Toortsafzuiging is bezig met een comeback
02 april 2024

Toortsafzuiging is bezig met een comeback

Niet verwonderlijk - door te innoveren is de kwaliteit van deze lasrook afzuigsystemen de laatste jaren sterk verbeterd. De lastoortsen zijn lichter, ergonomisch beter, effectiever en gaan beter om met het benodigde beschermgas.

Ga terug naar het overzicht

Toortsafzuiging bijzonder efficiënt

Bij toortsafzuiging is de lasrookafzuiging in het gereedschap zelf verwerkt. Dit maakt toortsafzuiging bijzonder efficiënt. De afstand tussen de bron en het afzuigsysteem is immers minimaal.

De lasrook wordt direct boven het te lassen materiaal afgevangen. De afzuiging vindt plaats via openingen in de mondstukken aan het uiteinde van de toorts en de rook wordt afgevoerd via slangen naar een reservoir.

Toortsafzuiging bijzonder efficiënt

Centraal geregelde toortsafzuiging

Gebruikelijk is om de toortsafzuiging te koppelen aan een mobiele unit maar dit neemt veel ruimte in - zeker bij meerdere werkplekken. Daarom is een centraal systeem in veel gevallen een betere optie.

Iedere werkplek wordt voorzien van een eigen toortsafzuiging en aangesloten op het leidingsysteem dat naar de centrale afzuigunit loopt. De lasser kan zelf het debiet regelen en zo per werkstuk de gewenste afzuiging instellen. Het centrale systeem past zich hier automatisch op aan.

Centraal geregelde toortsafzuiging

Geen omkijken naar

Naast ruimtebesparing en energiebesparing doordat elke lasser zelf het debiet bepaalt, kent toortsafzuiging in een centraal systeem van LUTEC meerdere voordelen ten opzichte van de traditionele systemen:

  1. U heeft geen omkijken naar dit automatisch geregelde systeem.
  2. Een hoogvacuüm systeem kent lage afzuigsnelheden. Hierdoor bespaart u op de energiekosten voor het hele systeem.
  3. Lagere onderhoudskosten – minder filters en minder slijtdelen.
  4. Langere levensduur: mobiele units zijn voorzien van koolborstels met een levensduur van 500 tot 800 uur. Een centraal systeem heeft blowers met lagers die meer dan 20.000 uur meegaan.
Geen omkijken naar
Toortsafzuiging in een centraal systeem is ideaal bij meerdere werkplekken.
Meer weten?

Toortsafzuiging in een centraal systeem is ideaal bij meerdere werkplekken.

Lees het nieuwste kennisartikel van LUTEC over de pluspunten van toortsafzuiging voor de industrie.

Lees verder