Volgens onderzoek van TNO (juni 2025) zijn vooral lassers, bakkers en koks kwetsbaar.
Ga terug naar het overzichtWeet u dat bijna 360.000 werknemers in Nederland jaarlijks meer dan 80 uur worden blootgesteld aan hittestress? Dat is gelijk aan twee volle werkweken!
Volgens recent onderzoek van TNO (juni 2025) zijn vooral lassers, bakkers en koks kwetsbaar. In 84% van de gevallen zijn kunstmatige hittebronnen zoals ovens en machines de oorzaak. Weersomstandigheden staan op de tweede plaats.
Hittestress ontstaat wanneer het lichaam meer warmte opneemt dan het kan afvoeren. Dit kan leiden tot:
Werknemers mogen hun werk stilleggen bij direct gevaar voor hun gezondheid. Dit geldt ook bij extreme hitte, als de werkgever geen passende maatregelen treft om het risico te beperken.
Werkgevers hebben een zorgplicht en moeten de risico’s van hitte op de werkvloer beoordelen (bijvoorbeeld via een RI&E) en kunnen maatregelen nemen, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende ventilatie of airconditioning.
Ook grondstoffen, eindproducten en productieprocessen lijden onder hoge temperaturen. In sectoren zoals de voedingsmiddelenindustrie kan dit de productkwaliteit aantasten.
Een aangenaam binnenklimaat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de productiviteit én de proceszekerheid. Met moderne technieken is industriële ventilatie en koeling duurzaam én energiezuinig te realiseren.