Luchtbehandeling, wat is dat eigenlijk?
09 november 2023

Luchtbehandeling, wat is dat eigenlijk?

Een luchtbehandelingssysteem zorgt ervoor dat de lucht die in een ruimte wordt toegevoerd, aan de juiste condities voldoet.

Ga terug naar het overzicht

Wat u moet weten over luchtbehandeling

Ventileren is altijd nodig. Een luchtbehandelingssysteem zorgt ervoor dat de lucht die in een ruimte wordt toegevoerd, aan de juiste condities voldoet. Het CO2-gehalte wordt voldoende laag gehouden, de lucht wordt gezuiverd en krijgt de juiste temperatuur en liefst ook de juiste luchtvochtigheid.

Als er in een luchtbehandelingsunit een warmtewisselaar wordt toegepast, zijn er drie mogelijkheden:

1. Een kruisstroomwisselaar

Een kruisstroomwarmtewisselaar wisselt thermische energie uit van de ene luchtstroom naar de andere. Dit gebeurd met een hoge thermische effectiviteit.
In tegenstelling tot een roterende warmtewisselaar wisselt een kruisstroomwarmtewisselaar geen vochtigheid uit en bestaat er geen risico op luchtvermenging tussen de luchtstromen.

1. Een kruisstroomwisselaar

2. Een warmtewiel

Een roterende warmtewisselaar, oftewel een warmtewiel, is een ronde schijf die is opgebouwd uit aluminium lamellen die eenvoudig warmte of koude lucht opnemen en weer afstaan.


In een luchtbehandelingskast liggen de luchttoevoer en de luchtafvoer vaak naast elkaar. Het warmtewiel ligt voor de helft in het koude deel en voor de helft in het warme deel. Een warmtewiel werkt bijna net zo efficiënt als een kruisstroomwisselaar, herstelt de luchtvochtigheid in een ruimte met behoud van comfort en is eenvoudig te installeren.

2. Een warmtewiel

3. Een twin-coil

Een twin-coil systeem bestaat uit twee warmtewisselaars. De warme lucht wordt door de eerste warmtewisselaar, gevuld met water/glycolmengsel, gevoerd waardoor de warmte aan de 2e warmtewisselaar wordt afgestaan.

Het voordeel van deze methode is dat er geen deeltjes (zoals micro-organismen en stof) van de afvoer- naar de toevoerlucht getransporteerd kunnen worden. Het twin-coil systeem heeft echter ook het laagste thermische rendement.  

3. Een twin-coil

Referenties

Wat voor u de meest geschikte methode is, hangt af van uw situatie en de eisen en wensen die u heeft.

Bij Widek, De Graaf Bakeries, Florensis, Promatrix en vele andere bedrijven realiseerden wij al een luchtbehandelingsinstallatie op maat.

Iedere fabriek is uniek. Welke uitdaging legt u aan ons voor?

Raadpleeg vrijblijvend onze adviseurs!

Productinformatie