Auping

Koninklijke Auping brengt rust in lasrookafzuiging

Met hulp van de afdeling Technisch Beheer van technisch dienstverlener Van Dorp en LUTEC Luchttechniek werd het project ‘optimalisatie lasrookafzuiging’ vormgegeven en uitgevoerd. Beide partijen plaatsten samen een moderne luchtafzuiginstallatie waardoor een hardnekkig probleem van vervuilde lucht werd opgelost.

Medewerkerstevredenheid stijgt door klimaatverbetering

Vanuit de missie ‘Auping rust de wereld uit’, zorgt Koninklijke Auping al sinds 1888 voor slaap en rust. Allereerst door comfortabele bedden en matrassen te maken, maar ook door dat op een manier te doen waardoor de planeet geen schade wordt toegebracht. Onderdeel daarvan is natuurlijk óók dat er in de Auping fabriek op een duurzame en prettige manier gewerkt kan worden.

Ondanks dat alle installaties aan de wettelijke eisen voldoen, is er daarom recentelijk een klimaatverbetering aan de luchtafzuiging op de metaalbewerkingsafdeling doorgevoerd. En daardoor is de medewerkerstevredenheid gestegen.

Medewerkerstevredenheid stijgt door klimaatverbetering

10 hoge eisen aan de nieuwe installatie

De hoge kwaliteitseisen die Auping aan zichzelf stelt, gelden ook voor de partners waarmee wordt samengewerkt. LUTEC Luchttechniek kwam tegemoet aan alle wensen en eisen die Auping stelde.

 1. Verbetering van het werkklimaat voor de medewerkers
 2. Verlagen van fijnstof in de achtergrondconcentratie
 3. Verlagen van de aanwezigheid van gassen, zoals Formaldehyde en Koolstofdioxide
 4. Hergebruik van hoofdcomponenten, zoals de klimaatinstallaties
 5. Minimaal gebruik van vloeroppervlak voor de klimaatinstallaties
 6. Integratie besturing met het gebouwbeheersysteem (GBS)
 7. Geen productiestop
 8. Uitvoering in beperkte tijd met beperkt overlast
 9. Externe meting van de resultaten met vastgestelde uitgangswaarden
 10. Turn-key projectbeheer door Van Dorp
10 hoge eisen aan de nieuwe installatie

Fase 1– een tijdelijke opstelling

Vanwege drukte in de fabriek was er maar beperkt toegang tot de productie. Bovendien wilde men zo min mogelijk hinder ondervinden van installatiewerkzaamheden. Daarom werd  de jaarlijkse productiestop voor technisch onderhoud in de fabriek aangewezen voor de installatie van de nieuwe lasrookafzuiging.  

Ter overbrugging werd er een tijdelijke oplossing gerealiseerd. Verschillende LUTEC Luchttechniek opmengtorens werden geplaatst waardoor de luchtkwaliteit direct merkbaar verbeterde. In de tussentijd kon het uiteindelijke project voorbereid en zelfs uitgevoerd worden zonder productiestop.

Fase 1– een tijdelijke opstelling

Fase 2 – de definitieve installatie

Auping koos voor verticale verdringing ook wel bekend als ‘het LUTEC systeem' waarbij vervuilde lucht optimaal afgevoerd wordt en zonder tochtverschijnselen wordt vervangen door schone geklimatiseerde lucht. De temperatuur en behaaglijkheid zijn immers belangrijke factoren die invloed hebben op de prestaties van mensen en machines.

Auping stelt kwaliteit, comfort, design en duurzaamheid centraal. Met het LUTEC systeem is aan de 10 de gestelde eisen voor een prettige, veilige en toekomstgerichte productieomgeving voldaan.

 • Een duurzaam systeem…
 • dat ventileert op de meest efficiënte wijze…
 • en bijdraagt aan optimale prestaties…
 • in een schone werkomgeving…
 • Kortom: een systeem dat klaar is voor de toekomst (Industrie 4.0 ready).
Fase 2 – de definitieve installatie

Resultaat – grote verbetering luchtkwaliteit

Na installatie is er een externe meting uitgevoerd, waarvan de uitkomsten nog beter waren dan iedereen had durven hopen. Er is nagenoeg geen fijnstof meer meetbaar en hetzelfde geldt voor de genoemde gassen.

We danken Auping en Van Dorp voor de samenwerking om tot dit mooie resultaat te komen. Vol trots wensen we Auping veel plezier, een fijne productie-omgeving en tevreden collega’s toe. En bovenal een goede nachtrust!

Wilt u ook een advies op maat?

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Neem contact met ons op!

Over Koninklijke Auping

Auping werkt al ruim 130 jaar aan persoonlijke oplossingen op het gebied van slaap en (mentale) rust. Vanuit de overtuiging dat een uitgeruste wereld een mooiere wereld is, heeft Auping in alles wat we doen altijd aandacht voor mens, milieu en de toekomst. Met vakmanschap en oog voor detail ontwikkelt het bedrijf producten en diensten die ervoor zorgen dat je uitgerust bent en ontspannen je leven kunt leiden. Duurzaamheid, design en innovatie staan daarbij centraal. Auping produceert alles in de duurzame fabriek in Deventer en is uitgegroeid tot bedden- en matrassenmarktleider in de Benelux, met meerdere verkoopvestigingen in Europa en distributie over een groot deel van de wereld. Auping is koploper in de circulaire economie en streeft ernaar om uiterlijk in 2030 een volledig circulair productassortiment te hebben. In maart 2020 behaalde Auping de B Corp-status, waarmee het bedrijf vrijwillig de hoogste standaarden nastreeft op het vlak van sociale en ecologische prestaties, maatschappelijke verantwoordelijkheid en transparantie. www.auping.nl

 

Over Van Dorp 

Van Dorp is begonnen als traditioneel installatiebedrijf met 10 medewerkers. Tegenwoordig zijn wij uitgegroeid tot een technisch dienstverlener met vestigingen door heel Nederland en doen wij meer dan alleen installaties. Betrokkenheid is één van de belangrijkste kenmerken van ons familiebedrijf. Zo zijn we betrokken bij onze klanten, collega’s, het milieu en de maatschappij. Hoe wij hier invulling aan geven? Door te kiezen voor de lange termijn. Zo besteden wij veel aandacht aan de verduurzaming van installaties en gebouwen. Hierbij geven wij zelf het goede voorbeeld en streven wij naar energieneutrale panden en een 100% uitstootvrij wagenpark. Via de Van Dorp academie bieden wij onze medewerkers opleidingen die zijn afgestemd op persoonlijke ontwikkeling en de nieuwste duurzame technieken. Vanuit de Van Dorp Foundation besteden wij minimaal 5% van onze winst aan goede doelen in binnen- en buitenland. Alles wat wij doen heeft impact. En dus kijken wij verder dan het hier en nu. Dat zijn wij verplicht aan de wereld om ons heen. En aan de generaties die na ons komen. Van Dorp. Voor morgen www.vandorp.eu