Trinseo

Afzuiginstallatie met bronafzuiging voor dampen

Trinseo Netherlands B.V. is een wereldwijde leverancier van materialenoplossingen, en fabrikant van kunststoffen, latexbindmiddelen en synthetisch rubber. Het bedrijf richt zich op het leveren van innovatieve en duurzame oplossingen om voor haar klanten de meest complexe materiaaluitdagingen te helpen oplossen. Eén van de kernwaarden van het bedrijf is om te voldoen aan de hoogste normen op het gebied van milieu- en veiligheidsprestaties. In dit verband werd voor een nieuwbouwproject een beroep gedaan op de expertise van LUTEC.

Bronafzuiging van chemische dampen - maatwerkoplossing

Concrete uitvraag voor de nieuwbouwlocatie betrof: het afzuigen van 5 IBC’s (grote vloeistofcontainers) waarbij chemische dampen vrijkomen. In de basis een eenvoudige aanvraag.  Belangrijke voorwaarde was dat er een wegdraaibare bronafzuiging moest worden toegepast.  Het behoud van een vrije werkruimte voor onderhoud en noodzakelijke werkzaamheden was namelijk essentieel.

Bronafzuiging van chemische dampen - maatwerkoplossing

Gedegen voorbereiding voorkomt problemen bij uitvoering

LUTEC ging, na inventarisatie van het geheel, aan de slag en kwam met een maatwerk oplossing. De dampen die vrijkomen bij de IBC’s worden via afzuigarmen weggezogen. Daarnaast zijn er ook 2 buffertanks waar damp vrijkomt. Deze damp wordt weggenomen met instelbare afzuigmonden (Air Bleeds). Hiervoor is een ontwerp gemaakt met een vaste leiding van langsnaad gelast leidingwerk en een afzuigventilator op het dak. Het geheel moest in een zeer beperkte ruimte opgesteld worden. Dit zorgde gedurende de engineering van dit project voor nogal wat uitdagingen.

Bij de voorbereidingen van onze projecten, tekent het LUTEC team van engineers de nieuwe situatie volledig in 3D. Zo voorkomen we problemen bij uitvoering. Bovendien krijgen we de verschillende installaties zo gemakkelijk in beeld evenals de mogelijke conflicten. Dit komt ten goede aan de wijze van bouwen ter plekke en beperkt de montagetijd.

Gedegen voorbereiding voorkomt problemen bij uitvoering

De installatie is opgesteld over een afstand van 10 meter waarna een interface van 35 meter is aangelegd. Om de transport- en afzuigsnelheid optimaal in te regelen, is er gebruik gemaakt van kleppen bij ieder afzuigpunt.  Overigens moesten de toegepaste materialen vanwege de geografische ligging van het bedrijf, bestand zijn tegen de zoute, zilte zeelucht uit de omgeving.

Ventilatie en leidingwerk

In deze specifieke situatie is gekozen voor een kunststof (PE) direct gedreven centrifugaal ventilator met een waaier van PP, geschikt voor het afvoeren van vervuilde lucht tot 60 graden. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van een frequentieregeling die het mogelijk maakt om op het werkpunt te worden ingezet. Ongenuanceerde afzuiging resulteert immers in onnodig energieverbruik, en dit past niet bij de kernwaarden van het bedrijf.

De juiste afzuigarm: een weloverwogen keuze

Het bepalen van de lengte van een afzuigarm lijkt simpel, maar wordt vaak onderschat. Bij de keuze van de arm is rekening gehouden met de diameter en montagepositie. Belangrijke factoren om rekening mee te houden. Eén klein foutje hierin is van grote invloed op de effectiviteit van de afzuiging.

Binnen dit project is gebruik gemaakt van de afzuigarmen van ESTA. Deze afzuigarmen zijn niet uitgevoerd met frictieschijven, maar er wordt gebruik gemaakt van een parallellogram scharnier in combinatie met gasdempers. De scharnieren zijn buiten de luchtstroming gemonteerd om minimale weerstand te hebben. Dit vergemakkelijkt de werkzaamheden bij het uitvoeren van service en onderhoud. Bovendien zijn ze zo erg licht bedienbaar en hoeven ze niet worden nagesteld. Veel afzuigarmen zakken na verloop van tijd uit zichzelf weg, maar dat is hier dus niet het geval. 

De juiste afzuigarm: een weloverwogen keuze

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen

Afzuigen van dampen.

Afzuigen van dampen.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten binnen de chemische industrie

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact