KSP Metaal

Duurzame oplossing voor afvangen rook- en lasdampen bij metaalbewerkingen

KSP Metaal kiest voor een gezond en aangenaam werkklimaat in de lashallen. Ook tijdens de winterperiode.

Nieuwe (gezonde) productielocatie metaalbewerker KSP Metaal

Gestart in 2008 vanuit een huurpand is KSP (Kuijpers Staal Projecten) in korte tijd uitgegroeid tot een grote speler in de metaalbouw. Als producent van staalconstructies leveren en monteren zij stalen spanten, lateien, trappen, balkons, hekwerken, etc. Van klein tot groot (tot 150-200 ton). In vele uitvoeringen en afwerkingen (thermisch verzinkt, gepoedercoat, etc.). De werkzaamheden namen zo’n vlucht dat kantoor en  productielocatie al snel te klein bleken.

Nieuwe (gezonde) productielocatie metaalbewerker KSP Metaal

Nieuwe productielocatie mét lasrookafzuiging

Inmiddels heeft eigenaar Theo Kuijpers in Oss een gloednieuw bedrijfspand laten bouwen. Dit fraaie pand, gebouwd met oog voor elk detail, zowel binnen als buiten, doet recht aan de indrukwekkende projecten die inmiddels in de productieruimte (ca. 1.600 m2) vervaardigd worden.

<< bekijk de video

Nieuwe productielocatie mét lasrookafzuiging

Gezonde werkomstandigheden bij metaalbewerkingen

Kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaam ondernemen en veilig werken zijn belangrijke uitgangspunten voor KSP Metaal. Eis van de heer Kuijpers voor de nieuwbouw was dan ook dat hij het voor de medewerkers goed voor elkaar wil hebben. En dat de werkruimten moesten voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving.

De productie is redelijk piekgevoelig, zoals binnen veel projectorganisaties. Er worden verschillende materialen verwerkt (o.a. RVS en aluminium), er wordt gelast (MIG/TIG) en geslepen, verzinkt en gepoedercoat. Regelmatig is er vettigheid aanwezig in de dampen. Allemaal factoren die zorgen voor stoffen in de lucht die schadelijk zijn voor de gezondheid van de medewerkers. En dat past niet bij de filosofie van het bedrijf.

Gezonde werkomstandigheden bij metaalbewerkingen

Na contact met LUTEC werden de eisen en wensen duidelijk in kaart gebracht. En hoewel het bedrijfspand nog niet klaar was, werd er op basis van de bouwtekeningen in een 3D tekening een advies-op-maat voorgesteld voor een efficiënte en duurzame lasrookafzuiging / ventilatievoorziening.

Opstelling voor lasrookafzuiging, ventilatie en luchtverversing

Voor de lasrookafzuiging binnen het totale systeem zijn 2 lasrookfilters opgesteld, elk voorzien van een eigen besturingskast. Deze kasten regelen de recirculatie. Dit voorkomt dat de reeds opgewarmde lucht in de winterperiode zomaar naar buiten toe wordt afgevoerd.

De warmte blijft behouden maar het vuil wordt uit de lucht gefilterd. De filters worden met perslucht stoten automatisch gereinigd. Deze filters zijn speciale Nano-web filters die, ten opzichte van standaard filters, beter bestand zijn tegen de combinatie van vettigheid en lasrook. Hiermee is een langere standtijd van de filters gewaarborgd, waardoor de terugkerende kosten binnen de perken blijven.

Opstelling voor lasrookafzuiging, ventilatie en luchtverversing

Ventilatie en verversing van de lucht

Omdat er tijdens de laswerkzaamheden naast stoffen ook gassen vrijkomen, is er gekozen voor 2 EC-regelbare dakventilatoren. Deze zorgen primair voor de afvoer van één derde deel van de gefilterde lucht waarin de gassen nog wel aanwezig zijn.

In de zomerperiode hebben de dakventilatoren als groot voordeel dat ze nachtelijk ventileren mogelijk maken. Dit houdt in dat ’s nachts de productieruimte teruggekoeld wordt met “gratis koele buitenlucht”, beter bekend onder de naam free cooling.

Duurzame oplossing voor aangenaam en gezond productieklimaat

Met deze opstelling zorgt KSP Metaal op duurzame wijze voor een aangenaam productieklimaat voor haar medewerkers. Zodat zij hun volle aandacht kunnen richten op de fraaie projecten die dit bedrijf realiseert.

Afzuigen van dampen.

Afzuigen van dampen.

Bekijk oplossing
Industriële ventilatie.

Industriële ventilatie.

Bekijk oplossing

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact