Verdringingsventilatie
Verdringingsventilatie

(ook wel: verticale verdringing)

Verdringingsventilatie (verticale verdringing)

Bij verticale verdringing wordt de lucht ter hoogte van de vloer met zeer lage snelheid en een temperatuur nét onder de ruimtetemperatuur ingebracht. Deze lucht gaat zich daardoor over de vloer verspreiden. De aanwezige warme lucht stijgt hierdoor op. De aanwezige warmtebronnen (zoals lassers) veroorzaken opstijgende convectiestromen. Deze stroming ontrekken hun lucht uit de koelere luchtstroom op de vloer onttrekken. Hierdoor wordt de werking van het systeem versterkt. De warme vervuilde lucht wordt weggedrukt richting de boven in de hal gemonteerde afzuiging. Hierdoor wordt in de leefzone een gebied gecreëerd met uitsluitend schone lucht!

Verdringingsventilatie en klimaatbeheersing

Het verticale verdringing systeem is een geavanceerd systeem waarbij klimaatbeheersing veelal geïntegreerd wordt. De ventilatie van een lashal en eventueel gewenste verwarming of koeling kunnen eenvoudig geïntegreerd worden. Het geheel wordt aangestuurd via een PLC besturingsunit met intelligente software. Binnen dit totale systeem zijn tevens energiebesparende functies geïntegreerd. Een zeer duurzaam systeem dus!

Verdringingsventilatie en klimaatbeheersing

Integratie van verwarming

Bij het aanbrengen van een verticaal verdringingsysteem wordt een goede luchtverdeling voorzien, zowel qua inblazen als qua afzuigen.

Hierdoor, en vanwege onderstaande kenmerken, is het systeem zeer goed geschikt om voor een gehele hal de verwarming te integreren:

  1. door de fraaie wijze van luchtverdeling
  2. door het toepassen van speciale inblaasroosters
  3. door een aanpassing op de besturingstechniek

Het luchtverdeelsysteem is al zodanig aangelegd voor het verkrijgen van een goede luchtkwaliteit;  de verwarming kan tegen beperkte meerinvestering geïntegreerd worden.

Integratie van verwarming

Integratie van koeling

Koeling is uitermate geschikt om te combineren met verdringingsventilatie. De lucht wordt onderin de hal, daar waar de mensen werken en verblijven ingebracht. De gekoelde lucht komt dan ook direct beschikbaar in het gebied daar waar de behoefte is. Met name in hogere productiehallen is dit de enige wijze om op een betaalbare manier koeling van de hal te realiseren.  Door te kiezen voor een duurzame manier van koelen (bijvoorbeeld bronkoeling of adiabatische koeling) kan tegen gunstige gebruikskosten voorzien worden in koeling van een lashal. 

Integratie van koeling

Heeft u nog vragen over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact