laserlassen
laserlassen

Juiste lasrookafzuiging tijdens het laserlassen

Laserlassen

Voor laserlassen zijn speciale veiligheidsmaatregelen noodzakelijk. Het grootste gevaar schuilt niet in de dampen, maar in het laserlicht. Dit betekent echter niet dat de dampen ongevaarlijk zijn.

Lastechniek voor vele toepassingen

Laserlassen is een lastechniek waarbij sterk gefocust laserlicht wordt benut om materialen te smelten. Op die manier worden metalen als staal, RVS, aluminium en koper aan elkaar gelast. Omdat het een niet-elektrische methode is, kan laserlassen ook gebruikt worden voor het lassen van niet-geleidende materialen zoals kunststoffen en glas.

Lastechniek voor vele toepassingen

Hoe laserlassen werkt

Een cruciaal element in het laserlassen is de opname van het licht door het materiaal. Dit veroorzaakt een temperatuurverhoging waardoor er een smeltzone ontstaat. De mate waarin de materialen het licht absorberen varieert, afhankelijk van de golflengte van het laserlicht en het soort materiaal waarop het wordt toegepast.

Hoe laserlassen werkt

Veiligheid tijdens laserlassen

Laserlassen kent voor- en nadelen. Deze lastechniek combineert een hogere productkwaliteit met een efficiëntere productie. De veiligheid echter, vraagt om speciale aandacht. Laserlassen is namelijk gevaarlijker dan traditioneel lassen. Dit gevaar zit voornamelijk in de laserbundel en de laserstraling. Hiervoor zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig.

Gevaren van laserlicht

 Man in werkplaats

Zowel de (directe) laserbundel waarmee gelast wordt als het reflectielicht kan ernstig letsel aanbrengen aan ogen, huid en bloedvaten. Het reflectielicht kan via het werkstuk, het plafond en de wanden van de werkplaats 3D reflecteren, waardoor niet alleen de bediener, maar ook anderen in de omgeving blootgesteld worden aan (onzichtbaar) laserlicht.

Gevaren van lasrook

 Lasrookafzuiging

Tijdens het laserlassen komen er geen extra zware lasdampen vrij. Dit betekent echter niet dat er geen voorzorgsmaatregelen nodig zijn. De lasdampen en lasrook die ontstaan, zijn vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld TIG-lassen. Daarom is een goed afgestemde lasrookafzuiging essentieel voor een veilige werkomgeving.

Voordelen van laserlassen

  • Geschikt voor gebruik met lasrobots.
  • Ondanks de hoge energiedichtheid kan met een relatief lage warmte-inbreng worden gelast, dankzij de smalle las en de hoge snelheid.
  • De lage en kortdurende warmte-inbreng zorgt voor een kleine warmte-beïnvloede zone en minder spanning in het werkstuk, wat vervorming minimaliseert.
  • Mogelijkheid om zeer dun plaatmateriaal te lassen.
  • Snijden en lassen kunnen gecombineerd worden, zelfs met dezelfde laser.
  • Ook niet-metalen kunnen gelast worden.
  • De lasrook is niet extra vervuilend maar vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld TIG-lassen. Een standaard lasrookafzuiging is voldoende om een schone en veilige werkomgeving te garanderen. 
Voordelen van laserlassen

Nadelen van laserlassen

  • De aanschaf van een laserlasmachine is duur.
  • Vanwege de gebruikte straling, die voor een belangrijk deel (80-90%) reflecteert op het te lassen oppervlak, zijn adequate maatregelen nodig om letsel (ogen en brandwonden) te voorkomen.
Nadelen van laserlassen

De juiste lasrookafzuiging is belangrijk voor een veilige werkomgeving - ook tijdens het laserlassen.

Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op!