DTC

Passend werkklimaat voor innovatief bedrijf in kunststof industrie

DTC produceert composiet onderdelen voor diverse klanten in de luchtvaartindustrie. Op dit moment vervaardigt DTC meer dan 2.000 unieke onderdelen voor 12 verschillende typen passagiersvliegtuigen en business jets. Deze producten komen allemaal uit de nieuwe productiefaciliteit met een omvang van 5.000 m2 in Almere. Onder andere vliegtuigbouwers Airbus en Boeing mag zij tot haar klanten rekenen.

Passend klimaatsysteem

Het klimaatsysteem in de productiehallen van DTC was niet passend bij de producten en de uitstraling van het bedrijf. Directeur David Manten speelde al langer met het idee om hierin te investeren voor zijn personeel en productiemachines.

De eerste contacten tussen DTC en LUTEC werden gelegd in 2016. Op dat moment onderzocht DTC de mogelijkheden tot het reduceren van de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt rondom haar productiemachines. 

Al snel volgde op basis van de expertise bij LUTEC een gesprek over het klimaat in de productiehallen. Met name de mogelijkheden om hierin verbeteringen door te voeren werden uitvoerig bekeken.

Op dat moment berustte de manier van ventileren nog op het gebruik van buitenlucht die via ventilatoren in het dak in de productieruimte werd ingebracht. Groot nadeel van deze methode is natuurlijk het enorme verlies aan energie in de wintermaanden. Ook het onvoldoende kunnen beheersen van de temperaturen vormde een probleem.

"Dit is het resultaat dat we van tevoren beoogd hadden."

David Manten, directeur DTC

Oplossing via adiabatisch koelsysteem

De verschillende mogelijkheden werden aan de hand van projectvoorbeelden en kosten-/baten analyses door LUTEC aan DTC gepresenteerd. Na toetsing van deze mogelijkheden aan de productieomgeving en aan de wensen van DTC werd een totaal systeem geadviseerd. Dit systeem voorziet in warmteterugwinning, indirecte adiabatische koeling en mechanische koeling.

In totaal zijn drie luchtbehandelingskasten van het type LUTEC AIRTEC HP geïnstalleerd. Elk gekoppeld aan een luchtdistributiesysteem op basis van verdringingsventilatie. Het grote voordeel van verdringingsventilatie is dat de geconditioneerde lucht ingebracht wordt op laag niveau, daar waar de mensen werken en de machines opgesteld staan.

Oplossing via adiabatisch koelsysteem

Duurzame warmteterugwinning en adiabatische koeling

De warmteterugwinning met een zeer hoog rendement zorgt voor een besparing op de energiekosten in de winter. In warmere perioden wordt adiabatische koeling gebruikt om koele lucht in te voeren. Het voordeel van adiabatische koeling is dat tegen lage gebruikskosten een aangenaam werkklimaat gerealiseerd kan worden. Deze adiabatische koeling laten we indirect verlopen om te voorkomen dat de luchtvochtigheid ongewenst hoog wordt.

Duurzame warmteterugwinning en adiabatische koeling

Resultaat: een aangenaam werkklimaat en beheersbare temperaturen

De medewerkers en ook directeur David Manten zijn zeer tevreden over de nieuwe klimaatbeheersing. Naast het feit dat de temperaturen onder controle zijn, is er ook een aangenaam werkklimaat gerealiseerd.
En bijkomende voordeel: door de verdringingsventilatie zijn ook de voorheen duidelijke waarneembare dampen en geuren niet meer aanwezig.

Resultaat: een aangenaam werkklimaat en beheersbare temperaturen

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

Ontstoffing

Ontstoffing

Bekijk oplossing
Industriële koeling

Industriële koeling

Bekijk oplossing
Industriële ventilatie

Industriële ventilatie

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact