Afzuiginstallatie
Afzuiginstallatie

Afzuiginstallatie voor industriële toepassingen - stof, dampen, (las)rook

Afzuiginstallatie en gezondheid

Afzuiginstallaties voor de industrie zijn van groot belang voor de gezondheid van de medewerkers. Wist u dat de gezondheid en veiligheid van werknemers valt onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf waar zij werkzaam zijn? Een goede, betrouwbare afzuiginstallatie is dus essentieel. De afzuiginstallatie reinigt de lucht van vervuiling door lasrook, dampen of stof. Met de door LUTEC luchttechniek aangeboden totaaloplossingen wordt een gezond werkklimaat gecreëerd. En een gezond werkklimaat leidt tot tevreden medewerkers en een verbeterde productiviteit.

Advies over afzuiginstallatie

Afzuiginstallaties zijn er in allerlei toepassingen. Van kleine afzuigunits die breed inzetbaar zijn tot grote complexe afzuiginstallaties. Niet eenvoudig om zelf uit dit aanbod de juiste en meest efficiënte keuze te maken. LUTEC heeft jarenlang ervaring met het geven van adviezen en maken van ontwerpen afgestemd op de wensen van de opdrachtgevers. De ontwerpen worden uiteraard getoetst aan de geldende Arbo-en milieuregels. Vraag vrijblijvend advies aan bij een van onze technisch adviseurs.

Advies over afzuiginstallatie

Explosief stof vraagt aangepaste afzuiginstallatie

Stof is veelal explosief. Dit houdt in dat de afzuiginstallatie voor stof moet voldoen  aan de ATEX norm. Belangrijk is om te bepalen of er in uw bedrijf sprake is van een ATEX situatie. ATEX 137 = Europese wet en dat betekent:

  • maximaal voorkomen van het ontstaan van explosieve atmosferen
  • maximaal voorkomen dat ze worden ontstoken
  • maximale inspanning om gevolgen voor werknemers te beperken.
Explosief stof vraagt aangepaste afzuiginstallatie

Noodzaak voor afzuiginstallatie bij lasrook

Lasrook heeft een kleinere dichtheid dan lucht en stijgt daardoor uit zichzelf op. Hierdoor ontstaat een rookdeken op 2/3e van de halhoogte. Inademing van grotere hoeveelheden lasrook kan op langere termijn ernstige klachten geven. Een goede afzuiginstallatie is dan ook noodzakelijk. Hiervoor zijn verschillende systemen mogelijk, zoals:

  • bronafzuiging of
  • ruimtelijke ventilatie met filtering
  • ruimtelijke ventilatie zonder filtering.

Een afzuiginstallatie mét filtering kan ook weer in meerdere soorten worden onderverdeeld. Zo onderscheiden we:

  • een opmengsysteem,
  • een push pull systeem en
  • een afzuiginstallatie middels het verticale verdringingsprincipe voor de bedrijven met zwaar verontreinigde lucht.
Noodzaak voor afzuiginstallatie bij lasrook

Het beste advies voor optimale luchtkwaliteit

Hoe komt LUTEC tot een goed advies aan haar klanten? Allereerst voeren wij ter plaatse metingen uit. Immers: “meten is weten”!  De bestaande afzuiginstallatie wordt geanalyseerd, beoordeeld en in kaart gebracht. Aandacht is er voor zowel mechanische als de luchttechnische toestand van het systeem. Afhankelijk van de situatie van de afzuiginstallatie wordt een projectteam samengesteld. De resultaten van de metingen en onze adviezen worden overzichtelijk en duidelijk in een rapportage gepresenteerd. Hieraan kunnen vervolgens conclusies verbonden worden.

Redenen om een meting uit te voeren kunnen zijn: uitbreiding, optimalisatie of het upgraden van de bestaande afzuiginstallatie.

Vragen of een gratis adviesgesprek? Neem contact met ons op.

Vragen of een gratis adviesgesprek? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact