Geur bestrijden in de industrie
29 augustus 2023

Geur bestrijden in de industrie

Integraal te combineren met onze klimaattechnische oplossingen.

Ga terug naar het overzicht

Geur bestrijden vraagt om kennis

Geurbestrijding met precisie vraagt om kennis van zowel de chemische samenstelling van de lucht alsook van de technologie die een oplossing bieden kan.  

Geur wordt gevormd door moleculaire verbindingen. Voor een effectieve geurbestrijding is het zaak om uit te zoeken welke verbindingen dit zijn en in welke concentraties deze voorkomen. Pas dan kan er worden vastgesteld welke methode doeltreffend is.

Geuren scheiden van de luchtstroom

Er zijn diverse afscheidingstechnieken om aerosolen of specifieke moleculen - die de ongewenste geuren veroorzaken – te scheiden van de luchtstroom. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Adsorptietechnieken: voor het afvangen van specifieke stoffen in de lucht die ongewenste geuren veroorzaken, bijvoorbeeld H2S.
  • Centrifugetechniek voor het afscheiden van aerosolen tot 1mu, bijvoorbeeld oliedeeltjes.
  • Gaswassing: de vuile / geurende luchtstroom wordt in contact gebracht met een (per situatie wisselende) vloeistof die een deel van de gasstroom absorbeert, bijvoorbeeld ammoniak / NH3.
Geuren scheiden van de luchtstroom

Effectieve bestrijding vluchtige organische stoffen

VOC (volatile organic compounds) of VOS (vluchtige organische stoffen) zijn het geheel van een groep koolwaterstoffen die makkelijk verdampen. Afhankelijk van de moleculaire verbindingen kunnen verschillende technieken ingezet worden om de concentratie VOC/VOS te reduceren.

Voorbeelden zijn:

  • Foto-oxidatie technologie op basis van UV-straling (fotolyse, ozonolyse en homolyse), welke situatieafhankelijk ondersteund worden door katalysatoren. Met deze techniek kunnen alle VOS en geurstoffen volledig worden afgebroken tot onschadelijk CO2 en H2O.
  • Plasmafiltratie: een zeer duurzame wijze van geurbestrijding. Positief geladen zuurstofdelen gaan een reactie aan met geurcomponenten, waardoor de geuremissie bij de bron bestreden wordt. Deze techniek heeft een hoog rendement en is laag in energieverbruik.
Effectieve bestrijding vluchtige organische stoffen

Geurbestrijding geïntegreerd in bestaande processen en systemen

De oplossingen voor geurbestrijding zijn integraal te combineren met onze klimaattechnische oplossingen. In samenwerking met Geurbestrijding Nederland helpen wij u om geuren te bestrijden en overlast te stoppen.

Lees meer over de mogelijkheden die LUTEC Luchttechniek biedt: Gerichte aanpak geuroverlast in de industrie (lutec.nl)

Of neem contact met ons op voor een advies op maat: 0318 743100

 

Laat de lucht voor u werken, Air For Quality

Geurbestrijding geïntegreerd in bestaande processen en systemen