Van het gas af
Van het gas af

Nederlandse industrie doet het goed

Nederlandse industrie van het gas af

Om acute gastekorten te voorkomen, spraken de EU-landen in juli 2022 af om minder gas te verbruiken. Nederland deed het datzelfde jaar bovengemiddeld goed door 17% minder gas te verbruiken in de periode juli tot oktober. Vooral het gasverbruik door grote industriebedrijven nam sterk af.

 Bent u nog niet van het gas af? Ook voor uw fabriek is het mogelijk de overstap te maken. Er zijn diverse duurzame oplossingen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, waarbij het eveneens mogelijk is om toch op het gasverbruik te besparen.

Totaaloplossingen voor het binnenklimaat

Er zijn verschillende methodes om een optimale temperatuur en een gezonde luchtkwaliteit te realiseren. De warmtepomp en warmteterugwinning zijn misschien wel de meest bekende.

Behalve dat een warmtepomp ’s zomers koelvermogen levert, kan deze in de winterperiode ook zorgen voor de verwarming op duurzame wijze. In combinatie met een vorm van warmteterugwinning, kan er bovendien ’s zomers én ’s winters 100% geventileerd worden terwijl er toch energie wordt bespaard.

Altijd voldoende ventileren is noodzakelijk. Het was een van de leerzame lessen van COVID-19. Door het toepassen van een hoog efficiënte wisselaar wordt de energie in de winter teruggewonnen uit de af te voeren lucht. Daardoor is er ’s winters geen noodzaak meer om het ventilatievolume terug te schroeven om energieverlies tegen te gaan.  

Door technieken met elkaar te combineren realiseert u een hoge effectiviteit in de zomer en tegelijkertijd hoeft het ventilatievolume in de winter niet gereduceerd te worden. Zo geniet u het hele jaar door – en zeker ook in de winter – van een aangename temperatuur en de beste luchtkwaliteit.

Totaaloplossingen voor het binnenklimaat

Uw bedrijf is uniek

Uiteraard heeft u al preventieve maatregelen getroffen. De eerste klap is immers een daalder waard en in deze dure tijden zijn energiebesparende maatregelen een must om het vereiste verwarmingsvermogen te minimaliseren.

Vervolgens is het zaak om de situatie in kaart te brengen en te inventariseren wat er nog meer gedaan kan worden om de benodigde verwarming, ventilatie en koeling zo efficiënt mogelijk te realiseren. Elk gebouw is anders en elk productieproces al helemaal. Daarom levert LUTEC geen standaard oplossingen. Wij geven deskundig en eerlijk advies op maat. Te beginnen met het analyseren van de situatie in uw productieruimte of fabriekshal.

Combineren van technieken biedt voordelen

Wij zijn ervan overtuigd dat er voor iedere situatie een duurzame oplossing is. Die hoeft zeker niet altijd kostbaar te zijn maar voldoet wél altijd aan de hoogste kwaliteitseisen. Allereerst brengen wij de situatie in kaart. De cijfers helpen ons (en u) om situaties inzichtelijk te maken en te kiezen voor het juiste systeem voor uw situatie.

Een totaaloplossing is meer dan alleen koeling en ventilatie. Door goed te luisteren en dóór te vragen komen wij er al gauw achter waar de werkelijke uitdaging ligt. Vaak realiseren wij niet alleen een optimaal werkklimaat maar kunnen we er ook voor zorgen dat er een maatschappelijk of productiematig probleem opgelost wordt. Denk aan geuroverlast, productiestagnatie of simpelweg kostenbesparing.

Door diverse technieken met elkaar te combineren creëren wij voor u een totaaloplossing.

Combineren van technieken biedt voordelen

Eén totaaloplossing om de ambitie van de Nederlandse industrie te realiseren

En een totaaloplossing is precies wat wij leveren met het energiezuinige LUTEC systeem. Zo voorzien wij productieruimtes en fabriekshallen op duurzame wijze van de meest schone en geklimatiseerde lucht.

Een eerste belangrijke stap voor een gezond binnenklimaat is de vervuilde lucht afvoeren en vervangen door schone geklimatiseerde lucht. Daarnaast zijn temperatuur en behaaglijkheid net zo goed belangrijke factoren die van invloed zijn op de prestaties van mensen en machines.

Eén totaaloplossing om de ambitie van de Nederlandse industrie te realiseren

Het LUTEC systeem is gebaseerd op verdringingsventilatie: een natuurlijke wijze van ventileren die met name voor hoge (productie-)ruimten zeer efficiënt en effectief is.

Onderin de productiehal wordt schone, geconditioneerde lucht ingebracht, daar waar de mensen werken en ademen. De vervuilde lucht wordt door de natuurlijke luchtstroom meegenomen naar boven en daar afgevoerd.

De energie (warmte) die met deze afvoerstroom meegevoerd wordt, zal na filtering van de lucht hergebruikt worden. Dit gebeurt op efficiënte wijze en met hoge rendementen door middel van warmteterugwinning (gebruik van restwarmte).

Zo realiseren wij industriële productieruimtes waar medewerkers graag werken en machines optimaal blijven functioneren. Voor de beste productkwaliteit.

De overheid helpt mee

Voor de verduurzaming van uw productieproces biedt de overheid verschillende subsidiemogelijkheden. Zo is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Lees hier meer: EIA en ISDE | Lutec Luchttechniek BV

De in dit artikel beschreven totaaloplossing zorgt voor verduurzaming van uw productieproces en komt daarom op belangrijke hoofdpunten in aanmerking voor subsidie:

  • Warmteterugwinning middels warmtewisselaar
  • Toepassen van een warmtepomp met hoog rendement

Als u dan ook nog kiest voor duurzaam opgewekte stroom, bijvoorbeeld door te kiezen voor zonnepanelen, dan kan uw productlocatie van het - snel duurder wordende - gas af.

Interesse?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw productielocatie? Wij bieden Air for Quality. Of u nu werkzaam bent in de maakindustrie of de voedingsmiddelenbranche. 

Neem contact met ons op!