Zijderlaan

Zijderlaan zorgt voor werknemers en milieu

Voor de werkplaats is er een compleet klimaatbeheersingssysteem gerealiseerd met verwarming en koeling. Bovendien hebben we bron- én lasrookafzuiging geïmplementeerd, afzuiging van de smeerputten en méér...

Voortdurend groen in beweging

Zijderlaan is een sterke speler in de wereld van transport en logistiek. In het voorjaar van 2022 is de hypermoderne werkplaats in Stolwijk opgeleverd. Dit pand is gebouwd volgens de zogenaamde BENG-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Reparaties en onderhoud aan trucks en trailers worden hier verricht met nauwelijks tot geen impact op het milieu.

Voortdurend groen in beweging

Meest innovatieve MKB'er

Een jaar later is het bedrijf uitgeroepen tot meest innovatieve logistieke MKB’er. Zijderlaan besteed dan ook veel aandacht aan duurzaamheid en een gezonde werkomgeving. Van een modern wagenpark – jaarlijks wordt er geïnvesteerd in zo’n 20 nieuwe generatie DAF trucks, goed voor 10% brandstofbesparing - tot intensieve screening op rijprestaties.

De Zijderlaan Truck- en Trailerservice in Stolwijk is een volwaardig bedrijf binnen de groep. De werkplaats van 2.000 m2 biedt ruimte aan 10 complete combinaties. Hier wordt het complete wagenpark onderhouden, bestaande uit 220 vrachtwagens en een grote diversiteit aan opleggers en aanhangwagens.

Meest innovatieve MKB'er

Aangenaam met nul-op-de-meter

De klimaatbeheersing in de werkplaats wordt gasloos gerealiseerd. Verwarming en koeling gebeurt met een warmtepomp. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Een pand met nul-op-de-elektriciteitsmeter dus!

En bovendien met oog voor de mensen die er werken. Zo is er veel daglicht en een prettig werkklimaat. Kees Kortlever, chef werkplaats, vertelt er met trots over: “We werken hier altijd met een comfortabele, constante temperatuur. Het is hier nooit koud, we kunnen met de deuren dicht werken en ook ’s zomers is het aangenaam.”

De werkplaats is voorzien van vloerverwarming (geleverd door de installateur). Om te zorgen dat de vloerverwarming en het klimaatsysteem goed samenwerken, wisselen deze systemen het setpoint met elkaar uit. Dit zorgt ervoor dat de lucht in de winter niet te koud ingeblazen wordt (+/- 15°C) en in de zomer niet te warm (+/- 25°C).

Aangenaam met nul-op-de-meter

Lasrookafzuiging

“Als we ’s morgens het pand betreden, starten we alles op met één draai aan de knop. De verlichting en de ventilatie gaan dan automatisch aan. Normaal staat de ventilatie op laag of midden maar als we veel lassen kunnen we deze eenvoudig boosten naar hoog.

Nieuwe trucks worden in eigen beheer opgebouwd. Vandaar dat er met enige regelmaat gelast wordt. Met name aluminium en staal.

De hal is 11 meter hoog. Lasrook stijgt uit zichzelf op naar boven maar zal daarna door afkoelen weer naar beneden zakken. Door de aanwezige verdringingsventilatie wordt dit voorkomen en werken we dus altijd in een werkplaats met verse, schone lucht.”

Bronafzuiging

In de hydrauliekruimte staat een zaagopstelling die direct bij de bron afgezogen wordt. Hiervoor is een afzuigwand gerealiseerd waarbij de vervuilde lucht direct afgezogen en gefilterd wordt.

Er is gekozen voor een afzuigwand - en geen afzuigkap - omdat de dampen dan direct bij de ademhalingszone van de gebruiker weggevoerd worden naar achteren. Daarbij is ook de werprichting van de bewerkingsmachine naar achteren gericht.

Door de afzuigwand te voorzien van een regelbare ventilator kan deze in laagdebiet eveneens gebruikt worden voor de ruimteventilatie.

Veilig en stofvrij werken

De werkplaats is voorzien van drie smeerputten van maar liefst 40 meter lang. Uitlaatgassen en andere gevaarlijke stoffen worden direct afgezogen via de vloerroosters.

Het magazijn heeft geen deuren. Overdrukroosters zorgen ervoor dat de luchtdruk in het magazijn hoger is dan in de omliggende omgeving. Stof krijgt op die manier geen kans om de ruimte in te komen. Mensen merken niets van het verschil in luchtdruk.

Kortom overal wordt verse lucht naar binnen gehaald en vervuilde lucht wordt direct afgevoerd. Uiteraard zo energie-efficiënt mogelijk. De luchtbehandeling is daarom voorzien van warmteterugwinning.

Het voordeel van verdringingsventilatie is dat de vervuiling met veel minder lucht beter afgevoerd wordt. Ook warmte wordt in de zomer aanzienlijk beter afgevoerd. Bovendien is verdringingsventilatie een zeer goede combinatie met vloerverwarming.

Op afstand te bedienen

Dankzij Remote Access heeft Zijderlaan op elk gewenst moment realtime inzicht in het klimaatsysteem. Basisparameters en weekklokken kunnen ingesteld worden; ook op afstand. Berichten worden automatisch verstuurd op basis van voorwaarden. Ook de serviceafdeling van LUTEC kan op afstand meekijken en ondersteuning bieden.

Op afstand te bedienen

Complexe klimaatbeheersing

Vanwege de diversiteit aan werkzaamheden die er in de werkplaats van Zijderlaan uitgevoerd worden, is er een uitgebreid klimaatbeheersingssysteem samengesteld.

  • Adiabatische koeling zorgt in de zomer voor verkoeling.
  • Dankzij de omkeerbare warmtepomp wordt er in de winter (bij)verwarmd.
  • Verdringingsventilatie zorgt voor een optimale afvoer van de schadelijke lasrook.
  • De gevaarlijke stoffen in de smeerputten worden afgezogen met vloerroosters.
  • De hydrauliekruimte maakt gebruik van bronafzuiging.
  • Het magazijn wordt stofvrij gehouden dankzij overdruk.
  • De Airtec HP luchtbehandelingskast zorgt voor verse lucht en warmteterugwinning.
  • De koppeling van het klimaatsysteem met de vloerverwarming garandeert een optimaal binnenklimaat.
Complexe klimaatbeheersing

Volledig gepersonaliseerd

Elke truck die Zijderlaan opbouwt wordt volledig gepersonaliseerd - tot en met de slogan op de zijkant. Zo rijden er trucks door de Benelux met slogans als  ‘kleine jongen’, ‘let there be rock’ en ‘trots van het noorden’.

Elke truck is daarmee uniek. Net als de klimaatinstallaties van LUTEC. Wij bieden altijd een maatwerk oplossing voor de ventilatie, koeling, verwarming en filtering van uw productielocatie.

Volledig gepersonaliseerd
Meer weten?

Overweegt u uw productielocatie uit te breiden of heeft u problemen met het klimaat in uw productieruimte? Na een inventarisatie bij u op locatie, brengen we een advies uit dat past bij uw specifieke industrie.

Voor een persoonlijk advies.