Leenders RVS Industrie

Totaalconcept voor Leenders RVS Industrie

De uitbreiding met een separate nieuwbouwhal was een goed moment om ook kritisch naar het binnenklimaat van de bestaande bouw te kijken.

Als totaalleverancier levert Leenders RVS Industrie de meest uiteenlopende producten van constructie en plaatwerk uit rvs, staal en aluminium. Net als LUTEC is Leenders RVS Industrie onder meer werkzaam in de voedingsmiddelenbranche, de offshore en de industrie. Een toevallige maar leuke overeenkomst.

In 2022 is de bestaande hal uitgebreid met een separate nieuwbouwhal voor de bewerking van koolstofstaal. Daarmee zijn er aparte afdelingen gecreëerd voor de staalbewerking en de bewerking van rvs.

Al 40 jaar excellent quality

Bas Leenders is samen met zijn vader verantwoordelijk voor het in Beek en Donk gevestigde bedrijf. “In 2024 bestaat Leenders RVS Industrie 40 jaar”, vertelt hij. “Met 25 enthousiaste vakmensen werken wij dagelijks aan de mooiste projecten. Kwaliteit moet bij ons uitstekend zijn. Zowel als het gaat om het plaat- en constructiewerk dat wij leveren als de omstandigheden waarin onze collega’s hun werkzaamheden kunnen verrichten.”

Al 40 jaar excellent quality

Goed totaalconcept

“De nieuwbouw was een goed moment om ook kritisch naar de bestaande bouw te kijken”, vervolgt Leenders. “De oude lasrookafzuiging was niet meer up-to-date. We hebben meerdere partijen een advies uit laten brengen. LUTEC was de enige die naar de complete luchthuishouding keek. Dat sprak ons aan. Bovendien is de oplossing van LUTEC een stuk compacter.“

Goed totaalconcept

Ruimtelijke ventilatie voor bestaande hal

Op de RVS bewerkingsafdeling worden met name grotere laswerkstukken vervaardigd. Er bevinden zich meerdere lasopstellingen. Aan de zijkant van de hal zijn een aantal vaste werkplekken voor het lassen van kleinere onderdelen, die bij de bron worden afgezogen.

Om het binnenklimaat te verbeteren is er een FM filter- en ventilatieunit geplaatst en een CCM opmengunit.

De FM-100 met HEPA 14 filter is aangesloten op de lasrobot. Deze filtert de lucht zodanig dat die niet naar buiten afgevoerd hoeft te worden en de vrijkomende warmte behouden blijft.

Door deze filterunit te voorzien van een Airbox voor ruimteventilatie kan de gefilterde lucht bovendien gebruikt worden in ondersteuning naar de los op te stellen CCM 6 opmengunit om hiermee de lucht in het lasgebied extra door te spoelen. Belangrijk gezien de hoeveelheid lasdraad die hier verwerkt wordt.

De filterunits worden dus gebruikt om te recirculeren. Naast het doorspoelen van de lucht is het toevoeren van verse lucht uiteraard ook belangrijk voor een optimaal binnenklimaat.

Op het dak zijn nieuwe dakventilatoren geplaatst voor een optimale ventilatie die in combinatie met de valleidingen zorgen voor de toevoer van verse lucht. Van groot belang voor de mensen die er werken maar tevens ook voor het afvoeren van de gassen die vrijkomen tijdens het lassen. Deze gassen zijn namelijk niet uit te filteren maar wel schadelijk. Het mooie van de regelbare ventilatie is dat er bij piekbelastingen extra geventileerd kan worden zodat er ook vervuiling mee afgevoerd kan worden.

CCM voor nieuwbouwhal

Op de staalbewerkingsafdeling zijn 3 tot 5 werkplekken gerealiseerd. Hier wordt voornamelijk gelast met massieve draad volgens het MIG lasproces maar wel met hoge lasintensiteit. Een CCM opmengunit is centraal in de ruimte opgehangen en zorgt voor een gezonde werkplek. Vrijkomende lasrook wordt afgevangen en gefilterd.

Ook in de staalhal is er logischerwijze behoefte aan toevoer van verse lucht door ventilatie en het afvoeren van de vrijkomende gassen. Met behulp van twee wandventilatoren wordt de lucht afgevoerd. Door de ligging van de hal wordt verse lucht met valleidingen uit de aangrenzende hallen toegevoerd. Zo wordt voorkomen dat de lucht uit de RVS-hal de kant van de staalhal opkomt.

Gelijktijdig onderhoud

Het complete ventilatiesysteem functioneert nu bijna een jaar. Leenders blikt met een tevreden gevoel terug: “Binnenkort wordt het systeem voor de eerste keer onderhouden. Een extra argument om voor LUTEC te kiezen was voor ons dat LUTEC ook het onderhoud van alle andere afzuigsystemen voor zijn rekening kan nemen.

Nu worden niet alleen de systemen van LUTEC maar ook onder meer alle bronafzuiginstallaties van de kleinere werkplekken en de afzuiging van de lasersnijmachine direct onderhouden. We hebben dus maar met één partij te maken – dus één contactmoment - en dat is prettig.”

Gelijktijdig onderhoud

Aandacht voor gezondheid

Leenders RVS Industrie is mede- oprichter van Techniekcentrum-Brainport in Deurne. In dit centrum werken diverse metaalbewerkingsbedrijven uit de regio de Peel samen om vakmensen op te leiden tot technische experts binnen hun vakgebied.

“We leiden veel jeugd op”, aldus Bas Leenders, “maar er werkt hier ook een oudere generatie. Juist deze generatie vindt het belangrijk dat er aandacht is voor gezondheid en welzijn. Sowieso is het nog steeds lastig om aan vakmensen te komen en deze te behouden. Goede werkplekken en voorzieningen zijn dan een belangrijke overweging voor vakmensen om te komen werken en te blijven.”

Aandacht voor gezondheid
W3 filterklasse niet voldoende bij RVS lassen
Neem geen risico met de gezondheid van uw medewerkers

W3 filterklasse niet voldoende bij RVS lassen

Bij het lassen van RVS past LUTEC altijd een HEPA14 filter toe. Dit is een zwaardere filterklasse dan W3 en vangt meer dan 99,995% van de deeltjes af binnen de 1822 test en vangt dit percentage af bij een deeltjesgrootte van 0,1 – 0,2 Micron.

In tegenstelling tot de Duitse richtlijnen is een W3 filter in Nederland niet automatisch afdoende qua doorlaat om de bij het lassen van roestvaststaal vrijkomende Chroom VI deeltjes af te vangen. Het is om deze reden dat wij een hogere filtratie adviseren die aan de wettelijke maatstaven voldoet.

Lees verder