Wila

WILA geeft vorm aan binnenluchtkwaliteit

Bij binnenkomst valt direct op hoe transparant de opzet van het pand is. De nieuwe productielocatie van WILA aan de Kwinkweerd in Lochem is met recht winnaar van de Nationale Staalprijs in de categorie industrie. Duidelijk is dat er wordt ingezet op het welzijn van de medewerkers van het bedrijf dat 24/7 operationeel is.

Trots op product

Frank Rouweler, mede-eigenaar en directeur Productie en Research & Development, begon zijn carrière bij WILA in 2000. Met een afstudeerproject van de universiteit maakte hij kennis met het familiebedrijf in Lochem. De kansen die het bedrijf aan zijn medewerkers biedt, de focus op groei en de trots op het product spraken Frank aan. En dat doet het nog steeds!

Trots op product

Voor het welzijn van de medewerkers

WILA is wereldleider op het gebied van kantpersproductiviteit. De innovatieve gereedschappen en gereedschapssystemen worden gefabriceerd in een productieomgeving zoals je die zelden ziet. Een hypermodern machine park, opgeruimd en schoon in alle opzichten. Uiteraard ook qua luchtkwaliteit.

Het adiabatische koelsysteem van LUTEC is in oktober 2020 in gebruik genomen. Dit bood WILA de mogelijkheid om gefaseerd te verhuizen naar het nieuwe pand. De machines zijn één voor één verplaatst zodat de productie onafgebroken door kon gaan. Op 1 januari 2021 is het pand - met een vloeroppervlak van 14.000 m2 - officieel in gebruik genomen.

Voor het welzijn van de medewerkers

Ervaring met adiabatische koeling

Frank Rouweler wordt regelmatig aangesproken door collega’s over het binnenklimaat. In positieve zin welteverstaan. “We hebben nu zo’n tweeëneenhalf jaar ervaring met het LUTEC-systeem en het bevalt ons goed. Voor dit pand hebben we gekozen voor adiabatische koeling met verdringingsventilatie.”

“De technische kennis van LUTEC heeft ons overtuigd om voor dit systeem te kiezen. We hebben nog een productielocatie in Lochem, met een vloeroppervlak van 12.500 m2. Hier hebben we al ruime ervaring opgedaan met adiabatische koeling in combinatie met mengventilatie. De keuze voor de verdringingsventilatie van LUTEC heeft goed uitgepakt. Er wordt hier totaal geen tocht ervaren en er is bovendien een beduidend betere luchtkwaliteit.“

“De koude lucht wordt van onderaf ingebracht, de vrijkomende warmte naar buiten afgevoerd. Het bouwbesluit verplicht ons om het pand te isoleren volgens de huidige hoge isolatiewaarden. In mijn ogen verspilling van energie: onze machines produceren zoveel warmte dat we nu bijna het jaar rond moeten koelen.”

Ervaring met adiabatische koeling

Pragmatische aanpak klimaatsysteem

“De luchttoevoer gebeurd via roosters die om de bestaande kolommen heen zijn aangebracht. Dit bespaart ons ruimte. We vinden het prettig dat LUTEC hier tijdens het bouwproces zo pragmatisch in meegedacht heeft. De adiabatische koeling is bovendien prima te regelen met behulp van de Remote Control.“

In het voorjaar van 2023 is het binnenklimaat verder opgewaardeerd met meerdere lucht-lucht warmtepompen. WILA wilde eerst ervaring opdoen met de direct adiabatische koeling maar merkt dat de warme periodes met een hoge luchtvochtigheid duidelijk toenemen. Om onder die omstandigheden het gewenste binnenklimaat te kunnen blijven realiseren is een andere vorm van koeling aan het concept toegevoegd. Met ‘droge koeling’ wordt er geen extra vocht aan de buitenlucht toegevoegd waardoor onder alle omstandigheden optimaal gekoeld kan worden.

Pragmatische aanpak klimaatsysteem

Gerelateerde projecten

Meer informatie

Meer informatie

Meer weten over de klimaatoplossing bij WILA? Lees dan verder: Klimaatbeheersing bij CNC verspaning | Lutec Luchttechniek BV

Bent u benieuwd welke oplossing voor uw productielocatie het meest optimaal is?

Neem contact met ons op!