Avek

Avek realiseert comfortabele, veilige werkomgeving

De nieuwe beddenfabriek van Avek is zomer 2023 in gebruik genomen. Voor de vakmensen op de afdeling metaalbewerking is met de FM100 een aangename en gezonde werkplek gerealiseerd.

Lasrookafzuiging voor duurzame fabriek

Op slechts een steenworp afstand van de plek waar het in 1927 allemaal begon, verrees in het Friese Surhuisterveen een geheel nieuwe, duurzame fabriek. Hier worden bedden en matrassen van topkwaliteit op maat gemaakt, door mensen die hun vak verstaan.

“Met het realiseren van onze nieuwe fabriek hebben we voor onze medewerkers ook een comfortabele en fijne werkomgeving kunnen creëren.” Bescheiden maar duidelijk trots leidt Koert Zandberg ons rond door de nieuw ingerichte productieafdelingen. Als Hoofd Productie & Productontwikkeling is hij nauw betrokken geweest bij de realisatie en inrichting van de nieuwe fabriek.

Lasrookafzuiging voor duurzame fabriek

Vakmensen verdienen goede werkplek

 “Optimaal licht, een goede klimaatbeheersing, en overzichtelijke werkplekken dragen allemaal bij aan de motivatie en de werkbeleving. En op de afdeling metaalbewerking is de lasrookafzuiginstallatie natuurlijk cruciaal”, vertelt Zandberg. “We zijn echt heel tevreden over de kwaliteit van de binnenlucht. Medewerkers spreken mij aan en vertellen dat ze in het oude pand een zwarte zakdoek hadden als ze hun neus moesten snuiten. Dat is nu absoluut niet meer zo. Ondanks dat we hier veel lassen, zowel handmatig als met de lasrobot, is de luchtkwaliteit fantastisch.”

Vakmensen verdienen goede werkplek

Bedden op topniveau

Sinds 1927 produceert Avek hoogwaardige bedden en matrassen voor de Nederlandse en de Belgische markt. De consumentenmarkt beslaat zo’n 75% van de omzet, de projectenmarkt is goed voor 25%. Vakantieparken, defensie en het COA zijn regelmatige afnemers van de hotelboxen en de ruimtebesparende bedden. 

In het familiebedrijf werken 60 mensen waarvan zo’n 15 op de afdeling metaalbewerking. “Veel van de onderdelen worden in onze eigen fabriek gemaakt”, vervolgt Zandberg. “De spiraalbodems, de draaiarmen van de verstelbare bedden, de hoofd- en voetdelen van de stapelbedden en we hebben een eigen atelier voor de stoffering. Dit maakt ons flexibel en minder kwetsbaar. Onze grote kracht is ons maatwerk en onze service.”

Bedden op topniveau

Gebouwd met oog voor de toekomst

In de bedden van Avek worden hoogwaardige en duurzame materialen toegepast. En ook de nieuwe fabriek is gebouwd volgens de laatste normen op het gebied van duurzaamheid (GPR 8.0). Met optimale isolatie, verwarming met energiezuinige warmtepompen en vloerverwarming en 1.920 zonnepanelen op het witte dak. Fossiele brandstoffen zoals aardgas komen er bij Avek niet meer in.

Het kantoor is gebouwd met de unieke Click Brick: een circulaire baksteen, die droog gestapeld wordt in plaats van gemetseld. Daardoor is deze steen in een latere fase eenvoudig te demonteren en opnieuw te gebruiken. “Eigenlijk net als de lasrookafzuiginstallatie”, aldus Zandberg. “Ook die is toekomstbestendig omdat deze later altijd nog aangepast, uitgebreid of verplaatst kan worden. Wel zo handig met het oog op onze uitbreidingsplannen voor de toekomst.”

Gebouwd met oog voor de toekomst

Gedegen vakmanschap

Elk Avek-bed is uniek en van topkwaliteit. Niet voor niets komt de Ninety Boxspring al jarenlang als ‘beste uit de test’ van de Consumentenbond. Ook elke fabriek is uniek. Dat is precies de reden dat LUTEC altijd ter plaatse de situatie opneemt. In een persoonlijke gesprek kan er exact bepaald worden wat de beste oplossing is.

 

Koert Zandberg waardeert de kennis van zaken en de tijd die de specialist van LUTEC heeft genomen. “We kregen duidelijke uitleg over de mogelijkheden voor lasrookafzuiging. Dat gaf ons vertrouwen. Vervolgens zijn er meerdere opties aangeboden en samen hebben we de keuze gemaakt voor verticale verdringing met een FM100.”

Het dak dient als buffer in relatie tot de verdringing en de afzuiging. Op het dak staan twee 450EC dakventilatoren. Ten eerste om te voldoen aan de wettelijke eisen rondom het bouwbesluit en ten tweede om te voldoen aan de richtlijn om nog een deel te verversen zoals geldend is bij filtering.

Koert Zandberg: “Het systeem is eenvoudig te bedienen en werkt naar volle tevredenheid. En dat alles voor een prima prijs. Wij zijn tevreden.”

Natuurlijk principe slim benut

Warmte lucht stijgt omhoog. Dat is een natuurkundige wet. Bij de handlasplekken en de lasrobots wordt gewerkt met verdringingsroosters op de vloer. De door de laswerkzaamheden warmere – en vervuilde - lucht wordt direct verdrongen en stijgt omhoog tot op twee-derde hoogte van de 8 meter hoge hal. Daar wordt de lucht gefilterd.

De 100% schone, zuivere lucht wordt met een extreem lage luchtsnelheid gelijk verdeeld terug in de ruimte gebracht. De temperatuur van deze lucht is niet warmer dan de ruimtetemperatuur, waardoor deze zich zonder tochtverschijnselen op leefniveau gaat verspreiden.

Door het verschil in temperatuur kan de vervuilde lucht onmogelijk terugkeren in de leefzone. De vervuiling in de productieomgeving wordt door dit principe minder belangrijk. Als de vervuiling in de toekomst toeneemt, heeft dit geen directe gevolgen voor het systeem en de werking.

Natuurlijk principe slim benut

Voordelen van een advies op maat

Deze manier van ventileren is zeer efficiënt. De lage luchtsnelheid is gericht op de verversing van de leefzone en niet op de hoogte van de hal. Hierdoor richt de ventilatie zich op een gebied en wordt vervuiling verder in de hal voorkomen.

Verticale verdringing biedt veel flexibiliteit: verschuiven of aanpassen van de werkplekken binnen het gebied kan zonder problemen. Bovendien wordt het open karakter rondom de werkplekken behouden.

Dit advies op maat, dat vervolgens ook geëngineerd en gerealiseerd is door LUTEC, heeft ervoor gezorgd dat de vakmensen van Avek werken in een gezonde werkomgeving.

Voordelen van een advies op maat

Gerelateerde projecten