Koelinstallatie koffieafdeling
24 augustus 2023

Koelinstallatie koffieafdeling

Casestudy voor koeling en ventilatie van een koffiebranderij.

Ga terug naar het overzicht

Koelinstallatie voor de koffieafdeling

Een koffiebranderij heeft ons gevraagd een advies uit te brengen en een ontwerp te maken voor de koeling en ventilatie van hun koffieafdeling.

Duurzaam koelen

Adiabatische koeling is voor dit project de beste optie. Deze duurzame wijze van koelen is gebaseerd op het verdampen van water. Hierbij wordt er energie uit de lucht onttrokken zodat deze in temperatuur daalt. De inblaastemperaturen liggen tussen de 5° en 10°C lager ten opzichte van de buitentemperatuur.

De gebruikskosten van adiabatische koeling zijn laag en de opbrengst is zeer effectief.

Duurzaam koelen

100% frisse lucht zonder tocht

De adiabatische koeling wordt gecombineerd met verticale verdringing; het LUTEC-systeem. De geconditioneerde lucht wordt met lage snelheid dicht bij de vloer de ruimte ingebracht. De warme (eventueel vervuilde) lucht wordt naar boven gedrukt en boven in de ruimte met behulp van dakkappen naar buiten afgevoerd. Voordeel is dat we met deze oplossing altijd 100% verse lucht toevoeren.

Als de buitencondities het toelaten wordt er gebruik gemaakt van ‘free cooling’. Het adiabatische pakket wordt dan uitgeschakeld en er wordt geventileerd met gratis koele buitenlucht.

100% frisse lucht zonder tocht

Verwarmen zonder gas

Optioneel hebben we een oplossing aangedragen voor duurzame verwarming met warmtepomptechniek. De warmtepomp is in eerste instantie bedoeld om te verwarmen maar omdat de werking van de warmtepomp omkeerbaar is, kan deze ook ingezet worden voor koeling. Hierdoor is het mogelijk om boven op de adiabatische koeling nog dieper door te koelen.

Met behulp van een luchtbehandelingskast met mengsectie worden direct adiabatische koeling (koelen) en warmtepomp techniek (verwarmen en koelen) geïntegreerd.

Tot slot wordt er Remote Access Control toegepast zodat het systeem op afstand gemonitord kan worden.

Verwarmen zonder gas
Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten?

Volg ons op LinkedIn en lees binnenkort meer over dit project.

Bent u benieuwd naar de opties voor uw eigen productielocatie? Neem dan contact met ons op: info@lutec.nl of 0318 743100.

Onder het genot van een kopje koffie nemen we graag de mogelijkheden met u door.

Neem contact met ons op!