Broshuis BV

Industriële klimaatbeheersing en lasrookafzuiging in lashallen.

Lees hier hoe Broshuis BV in zijn moderne productiehal de luchtkwaliteit naar een optimaal niveau bracht.

Industriële klimaattechniek in productiehallen

De firma Broshuis B.V. (Kampen) is al ruim 130 jaar actief in de ontwikkeling en productie van diverse soorten opleggers en biedt vernieuwende oplossingen op het gebied van speciaal transport. Diepladers, semi-diepladers, vlakke opleggers en container chassis - met de jarenlange ervaring worden met veel succes steeds nieuwe producten uitgedacht en geproduceerd voor de internationale klantenkring.

In de eigen productiehallen wordt uiteraard veel laswerk verricht. Omdat Broshuis bij haar activiteiten innovatie, flexibiliteit en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, wil het ook dat de productieruimten aan de hoogste kwaliteit voldoen. Voor het optimaliseren van de luchtkwaliteit in die productiehallen koos Broshuis jaren geleden al voor de expertise van LUTEC.

Industriële klimaattechniek in productiehallen

Industriële klimaatbeheersing gecombineerd met efficiënte lasrookafzuiging

Broshuis B.V. - driving innovation - groeit en ook de productiefaciliteiten groeien mee. Broshuis schakelde de expertise van LUTEC in om de luchtkwaliteit naar een optimaal niveau te brengen. Inmiddels heeft LUTEC al 7 installaties op het gebied van klimaatbeheersing gerealiseerd in de diverse productiehallen.

De vervuiling die optreedt als gevolg van de vele metaalbewerkingsprocessen, wordt in de hallen continu gemeten. Het klimaatbeheersingssysteem wordt (traploos) aangestuurd op basis van de mate van vervuiling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ventilatoren met een hoge efficiency.

Hoe werkt het klimaatbeheersingssysteem?

In het lasgebied in de productiehal, zijn op strategisch bepaalde plekken aan enkele kolommen inblaasleidingen met -roosters bevestigd. De positie van die inblaasleidingen is belangrijk. Immers, voor een optimaal resultaat dient een gelijkmatige luchtverdeling over het gehele oppervlak van het lasgebied te worden gerealiseerd.

De lucht die via de inblaasroosters de ruimte wordt ingevoerd (met een extreem lage snelheid, dus zonder tochtverschijnselen), zet een luchtstroming in gang. De met lasrook vervuilde lucht wordt omhoog gedrongen en op het hoogste punt van de hal afgezogen. De luchttoevoer- en afzuigleidingen worden vanaf het hart van de installatie - de filtermodule - aangestuurd. Dit principe (verdringingsventilatie) wordt in een aantal hallen gecombineerd met verwarming en in sommige hallen met vloerverwarming.

Hoe werkt het klimaatbeheersingssysteem?

Centrale filterunit FM500

De centrale filter- en ventilatie-unit is opgebouwd uit 5 zelfstandig opererende modules die tezamen het hart vormen van het klimaatbeheersingssysteem. De afgezogen (vervuilde) lucht wordt in de filtermodules door 5 ventilatoren aangezogen en gefilterd. De gereinigde lucht wordt vervolgens via het kanalensysteem weer terug de ruimte ingebracht.

Centrale filterunit FM500

Opbouw FM500 filtermodule

 1. Zelfdragend, stalen frame
 2. Per module een zwaar uitgevoerd, volledig gelast frame
 3. Ter hoogte van de ventilatoren voorzien van geluidsisolerende panelen. Aan buiten- en binnenzijde voorzien van blauwe coating
 4. 20 hoogwaardige, geplisseerde polyester filterpatronen, met teflon coating en voorzien van precoating. In downflow opstelling
 1. Volledig automatisch werkend filterreinigingssysteem
 2. 5 afzuigventilatoren (high-efficiency)
 3. 3 toevoerventilatoren
 4. Aansluitingen voor het retour kanaal
 5. Geïntegreerde adiabatische koeling (optioneel)

Efficiënte filtering en stofafvoer

De 20 filterpatronen filteren de lucht met een afscheidingsgraad van meer dan 99,9%. De neerwaarts gerichte luchtstroom staat garant voor de meest efficiënte wijze van filterreiniging en een perfecte stofafvoer. Het verzamelde stof kan via een valleiding worden opgevangen in een opvangbak.

Efficiënte filtering en stofafvoer

Centrale besturingskast

Vanuit de centrale besturingskast worden alle processen aangestuurd. De kast wordt door LUTEC in eigen beheer geconfigureerd. Hierbij gebruiken we uitsluitend de beste componenten (SIEMENS). Vanuit de besturingskast worden de volgende functies aangestuurd:

 1. Afzuigventilatoren
 2. Kleppen in luchtbehandelingssectie
 3. Luchttoevoerventilatoren
 4. Kleppen in de luchtkanalen
 5. Meten van de druk en temperaturen op diverse plaatsen
Centrale besturingskast

De installaties zijn opgebouwd volgens de laatste technieken en ontwikkelingen. Dit resulteert in een efficiënte en energiezuinige oplossing.

Met de aanschaf van deze innovatieve installaties voor klimaatbeheersing, investeert Broshuis dan ook verder in veiligheid en kwaliteit voor haar eigen werknemers.

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar  info@lutec.nl

Ga naar contact