Tip van LUTEC!
11 april 2024

Tip van LUTEC!

Een stoffige fabriek. Het lijkt onschuldig, maar het kan een grote impact hebben op efficiëntie, veiligheid en gezondheid.

Ga terug naar het overzicht

Stop de overlast van stof!

In fabrieken en productieruimtes hoopt stof zich gemakkelijk op. Ontstoffing in de industrie gaat verder dan simpelweg afstoffen. Het is het proces waarbij stofdeeltjes uit de lucht worden verwijderd om een schone, veilige werkomgeving te creëren. Dat bevordert de productiviteit en de gezondheid van werknemers.

Drie voordelen van ontstoffing

  1. Veiligheid - Stof kan brandgevaar opleveren. Ontstoffing minimaliseert dit risico.
  2. Productiviteit - Stof leidt tot problemen met en extra slijtage van uw machines. Ontstoffing kan deze problemen in belangrijke mate voorkomen en bevordert de efficiëntie.
  3. Gezondheid - Stofdeeltjes kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken. Ontstoffing verbetert de luchtkwaliteit.
Drie voordelen van ontstoffing

Dit is wat de wet hierover zegt

Stofbeheersing is van cruciaal belang in verschillende sectoren, waaronder de industrie. Een van de relevante aspecten met betrekking tot wet- en regelgeving is de Arbowetgeving.

De Arbowet verplicht werkgevers om maatregelen te nemen om de blootstelling van werknemers aan stof te minimaliseren. Dit omvat het voorkomen van gezondheidsrisico’s en het waarborgen van een veilige werkomgeving.

Dit is wat de wet hierover zegt

Wat kunt u zelf doen tegen stof?

☑️Regelmatig onderhoud: Reinig machines, ventilatiesystemen en werkoppervlakken regelmatig.

☑️Bewustwording: Train medewerkers over de impact van stof en moedig hen aan om bij te dragen aan een stofvrije omgeving.

☑️ Luchtfiltratie: Investeer in hoogwaardige luchtfilters om stofdeeltjes te vangen.

Wat kunt u zelf doen tegen stof?

Wat kunnen wij voor u doen om te ontstoffen?

☑️ Voor de ontstoffing van de productieomgeving bij lichtere applicaties - denk bijvoorbeeld aan de ontstoffing van steksteekrobots - is de stationaire filter- en ventilatieunit FM zeer geschikt. 

Een FM kan het stof dat vrijkomt tijdens het productieproces direct en gericht bij de bron aanzuigen en filteren. Hiermee wordt de verspreiding van stof voorkomen. De stoffige lucht wordt gefilterd in de FM met een afscheidingsgraad van meer dan 99,9%, waarna de schone lucht (afhankelijk van de situatie) weer teruggevoerd wordt de werkruimte in, of naar buiten afgevoerd wordt.

Wat kunnen wij voor u doen om te ontstoffen?

Meer informatie over ontstoffen

Lees hier meer over Ontstoffing met de FM filter- en ventilatieunit.

Meer over ontstoffing en de verschillende methodes – ook voor zwaardere applicaties - leest u hier.

Geeft dit stof tot nadenken?

Onze specialisten denken graag met u mee. 

Neem contact met ons op voor een advies op maat