H. Hardeman BV

Juiste aanpak lasrookafzuiging bij sterk variërende lasintensiteit

Onlangs heeft H. Hardeman BV (Veenendaal) geïnvesteerd in een gezond werkklimaat voor haar medewerkers. In een compleet opnieuw ingerichte productiehal wordt niet alleen geïnvesteerd in machines, maar zeker ook in de werkomstandigheden.

H.Hardeman: innovatief familiebedrijf

Het succesvolle en innovatieve familiebedrijf bestaat uit twee bedrijfsonderdelen:
enerzijds het bouwbedrijf dat actief is in verschillende branches zoals de utiliteitsbouw, de agrarische bouw, de woningbouw en de renovatiemarkt, en anderzijds haar handelstak die een zeer uitgebreid assortiment aan bouwproducten biedt.

De producten worden zoveel mogelijk in eigen beheer geproduceerd in de hypermoderne fabrieken te Veenendaal. Hierdoor is er een hoge mate van flexibiliteit en kan met korte levertijden gewerkt worden. Hardeman onderscheidt zich al sinds 1969 door een verregaande klantgerichtheid en constante, hoge kwaliteit.

H.Hardeman: innovatief familiebedrijf

Uitdaging: wisselende hoeveelheid lasrook door variërende lasactiviteiten

Een deel van het productassortiment omvat staalproducten zoals kokerprofielen, hoekstaal, stalen buizen, balkstaal, T- en U-profielen, bouwstaalmatten, etc.  Deze producten vergen uiteraard veel metaalbewerkingen. In de nieuwe productiehal centraliseert Hardeman haar lasactiviteiten. Maar door de projectmatige werkwijze en de hoge mate van flexibiliteit varieert de lasintensiteit sterk, en is ook de hoeveelheid vrijkomende lasrook erg wisselend.

Toen er voor de nieuwe productiehal een aangepast systeem voor lasrookafzuiging moest worden ontworpen, was deze wisselende hoeveelheid aan en samenstelling in lasrook dan ook een belangrijk uitgangspunt. Net als de nieuwe lasrookafzuiging afstemmen op de hoge pieken en de vrijkomende lasrook op de juiste wijze verwerken. Daarbij moest het systeem eenvoudig terug geregeld kunnen worden op het moment dat de lasintensiteit laag is. Immers, zo kan onnodig energieverbruik voorkomen worden.

Uitdaging: wisselende hoeveelheid lasrook door variërende lasactiviteiten

Oplossing op basis van opmenging

De flexibiliteit die Hardeman biedt in haar oplossingen, dient te worden voortgezet in de productieomgeving. En dus dient ook het afzuigsysteem zich hierop aan te passen. Met al deze uitgangspunten ging het engineeringsteam van LUTEC aan de slag. Uiteindelijk bleek een opmengsysteem, bestaande uit vier opmengunits type FM100 Airbox, de meest optimale toepassing.

Oplossing op basis van opmenging

Opmengunits type FM100 airbox

De FM100 met Airbox is een opmengsysteem dat de concentratie lasrook in een productieruimte verlaagt. In het kort is de werking als volgt: via de nozzles van de airbox wordt lucht uitgeblazen in de richting van een lasrookwolk in een productieruimte. De vervuilde lucht wordt hierdoor richting het filter geblazen, waar het wordt afgezogen en gefilterd. Na filtering wordt de schone lucht weer de ruimte ingeblazen. De units zijn zonder grote ingrepen te plaatsen en verplaatsen, en kunnen eenvoudig aangepast worden aan de omstandigheden en aan de inrichting van de productieomgeving.

Het systeem is volledig automatisch regulerend; op basis van de continu gemeten vervuilingswaarden in de productiehal wordt het luchtvolume afgestemd. Op diverse plaatsen in de hal wordt de luchtkwaliteit gemeten en afgezet tegen de achtergrondconcentratie lasrook. De diverse onderdelen van de installatie worden hier automatisch op ingesteld.  >>lees meer over de FM100 airbox

Opmengunits type FM100 airbox

Resultaat

Met deze installatie werd een energiezuinig en flexibel afzuigsysteem neergezet. Een systeem dat volledig is afgestemd op de wisselende omstandigheden in de productieomgeving. De vier opmengsystemen zorgen voor een aangenaam werkklimaat, waar de medewerkers in schone en gezonde luchtkwaliteit hun werk kunnen doen.

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

Afzuigen van dampen.

Afzuigen van dampen.

Bekijk oplossing
Systeemintegratie.

Systeemintegratie.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Onze gerelateerde projecten:

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact