Het machinepark van Kupron staat opgesteld over twee productiehallen met een aanzienlijke oppervlakte en afmeting. De hallen zijn beperkt voorzien van isolatie. Binnen deze productiehallen kampte men met een (tweeledig) klimaatprobleem. Enerzijds zorgde het machinepark voor een aanzienlijke warmteontwikkeling en dus stijgende temperaturen in warme periodes. Anderzijds was er een issue met de luchtkwaliteit. Beide factoren hebben effect op zowel de mensen (productiviteit) als op hoogwaardige CNC-machines (storingen, down-time).
Kupron huurde de afgelopen jaren externe koelvoorzieningen in om het machinepark in de zomermaanden aan de gang te houden. Maar het bedrijf wilde eigenlijk van deze optie af. Naast de behoefte aan koeling tijdens de zomermaanden bestond de wens om tegelijkertijd het werkklimaat te optimaliseren. De individuele machines waren weliswaar al voorzien van filteroplossingen. Maar toch hing er met regelmaat nog een wolk oliedamp in de fabriekshallen. De huidige ventilatievoorziening was zeer minimaal en dit werd ook als zodanig ervaren.
Bij de besluitvorming rondom de investering werd niet alleen gekeken naar de investering op zich, maar zeker ook naar de gebruikskosten. En uiteraard naar het totale effect van het systeem op de langere termijn.
De productiehallen hebben een aanzienlijke hoogte. Om in deze situatie tot een energetisch verantwoorde oplossing te komen, ligt de keuze voor verdringingsventilatie het meest voor de hand. Bij verdringingsventilatie wordt de schone, geconditioneerde lucht onderin de ruimte ingebracht. Dus juist daar waar de mensen verblijven en werken, en waar ook de machines opgesteld staan. De warmte en vervuiling wordt hierbij effectief naar boven “verdrongen” om daar vervolgens afgevoerd te worden.
Het grote voordeel van deze techniek is dat de schone lucht daar terecht komt waar je hem nodig hebt. Bovendien wordt met een aanzienlijk lagere hoeveelheid lucht een veel beter resultaat. Voor de opwekking van de koude is gebruik gemaakt van een combinatie van indirect adiabatische koeling en mechanische koeling. De duurzame adiabatische koeling vormt de basis en wordt, indien nodig, aangevuld met mechanische koeling. Hiermee kunnen de gebruikskosten goed in de hand gehouden worden.
Met de hoge temperaturen van de afgelopen zomers werd de installatie direct na ingebruikname op de proef gesteld. En met prima resultaat! Zelfs tijdens zeer hete dagen kwam het machinepark op geen moment in gevaar qua storingen. En voor de medewerkers waren de temperaturen zeer aangenaam. De productie binnen Kupron kon dan ook volop doordraaien.
Ook de medewerkers ervaren de verse en gekoelde lucht als zeer prettig, waarbij ze het binnenklimaat met een dikke acht als rapport cijfer kwalificeren!
Onze gerelateerde projecten:
Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl
Ga naar contact