KSP Metaal

Duurzame oplossing voor afvangen rook- en lasdampen bij metaalbewerkingen

“Winter is coming.” Met z’n allen genoten we van een heerlijke zomerperiode waarin de deuren van de productiehal volop open konden. Overmatige hitte, gassen en dampen van metaalbewerkingen naar buiten en een iets koelere, frisse bries naar binnen. Met de winter in aantocht richten we de focus nu op hoe we de werkomstandigheden in bijv. lashallen gezond en aangenaam kunnen houden zodra de deuren dicht moeten. Mooi voorbeeld hierbij is de case van KSP Metaal.

Nieuwe (gezonde) productielocatie metaalbewerker KSP Metaal (Oss)

Gestart in 2008 vanuit een huurpand is KSP (Kuijpers Staal Projecten) in korte tijd uitgegroeid tot een fikse speler in de metaalbouw. Als producent van staalconstructies van groot (tot 150-200 ton) tot klein, leveren en monteren zij stalen spanten, lateien, trappen, balkons, hekwerken etc. in vele uitvoeringen en afwerkingen (thermisch verzinkt, gepoedercoat, etc.). De werkzaamheden namen zo’n vlucht dat kantoor en  productielocatie al snel te klein bleken.

Nieuwe (gezonde) productielocatie metaalbewerker KSP Metaal (Oss)

Impressie nieuwe productielocatie mét lasrookafzuiging

Inmiddels heeft eigenaar Theo Kuijpers een gloednieuw bedrijfspand te Oss laten bouwen. Dit fraaie pand, gebouwd met oog voor elk detail, zowel binnen als buiten, doet recht aan de indrukwekkende projecten die inmiddels in de productieruimte (ca. 1.600m2) vervaardigd worden.

(<<bekijk de video)

Impressie nieuwe productielocatie mét lasrookafzuiging

Gezonde werkomstandigheden voor de medewerkers bij metaalbewerkingen

Kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaam ondernemen en veilig werken zijn belangrijke uitgangspunten  binnen de organisatie. Eis van de heer Kuijpers voor de nieuwbouw was dan ook dat hij het voor de medewerkers goed voor elkaar wil hebben, en dat de werkruimten moeten voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving.

De productie is redelijk piekgevoelig, zoals binnen veel projectorganisaties. Er worden verschillende materialen verwerkt (o.a. RVS en aluminium), er wordt gelast (MIG/TIG) en geslepen, verzinkt en gepoedercoat. Regelmatig is er vettigheid aanwezig in de dampen. Allemaal factoren die zorgen voor stoffen in de lucht die schadelijk zijn voor de gezondheid van de medewerkers. En dat past niet bij de filosofie van het bedrijf.

Gezonde werkomstandigheden voor de medewerkers bij metaalbewerkingen

Na contact met LUTEC werden de eisen en wensen duidelijk in kaart gebracht. En alhoewel het bedrijfspand nog niet klaar was, werd op basis van de bouwtekeningen in een 3D tekening een op-maat advies voorgesteld voor een efficiënte en duurzame lasrookafzuiging / ventilatievoorziening.

Opstelling voor lasrookafzuiging, ventilatie en luchtverversing

Voor de lasrookafzuiging binnen het totale systeem zijn 2 lasrookfilters opgesteld, elk voorzien van een eigen besturingskast. Deze kasten regelen de recirculatie; dit voorkomt dat de reeds opgewarmde lucht in de winterperiode zomaar naar buiten toe wordt afgevoerd. De warmte blijft behouden, maar het vuil wordt uit de lucht gefilterd. De filters worden middels perslucht stoten automatisch gereinigd. Deze filters zijn speciale Nano-web filters die, ten opzichte van standaard filters, beter bestand zijn tegen de combinatie van vettigheid en lasrook. Hiermee is een langere standtijd van de filters gewaarborgd, waardoor de terugkerende kosten binnen de perken blijven.

Opstelling voor lasrookafzuiging, ventilatie en luchtverversing

Ventilatie en verversing van de lucht:

Omdat er tijdens de laswerkzaamheden niet alleen stoffen vrijkomen, maar ook gassen, is er gekozen voor 2 EC-regelbare dakventilatoren. Deze zorgen primair voor de afvoer van één derde deel van de gefilterde lucht waarin de gassen nog wel aanwezig zijn.

In de zomerperiode hebben de dakventilatoren als groot voordeel dat ze nachtelijk ventileren mogelijk maken. Dit houdt in dat ’s nachts de productieruimte teruggekoeld wordt met “gratis koele buitenlucht”, beter bekend onder de naam free cooling.

Duurzame oplossing voor aangenaam en gezond productieklimaat

Met deze opstelling zorgt KSP op duurzame wijze voor een aangenaam productieklimaat voor haar medewerkers. Zodat zij hun volle aandacht kunnen richten op de fraaie projecten die dit bedrijf realiseert.

Afzuigen van dampen

Afzuigen van dampen

Bekijk oplossing
Industriële ventilatie

Industriële ventilatie

Bekijk oplossing

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact