Summa college

Luchtfiltering en afzuiging lasdampen technisch college

Het Summa college is een toonaangevende organisatie voor middelbaar beroepsonderwijs in Brainport regio Eindhoven. Het college bestaat uit 26 scholen voor middelbaar beroepsonderwijs en heeft ruim 15.000 studenten. Ze bieden meer dan 300 beroepsopleidingen in verschillende leerwegen en op verschillende niveau's.  

Praktijklokalen voor metaalbewerking

In het praktijklokaal van de opleiding die metaalbewerking omvat, worden 15 lasplekken ingericht. De leerlingen voeren hier laswerkzaamheden uit voor werkstukken van diverse materialen, zoals staal, aluminium en RVS. In weer een ander praktijklokaal worden voornamelijk soldeerwerkzaamheden uitgevoerd. 

De lokalen zijn voorzien van een luchtbehandelingssysteem wat in balans is. Dit houdt in dat er geen lucht naar buiten mag worden gebracht. Zou dit toch gebeuren, dan ontstaat er een onbalans in het gehele ventilatie systeem van de school.

Praktijklokalen voor metaalbewerking

Bronafzuiging voor lasrook op werkplekken

Om een gezonde leefomgeving in de praktijklokalen te bieden, is er op alle werkplekken gekozen voor bronafzuiging met afzuigarmen. Dit is een goede optie, omdat bronafzuiging de schadelijke rook en dampen weghaalt, vóórdat dit zich kan gaan ophopen in de ruimte. En omdat er vooral aan kleine werkstukken wordt gewerkt, zit de afzuigarm niet in de weg. Alle afgezogen lucht wordt gefilterd en vervolgens weer terug in de ruimte gebracht.

Soms worden er ook metaalbewerkingsactiviteiten met RVS uitgevoerd. Daarvoor dient een extra voorzien te worden getroffen. Immers, bij bewerkingen aan RVS kan het zeer schadelijke Chroom VI vrijkomen. Om die reden is binnen de filterunit, een HEPA 14 filter als na-filter geplaatst. Dit speciale filter vangt ook het schadelijke Chroom VI af.

Bronafzuiging voor lasrook op werkplekken

Luchtbehandelingssysteem in balans

Met deze installatie kunnen de leerlingen op een veilige manier hun werkstukken maken. De lucht die na filtering weer in de ruimte terug wordt gebracht, is schoon. En alle afgezogen lucht wordt gefilterd retour gebracht in dezelfde ruimte als waar ze wordt afgezogen. Het totale ruimtelijke ventilatie-systeem wordt dus niet beïnvloed.

veilige en gezonde leer-werkplek

Hiermee is een veilige en gezonde leer-werkplek gecreëerd zonder gezondheidsrisico’s voor leerlingen en docenten die in de ruimte verblijven.

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen.

Ontstoffing.

Ontstoffing.

Bekijk oplossing
Afzuigen van dampen.

Afzuigen van dampen.

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact