K & W Transmissies

Olie-, damp- en nevelafzuiging in de CNC omgeving

K&W Transmissie uit Lelystad is gespecialiseerd in de productie van industriële Kettingen & Wielen. Als totaalleverancier van elk type en soort ketting en kettingwiel, richt het bedrijf zich mede op de productie van de klantspecifieke kettingwielen die in eigen beheer in Lelystad worden gedaan. In deze werkplaats vindt de productie plaats van de kettingwielen op diverse hightech computergestuurde CNC-draaimachines, verspaningsmachines en bewerkingscentra. De hoogwaardige machines zijn uiterst nauwkeurig en voeren de metaalbewerkingen in een hoog productietempo uit

Gevolgen van CNC bewerkingen voor de werkomgeving

Binnen deze tak van industrie komen er bij de diverse metaalbewerkingen oliedampen en -nevels vrij. Deze dampen worden veroorzaakt door koelemulsie en vloeistoffen die nodig zijn tijdens het bewerkingsproces. De vloeistoffen voeren (metaal)spanen af en beschermen de machines en de geproduceerde artikelen. De minuscule druppeltjes die tijdens de processen vrij komen, zijn bij inademing schadelijk voor de gezondheid van medewerkers. Daarnaast zet de nevel van druppeltjes zich af op de vloer van de productieruimte (gladheid!) en op de kostbare apparatuur. In de loop der tijd kan dit schade aan machinepark opleveren met een groot risico op downtime.

Omdat een gezonde werkomgeving,  betrouwbaarheid en kosten-efficiënt produceren bij K&W voorop staan, moest er een oplossing komen om de oliedampen en -nevels tegen te gaan.

Gevolgen van CNC bewerkingen voor de werkomgeving

Afzuiging CNC draaibanken en verspaningsmachines

De meeste CNC draaibanken en verspaningsmachines zijn voorzien van een gesloten compartiment, waardoor directe afzuiging en filtering op de machine gerealiseerd wordt. Een zeer goede oplossing. Afhankelijk van de grootte, omvang en inhoud van de machines kan de benodigde afzuig- en filtercapaciteit berekend worden. Per machine worden er dan één of meerdere filterunits toegepast, die de vrijkomende dampen met een zeer hoge efficiency afvangen en filteren.

In tegenstelling tot de oudere typen filterunits, zoals de wel bekende Filtermist, filtert deze nieuwste generatie afzuigunits tot cleanroom niveau. De filterunits zijn opgebouwd uit meerdere filtertrappen, waarbij de laatste filtertrap een HEPA-filter is. De uitstoot van olie- en dampnevel naar de productieomgeving wordt hiermee aanzienlijk gereduceerd.

Afzuiging CNC draaibanken en verspaningsmachines

Filtratieproces aerosolen

De aerosolen (microscopisch kleine stofdeeltjes opgesloten in vloeistofdruppels) die vrijkomen tijdens de bewerkingsprocessen, zijn zoals gezegd schadelijk voor mens en machine. Ze worden afgevangen in de filterunit, die direct op de machine gemonteerd is. In deze filterunits vindt fijn-filtratie plaats via een aantal filterstappen. Als eerste worden de aerosolen langs een mechanische voorafscheider geleid. Vervolgens vindt filtering plaats via een grove filtermat en uitwasbaar polyester filter met een afscheidingsgraad van 98%. Als laatste stap wordt de lucht via een HEPA H13 filter (99,95% retentie) teruggegeven aan de werkomgeving.

Bekijk de metaalbewerkingsprocessen

Filtratieproces aerosolen

Resultaat

In de productieruimte van K&W was voorheen van tijd tot tijd de oliedamp en -nevel zichtbaar. Nadat de afzuiginstallaties geplaatst waren, is het totale klimaat in de productieomgeving aanzienlijk verbeterd. De medewerkers ervaren een beduidend betere luchtkwaliteit. Deze is niet alleen zichtbaar, maar ook ruikbaar!

Met een relatief lage investering is hiermee een groots resultaat bereikt! 

 

Meer weten over K&W Transmissies? Bekijk de website!

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

Afzuigen van dampen

Afzuigen van dampen

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Onze gerelateerde projecten

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact