Mechanische koeling
Mechanische koeling

Mechanische koeling

In veel industriële werkruimten is een constante temperatuur van groot belang. Vooral voor het behoud van een optimale productkwaliteit. Om die temperatuur controleerbaar en beheersbaar te houden, is mechanische koeling dé oplossing bij uitstek.

De effecten van mechanische koeling

Een constante temperatuur is niet alleen belangrijke voor het behoud van een optimale kwaliteit van uw (eind)producten. Ook voor het machinepark, en voor opgeslagen onderdelen en ingrediënten is een constante temperatuur aan te bevelen. En wat te denken van de werkomstandigheden voor uw personeel? U werkt toch ook het prettigst bij een constante (behaaglijke) temperatuur?

Mechanische koeling via lucht-water warmtepomp

Voor mechanische koeling wordt vaak gebruik gemaakt van lucht-water warmtepompen. Deze lucht-water warmtepompen kunnen eenvoudig een groot koelvermogen leveren, zijn modulair in capaciteit te regelen en betrouwbaar. Daarbij kan ook de combinatie gemaakt worden om met hetzelfde systeem te verwarmen.

Ook wanneer er sprake is van grotere vermogens en behoefte aan een duurzame oplossing, dan is de lucht/water warmtepomp een goede keuze. De units zijn voorzien van meerdere compressoren in verschillende circuits. Hierdoor kunnen ze efficiënt op vol- of deellast draaien. De units hebben een hoge ESEER-waarde en komen daarmee ook veelal in aanmerking voor subsidie trajecten. De lucht-water warmtepompen zijn leverbaar als alleen koelmachine, maar ook omkeerbaar als warmtepomp of toepasbaar voor vrije koeling.

Mechanische koeling via lucht-water warmtepomp

Mogelijkheid van mechanische koeling via DX-koeling

DX-koeling is een interessante keuze als het gaat om de combinatie koeling en luchtbehandeling. DX-koeling staat voor directe expansie koeling en houdt in dat de warmte die wordt onttrokken aan een ruimte, via een condensor wordt afgegeven aan de buitenlucht.

Deze toepassing is financieel laagdrempelig en eenvoudig  te integreren op de luchtbehandeling. Koeling via deze DX-techniek maakt geen gebruik van gekoeld of verwarmd water. Hierdoor is slechts een beperkte leidingdiameter benodigd. Bovendien kan het  systeem snel aangelegd worden. Ook is eenvoudige schakeling tussen verwarmen dan wel koelen mogelijk.

Mogelijkheid van mechanische koeling via DX-koeling

De mogelijkheden voor mechanische koeling binnen uw bedrijf?

Streeft u ook naar optimale productiviteit en productkwaliteit? Met het veranderende klimaat, de toenemende temperaturen én de behoefte aan goede werkomstandigheden is koeling (en dus ook mechanische koeling) een steeds groter vraagstuk. Wij adviseren u graag over de voor u beste optie qua (mechanische) koeling. Daarbij kijken wij naar de diverse factoren die specifiek van toepassing zijn op uw ruimte, rekening houdend met uw behoeften en wensen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact