Hogeschool Leiden

Gezondheidsrisico's bij 3D printen beperken

Bij 3D printen wordt gewerkt met diverse materialen, waaronder plastic filamenten ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) en PLA (Polylactic Acid). Om deze materialen te kunnen verwerken tot een vloeibare, printbare vorm, dienen ze te worden verhit. En bij deze verhitting komen gassen en stoffen vrij die minuscule deeltjes plastic bevatten. Inademing hiervan is ongezond, en dus is afzuiging van groot belang.

Hoge kwaliteit in het onderwijs

De Hogeschool Leiden is een open en toegankelijke hogeschool waar studenten de ruimte hebben hun eigen keuzes te maken. Bij deze hogeschool staat kwaliteit hoog in het vaandel. Uiteraard naast het bieden van goed en inspirerend onderwijs. In de aanpak staat het binden en boeien van studenten centraal, om te zorgen dat studenten gaan leren en blijven leren. Met speciale aandacht voor:

  • persoonsvorming
  • het stimuleren van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid
  • de ontwikkeling van interculturele, internationale en multiculturele competenties.
Hoge kwaliteit in het onderwijs

Gezondheidsrisico’s 3D printen beperken

In een nieuw praktijklokaal worden tijdens de zomervakantie 6 kleine 3D printers geplaatst. Bij het 3D printen komt een geur en stof-/ dampvorming vrij. De Hogeschool heeft daarom de wens om deze damp, stof en geur weg te nemen. Leerlingen en docenten moeten uiteraard beschermd worden tegen de gezondheidsrisico’s die genoemde stoffen met zich mee brengen. Er zijn echter wat beperkingen. Zo is het lokaal relatief laag, er mag geen afvoer naar buiten worden gemaakt en de lucht moet in het lokaal blijven (recirculatie). Tevens moet het filter mobiel en klein zijn, het mag geen hoge geluidssterkte produceren en moet daarnaast uiteraard energiezuinig zijn. 

Gezondheidsrisico’s 3D printen beperken

Hoge luchtkwaliteit

LUTEC werd gevraagd een oplossing te bieden voor effectieve afzuiging van de 3D printers. Voor dit lokaal werd een leidingsysteem ontworpen wat boven het systeemplafond werd geïnstalleerd met valleidingen naar de printers. Boven de printers zijn speciale afzuigkappen geplaatst die bij de bron afzuigen. De lucht die wordt afgezogen wordt via een Vacumat van ESTA afgevangen en gefilterd. Het mobiele filter van ESTA is geschikt voor het filteren van geur en van vervuilde gassen die optreden in de productieomgeving. Er wordt gebruik gemaakt van een 2-traps actief koolfilter (25 kg kool) om de geur, damp en stof uit de omgeving te filteren. In dit geval worden de stoffen/dampen direct bij de bron weggenomen. De schone, gefilterde lucht wordt teruggegeven aan de omgeving waar het filter staat.

Maatwerkoplossing beschermt leerlingen en leraren tegen schadelijk stof en gassen tijdens 3D printen

Speciaal voor dit project is een maatwerkoplossing vervaardigd in de vorm van afzuigkappen. Hiermee is een effectief, energiezuinig en duurzaam systeem gerealiseerd, waaraan slechts beperkt onderhoud nodig is.  

Toegepaste oplossingen

Deze case hebben wij mede kunnen realiseren door een combinatie van onderstaande oplossingen:

Afzuigen van dampen

Afzuigen van dampen

Bekijk oplossing
Ontstoffing

Ontstoffing

Bekijk oplossing

Gerelateerde projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u nog vragen over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem tijdens kantooruren contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl

Ga naar contact