Warmte terugwinnen en hergebruiken, hoe doe je dat?
13 februari 2024

Warmte terugwinnen en hergebruiken, hoe doe je dat?

Binnen de industrie wordt veel warmte gegenereerd. Warmte die we enerzijds kwijt willen maar anderzijds ook weer goed kunnen gebruiken.

Ga terug naar het overzicht

De industrie genereert veel warmte

Verstandig omgaan met energie (en dus met warmte) is een must. Het is de kunst om restwarmte efficiënt terug te winnen en te hergebruiken.

Warmteterugwinning levert veel op

  1. Zo bespaart u op uw gebruikskosten.
  2. Terugwinnen van energie levert veelal duurzame investeringen op met korte terugverdientijden.
  3. Bovendien stimuleert de overheid deze energiebesparingsmaatregelen.
Warmteterugwinning levert veel op

Warmteterugwinning afgestemd op uw situatie

Op luchttechnisch gebied zijn er verschillende technieken voor warmteterugwinning. Onze engineers stemmen deze technieken af op uw specifieke situatie.

Warmteterugwinning met Twin-Coil

Bij een Twin-Coil oplossing wordt de energie door een warmtewisselaar uit de afgevoerde en gefilterde lucht gehaald en door middel van vloeistof overgedragen naar een tweede warmtewisselaar. Deze bevindt zich in de schone luchttoevoer en staat daar zijn energie af.

Het voordeel van deze techniek is dat de warmte uit een proces gehaald wordt, zonder dat hinder ondervonden wordt van de vervuiling van deze luchtstroom. Het nadeel van de techniek is het relatief lage rendement.

Warmteterugwinning met Twin-Coil

Warmte terugwinnen met een kruisstroomwisselaar

Bij een kruisstroomwisselaar is sprake van twee luchtstromen, namelijk de luchtstroom die energie afstaat en de luchtstroom die de energie opneemt. Beide stromingen zijn gescheiden van elkaar. Er vindt uitwisseling plaats door het creëren van een groot en goed doorlaatbaar oppervlak.

Veel kruisstroomwisselaars worden vervaardigd uit aluminium. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook gunstige kunststof samenstellingen die wisselaars met hoge rendementen opleveren. De kruisstroomwisselaar heeft een hoog rendement en is in de industrie dan ook een veel toegepaste oplossing voor warmteterugwinning.

Warmte terugwinnen met een kruisstroomwisselaar

Warmteterugwinning via het warmtewiel

Wanneer de luchtstroom niet of slechts beperkt vervuild is, kan voor het hoge rendement prima een warmtewiel ingezet worden. Een warmtewiel brengt door het ronddraaien tussen twee luchtstromen de energie over van de ene naar de andere zijde.

Naast het hoge rendement kan de capaciteit van de warmteoverdracht eenvoudig geregeld worden. Het nadeel van een warmtewiel is dat deze niet of minder goed inzetbaar is bij vervuilde processen. Bovendien bevat een warmtewiel draaiende onderdelen die het nodige onderhoud behoeven.

Warmteterugwinning via het warmtewiel
Iedere fabriek is uniek
Welke uitdaging legt u aan ons voor?

Iedere fabriek is uniek

Wat voor u de meest geschikte methode is, hangt af van uw situatie en de eisen en wensen die u heeft. Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op!