Lasrookafzuiging bij lasrobots
Lasrookafzuiging bij lasrobots

Optimale lasrookafzuiging voor veilig robotlassen

Steeds vaker wordt in de lassector gebruik gemaakt van lasrobots. Deze robots voeren lastaken snel, nauwkeurig en efficiënt uit. Ideaal voor terugkerende routineklussen in bijvoorbeeld productielijnen.

Helaas komen er – ook bij het lassen met een lasrobot - gevaarlijke lasdampen en lasrook vrij. De juiste lasrookafzuiging biedt uitkomst voor een veilige werkomgeving.

Wat is robotlassen?

Industriële lasrobots zijn geavanceerde apparaten voorzien van robotarmen. Doorgaans zijn deze armen op een as gemonteerd, zodat ze vrij kunnen bewegen en zichzelf kunnen aanpassen als dat nodig is. Lasrobots worden zodanig voorgeprogrammeerd dat het lasproces volledig geautomatiseerd is en er weinig tot geen menselijke controle nodig is.

Hoewel lasrobots voornamelijk worden ingezet voor seriematig werk, zien we dankzij technologische innovaties dat ze ook steeds vaker ingezet worden bij kleinere series.

Wat is robotlassen?

Productiviteit en kwaliteit

De voordelen van werken met lasrobots zijn groot. Door de slimme techniek in de lasrobots is de kwaliteit van het werk zeer hoog. De lasnaad heeft een hoge nauwkeurigheid en constante kwaliteit. Bovendien daalt de productietijd door de hoge lassnelheid. Dat levert een aanzienlijke kostenbesparing op!

Productiviteit en kwaliteit

Gevaren van lasrook

Werken met lasrobots biedt tal van voordelen maar kent ook uitdagingen.

De lasrook en dampen die vrijkomen bij robotlassen verspreiden zich namelijk in grote hoeveelheden door de productiehal. Door de lange inschakelduur bij robotlassen wordt de wettelijke grenswaarde van lasrook snel overschreden.

Medewerkers elders in de hal worden blootgesteld aan deze schadelijke dampen, wat kan leiden tot irritatie van ogen en luchtwegen, astmatische bronchitis en keelpijn. Op lange termijn kunnen ijzerdeeltjes zich in de longen ophopen, wat het risico op longkanker vergroot.

Investeren in goede robotafzuiging is dus essentieel voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Zo werkt een lasrobot afzuiginstallatie

Iedere afzuiginstallatie van LUTEC Luchttechniek is maatwerk. De lasrookafzuiging is afgestemd op de specifieke situatie in de lashal. Over het algemeen werkt een afzuiginstallatie voor een lasrobot als volgt:

  1. Op de hoeken van de lascellen wordt via inblaasroosters lucht ingebracht. Dit gebeurt met een lage snelheid om tochtklachten te voorkomen.
  2. De ingebrachte lucht verplaatst zich over de vloer en wordt opgewarmd door het lasproces. Als gevolg van de natuurlijke thermiek stijgt de lucht.
  3. Boven het lasgebied is een afzuigsysteem aangebracht. De vervuilde, warme lasrook wordt hier afgezogen naar een filter. De gefilterde, schone lucht wordt weer onderin de hal ingebracht.

De schone lucht wordt continu ingebracht in de leefzone (daar waar de medewerkers verblijven). De warmte in de lucht blijft behouden. Veilig, duurzaam en kostenefficiënt.

Deze effectieve methode is gebaseerd op verticale verdringing, en is ook bekend als het LUTEC systeem.

Zo werkt een lasrobot afzuiginstallatie

Lasrobotafzuiging door ons gerealiseerd

AVEK bv - bedden & boxsprings

Lasrookafzuiging in duurzame fabriek voor lasrobot én handmatig lassen in één ruimte.

Lees verder

Wegbeveiliging Staphorst B.V.

Maatwerkoplossing voor het laden en lossen van de lasrobots met een bovenloopkraan.

Lees verder

DAF Trucks N.V. in Westerlo (België)

Centrale afzuiging voor de cabines met lasrobots in combinatie met bronafzuiging.

Lees verder

Iedereen wint bij een veilige en schone werkomgeving

Met een ontwerp op maat en installatie door onze eigen vakmensen, bieden wij altijd een complete oplossing die rekening houdt met alle technische aspecten. Schone lucht in een productiehal is belangrijk en biedt meer voordelen dan u wellicht in eerste instantie denkt:

  1. Met een gezonde, veilige werkomgeving biedt u (potentiële) medewerkers een aantrekkelijker werkplek.
  2. Het machinepark en zelfs het pand gaan langer mee met een juiste filtering.
  3. Met de automatische regeling van de afzuiginstallatie bespaart u op de energiekosten.
  4. Dankzij het slimme concept blijft de warmte in het pand behouden.

Duurzame oplossingen voor energiebesparing (zoals warmteterugwining en hergebruik van restwarmte) komen in aanmerking voor subsidie. Lees er meer over in onze Kennisbank: Subsidies voor duurzame energie en energiebesparing.

Iedereen wint bij een veilige en schone werkomgeving

Meer weten?

Iedere fabriek is uniek. Wij komen graag bij u langs voor een advies op maat.

Neem contact met ons op!