • Energiebesparing: adiabatische koeling biedt een duurzame oplossing voor het verwarmen en koelen van een productiehal omdat mechanische koeling vaak kostbaar is. Bij adiabatische koeling zijn de gebruikskosten laag en is de opbrengst zeer effectief.
  • Personeelsbehoud: deze oplossing is gerealiseerd met aandacht voor de medewerkers. Zomer en winter is een optimaal binnenklimaat gegarandeerd, zowel qua luchtkwaliteit als qua temperatuur.
  • Toekomstgericht: er is een sterke behoefte aan koeling in industriële ruimtes. Deze behoefte wordt alleen maar groter door klimaatveranderingen en de zeer goede isolatiewaarden van nieuwe gebouwen.
De pro’s van adiabatische koeling

Meer weten?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw productielocatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Voor een professioneel en eerlijk advies. 

Raadpleeg onze adviseurs!