Kupron

Optimaal werkklimaat in productiehal aluminium CNC verspaning

Kupron - “The mould innovators” - is een innovatief bedrijf dat zich bezighoudt met prototyping voor de automobiel industrie. De mallen die gebruikt worden voor het maken van de prototypes worden in eigen huis met behulp van CNC verspaningsmachines vervaardigd.

Overlast door warmteontwikkeling en slechte luchtkwaliteit

Het machinepark van Kupron staat verdeeld over twee productiehallen opgesteld met een aanzienlijke oppervlakte en afmeting. De hallen zijn slechts beperkt geïsoleerd. In deze productiehallen kampte men met een (tweeledig) klimaatprobleem:

Enerzijds zorgde het machinepark voor een aanzienlijke warmteontwikkeling en dus stijgende temperaturen in warme periodes.
Anderzijds was er een issue met de luchtkwaliteit.

Beide factoren hebben effect op zowel de mensen (productiviteit) als op hoogwaardige CNC-machines (storingen, down-time).

Overlast door warmteontwikkeling en slechte luchtkwaliteit

Investeren in een goede oplossing voor ventilatie en koeling

Kupron huurde de afgelopen jaren externe koelvoorzieningen in om het machinepark in de zomermaanden aan de gang te houden. Maar het bedrijf wilde eigenlijk van deze optie af.

Naast de behoefte aan koeling tijdens de zomermaanden bestond de wens om tegelijkertijd het werkklimaat te optimaliseren. De individuele machines waren weliswaar al voorzien van filteroplossingen. Maar toch hing er met regelmaat nog een wolk oliedamp in de fabriekshallen. De huidige ventilatievoorziening was zeer minimaal en dit werd ook als zodanig ervaren.

Bij de besluitvorming rondom de investering werd niet alleen gekeken naar de investering op zich maar zeker ook naar de gebruikskosten. En uiteraard naar het totale effect van het systeem op de langere termijn.

Investeren in een goede oplossing voor ventilatie en koeling

Totaaloplossingen met hybride koeling

De productiehallen hebben een aanzienlijke hoogte. Voor een energetisch verantwoorde oplossing ligt de keuze voor verdringingsventilatie het meest voor de hand.

Bij verdringingsventilatie wordt de schone, geconditioneerde lucht onderin de ruimte ingebracht. Dus juist daar waar de mensen verblijven en werken, en waar ook de machines opgesteld staan. De warmte en vervuiling wordt hierbij effectief naar boven 'verdrongen' om daar vervolgens afgevoerd te worden.

Het grote voordeel van deze techniek is dat de schone lucht daar terecht komt waar je hem nodig hebt. Bovendien wordt met een aanzienlijk lagere hoeveelheid lucht een veel beter resultaat bereikt.

Voor de koeling is gebruik gemaakt van een combinatie van indirect adiabatische koeling en mechanische koeling. De duurzame adiabatische koeling vormt de basis en wordt, indien nodig, aangevuld met mechanische koeling. Hiermee zijn de gebruikskosten goed te beheersen. 

Totaaloplossingen met hybride koeling

Resultaat

Met de hoge temperaturen van de afgelopen zomers werd de installatie direct na ingebruikname op de proef gesteld. En met prima resultaat! Zelfs tijdens zeer hete dagen kwam het machinepark op geen enkel moment in gevaar qua storingen. De productie binnen Kupron kon dan ook volop doordraaien.

Voor de medewerkers waren de temperaturen zeer aangenaam. Zij beoordeelden het binnenklimaat dan ook met een dikke acht als rapportcijfer! 

Toegepaste oplossingen

Industriële koeling

Industriële koeling

Bekijk oplossing
Afzuigen van dampen.

Afzuigen van dampen.

Bekijk oplossing
Industriële ventilatie.

Industriële ventilatie.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Onze gerelateerde projecten:

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact