Luchtzuivering
Luchtzuivering

Een goed werkklimaat en optimale productkwaliteit



Onzuivere lucht: een bron van overlast

Binnen de industriële sector vormt onzuivere lucht een bron van overlast. Een (te) hoge concentratie stof (met name fijnstof) in de lucht in een werkplaats of productieruimte leidt niet alleen tot ongezonde werkomstandigheden. Het heeft ook een negatief effect op machines (storingen), productieprocessen en producten of ingrediënten.

Luchtfilters voor zuivere lucht

Onzuiverheden in de lucht bestaan uit deeltjes afkomstig van minerale stoffen, onder andere veroorzaakt door metaal- of houtbewerkingen. Het uit de lucht filteren van die deeltjes is mogelijk door gebruik te maken van luchtfilters. Deze vorm van mechanische filtratie is echter tot op zekere hoogte beperkt door haar fysische omstandigheden. Zo is er een bepaalde minimale diameter van de filterporiën en zijn er ook grenzen aan hoeveel vuil het filteroppervlak aan kan.

Luchtfilters voor zuivere lucht

Luchtzuivering in de voedingsmiddelenindustrie

Het belang van luchtzuivering wordt in de voedingsbranche extra onderstreept doordat men hier te maken heeft met de kwaliteit van ons voedsel. Waar fijnstof een plaag is voor de metaalindustrie, vervuilen microbiologische stoffen als schimmels, bacteriën en virussen de lucht in productieruimten van levensmiddelen.

Microbiologische stoffen zijn in staat om door filters heen te komen. Want eenmaal 'gevangen' door een filter, vermeerderen ze zich op het filter en groeien hier doorheen. Vandaar dat er met name in deze sector steeds vaker vraag is naar oplossingen die niet alleen zijn gebaseerd op filtering door luchtfilters. Nieuwe technieken, zoals UV-C of UVPE technieken, kunnen met UV-technologie schadelijke micro-organismen elimineren. Deze geavanceerde oplossingen vormen dé uitkomst om de lucht nog beter te zuiveren.  

Luchtzuivering in de voedingsmiddelenindustrie

Hoe werkt UV-technologie in luchtreinigingssystemen?

Gedurende het proces van productie, verpakking en transport hebben micro-organismen in de werkruimten vaak vrij spel om de kwaliteit van uw producten aan te tasten. Met kortgolvige UV-bestraling, die niet schadelijk is voor de gezondheid van de mens, worden schimmels, bacteriën, virussen en andere micro-organisme kortstondig aangestraald. Hierdoor wordt het DNA van de micro-organismen geblokkeerd zodat deze zich niet meer kunnen delen en verdere groei wordt voorkomen.

Hoe werkt UV-technologie in luchtreinigingssystemen?

Verbetering productkwaliteit door luchtzuivering

Wilt u als producent van voedingsmiddelen zo min mogelijk conserveringsmiddelen, chemicaliën en andere toevoegingen gebruiken? Mét behoud van productkwaliteit, optimale houdbaarheid en minimale kans op bederf? Dankzij de toepassing van UV-technologie zijn zeer goede resultaten te behalen.

Verbetering productkwaliteit door luchtzuivering

Ontwerp luchtzuivering via UV-technologie

Het toepassen van de luchtzuiveringstechniek met behulp van UV-technologie is maatwerk.

Onze engineers en specialisten kunnen u hierbij uitstekend adviseren en ondersteunen.

Ook de combinatie met HVAC oplossingen (voor verwarming en koeling van de productieruimten) is een ideale insteek om uw productieproces beheersbaar te maken. 

Het toepassen van de UV-C dan wel UVPE technologie biedt onder andere de volgende voordelen:

  1. Verbetering productkwaliteit
  2. Langere houdbaarheid
  3. Minder uitdroging
  4. Verbeterde smaak
  5. Langere productiebatches
  6. Geen (na)behandeling met additieven meer nodig

Dit biedt mogelijkheden voor het creëren van nieuwe exportmarkten dan wel nieuwe (bio)producten.